Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.


Støt vores arbejde med at hjælpe børn i sorg

Jellycat kanin bamse

Støt OmSorg via webshoppen - klik her.


Skolen var der for mig, da min far døde

17-01-2018
I dag lancerer Kræftens Bekæmpelse og Egmont Fonden en ny sorghandleplan til alle danske grundskoler. Den skal hjælpe skolerne med at støtte de børn, der oplever, at enten mor eller far får en livstruende sygdom – eller desværre dør. For Victor Dinesen var skolens støtte meget vigtig, da hans far døde af kræft.

Da Victor Dinesens far døde af kræft, var han kun ti år gammel. Fra den ene dag til den anden blev hele hans verden ændret, og Victor tænkte meget på, hvad der skulle blive af ham selv og hele familie.

– Egentlig havde jeg slet ikke regnet med noget som helst fra skolens side. Jeg var i dyb sorg. Da støtten bare væltede ind fra alle, blev jeg bare så rørt. En af mine klasselærere deltog i begravelsen, og den anden klasselærer havde sørget for, at alle kammeraterne havde skrevet en sød hilsen til mig. Det var rigtig godt at vende tilbage til skolen, hvor både mine skolekammerater og mine lærere virkelig var der for mig, siger Victor Dinesen.

Ny sorghandleplan til alle landets grundskoler

I Danmark oplever 38.000 børn under 18 år hvert år, at deres far eller mor bliver indlagt med en livstruende sygdom – og cirka 2.000 børn mister en forælder. Undersøgelser viser, at hele 98 pct. af alle danske folkeskoler har en sorghandleplan og viljen til at støtte sorgramte børn. Alligevel er det på tide at tage nye skridt i skolernes samarbejde med børnene:

- Den nye sorghandleplan er baseret på 20 års indsamlet viden på området, og derudover har vi lyttet aktivt til børnene selv og spurgt dem, hvad de har brug for. I planen er der særligt fokus på den langsigtede sorg og på, at skolerne skal inddrage børnene selv i planlægningen af sorgberedskabet. Børnene ved oftest godt selv, hvad de har brug for, hvis de bliver spurgt, forklarer Martin Lytje, som er postdoc og en af forfatterne bag sorghandleplanen. 

I dag er Victor Dinesen 17 år og kan se tilbage på en tid, hvor han langsomt skulle lære at kunne tale om sin fars død uden at bryde sammen. Skolen var en meget vigtig medspiller i den proces:

- Da jeg startede i skole igen, skulle jeg lære at tale om min sorg, så jeg kunne udtrykke den lige, når jeg havde behov for det. Sorgen forsvinder jo aldrig, men man lærer at leve med den. I skolen fik jeg lov til at være ked af det. Jeg kunne sætte mig ud på trappen og sidde lidt, og så kom min bror eller en lærer ud og talte med mig. Det var rigtig rart, forklarer han. 

- Måske kunne der godt have været mere fokus på, hvad jeg brugte min fritid på. Og på de små men vigtige dage som fars dag, mors dag og den døde forælders fødselsdag. Men grundlæggende gik jeg virkelig på den mest fantastiske skole

Victor Dinesen

Plads til forbedring

Den nye sorghandleplan er blandt andet baseret på interviews med 39 børn i alderen 9-17 år, der har mistet enten mor eller far. Flertallet af dem udtrykker, at de gerne ville have haft mere indflydelse på håndteringen af deres sorg – og de føler også, at lærere og kammerater hurtigt har glemt deres sorg. Victor kan godt nikke genkendende til noget af det:  

- Måske kunne der godt have været mere fokus på, hvad jeg brugte min fritid på. Og på de små men vigtige dage som fars dag, mors dag og den døde forælders fødselsdag. Men grundlæggende gik jeg virkelig på den mest fantastiske skole, slutter han. 

Sorghandleplanen udkommer den 18. januar og er skrevet af postdoc Martin Lytje og områdechef Per Bøge, som begge arbejder i OmSorg, Kræftens Bekæmpelse. Den nye plan er støttet af Egmont Fonden med 2,2 millioner kroner.

Her er de nye råd til skolerne:

- Børns sorg er lige så unik som de børn, der oplever den. Det er derfor vigtigt, at sorgberedskabet tager højde for barnets unikke sorgreaktioner og personlighed.

- Sorg er ikke noget, der langsomt forsvinder efter et år. Tabet af en forælder følger børn resten af deres liv og kan have omfattende negative konsekvenser i såvel barndommen som i voksenlivet. Hjælpen bør derfor baseres på, at barnet skal lære at leve med tabet.

Baggrund

Den nye sorghandleplan bygger blandt andet på resultater fra ph.d.-studiet: ’Stemmer vi glemmer’, der udkom i 2016.  Her er der blevet gennemført 18 fokusgruppeinterview med 39 børn i alderen 9-17 år.

Læs hele ph.d.-studiet her

Interesserede kan rekvirere sorghandleplanen her

Læs også interview med Rosa Bendsen, der mistede sin bonusfar, da hun var 12 år gammel