Gå til sygdomsliste

Seksualitet efter peniskræft

Efter behandling for peniskræft kan sexlivet blive påvirket. Det kan være fordi, man pludselig ikke kan det, man plejer, eller fordi kønsorganerne ser anderledes ud. De fleste mænd er dog i stand til at få et sexliv efter behandling.

En del mænd, som gennemgår en penisoperation eller strålebehandling, har haft problemer med sexlivet i en periode inden operationen, på grund af gener fra penis.

For mange er det derfor ikke nyt, at sexlivet er påvirket, men måske skal man nu forholde sig til, at sexlivet er ændret mere permant på grund af fysiske ændringer. Nogle mænd kan også opleve stor frygt for at miste mandighed og kan i nogle tilfælde have glæde af at tale med en psykolog eller sexolog.

Efter en penisbevarende operation er rejsningsevnen som regel bevaret, så der ikke er fysiske hindringer for, at man kan få rejsning. Nogle gange kan det blive nødvendigt med potensfremmende tabletter eller injektionsbehandling.

Hvad kan man efter behandling

Hvis man har fået Kan man forvente
Fjernet tumor i forhuden eller som et mindre indgreb på glans Kan man som regel fortsætte sit sexliv, som man plejer
Fjernet penis delvist Hvis man har fået fjernet penis delvist, kan man stadig få rejsning og gennemføre et samleje. Den inderste del af penis (roden) er ofte tilstrækkelig følsom til, at man kan få orgasme. Evnen til at tilfredsstille en kvinde behøver heller ikke være væsentligt nedsat, da de ydre dele af skeden er de mest følsomme.
Fjernet penishovedet og fået et nyt rekonstrueret Hvis man havde et aktivt sexliv før operationen, er man sandsynligvis i stand til fortsat at være aktiv. Blodforsyningen og nerverne er nemlig hos de fleste intakt.
Fjernet hele penis

Det er muligt at have et sexliv på trods af, at penis er fjernet, men uden penis er det nødvendigt at finde nye måder at have sex på. Det er vigtigt at tale åbent med sin partner, hvis man har en. Det kan stadig være muligt at få orgasme ved seksuel stimulering af andre følsomme dele af huden.

Der vil stadig være følsomme områder ved pungen, testiklerne og i området ved endetarmsåbningen. Ved at udforske kroppen må man finde ud af, hvad der fungerer for én selv og ens partner.

Strålebehandling

Strålebehandling af penis kan påvirke nerverne, der styrer evnen til at få rejsning. Manglende rejsning kan også skyldes træthed på grund af strålerne eller bekymring over sygdommen.

Hvis der er opstået en fortykkelse på penis efter strålebehandlingen, kan det blive vanskeligere og måske smertefuldt at få erektion, og følesansen vil være nedsat.

Det kan føles lettere helt at undgå sex

Når man forsøger at nærme sig hinanden efter en penisoperation, vil mange mænd opleve det som en voldsom påmindelse om de fysiske forandringer, der er sket.

Hvor man i hverdagen måske formår at holde tankerne om forandringerne lidt væk, så er det meget svært, når man skal være intim med et andet menneske, fordi man bliver konfronteret direkte med forandringerne.

Nogle føler sig usikre (hvad kan egentlig lade sig gøre), utilstrækkelige (hvordan er det for min partner, vil min partner blive hos mig, eller kan jeg få en kæreste, når jeg ikke kan have almindeligt samleje), eller skamfulde (forlegne, tab af mandighed og selvfølelse).

For nogle mænd vil det derfor føles nemmere helt at undgå sex.

Hverdagsintimiteten kan forsvinde

Nogle par oplever, at de udover at miste det seksuelle samvær, også mister deres fysiske hverdagsintimitet.

Måske har knus, kys, kram, søde ord, lange blikke m.m. tidligere kunne føre til sex, men efter sygdom og behandling kan nogle reagere ved helt at trække sig i den fysiske hverdagsintimitet for at undgå at lægge op til sex.

Når ens partner mærker, at man fysisk fjerner sig mere og mere, kan han eller hun føle sig uelsket og lukket ude.

Bliv ved med at røre ved hinanden og bevar intimiteten

Berøring, lange kram og forlænget øjenkontakt, kys og sex udløser hormonet oxytocin, som findes naturligt i kroppen.

Oxytocin giver en følelse af glæde, velvære og tryghed, og kan derfor have betydning for vores følelse af at høre sammen med et andet menneske.

Mange par, hvis seksuelle samvær er sat på pause eller måske helt afsluttet, kan derfor have stor glæde af at fortsætte med at være intime: Holde om hinanden, ligge tæt sammen, holde i hånd, kysse, se hinanden i øjnene og sidde tæt sammen i sofaen.

Det gør det nemmere at åbne sig for hinanden og ikke lukke af og trække sig.

Tal om jeres intimitet/seksuelle samvær

Hvis I aldrig tidligere har talt om intimitet og sex, kan det føles meget grænseoverskridende at begynde på nu, hvor det er vanskeligt og måske samtidig forbundet med mange stærke følelser.

Men husk at du ikke er den eneste, som synes, det er svært at tale om sex, og der findes mange steder, hvor du kan få hjælp til at komme i gang.

Forslag til, hvordan I kan tale om jeres seksuelle/intime samvær
 • Ser du mig stadig som en mand? Hvad ser du i mig, som er maskulint?
 • Kan du leve med min forandrede krop?
 • Har du stadig lyst til sex med mig?
 • Hvor meget betyder sex for dig i et parforhold?
 • Bliver du hos mig, selv om jeg ikke kan have almindeligt samleje?
 • Kan jeg stadig tilfredsstille dig seksuelt? Hvad føles (stadig) rart?
 • Skal vi ikke bare prøve os frem og se, hvad der kan lade sig gøre nu seksuelt, efter operationen?
 • Kender du til seksuelle hjælpemidler, som måske kunne være gode for os?
 • Hvordan vil du have det, hvis sex er et afsluttet kapitel i vores samliv?
 • Kan vi røre ved hinanden, kysse og kramme, uden at det er forspil til sex?
 • Tror du, det ville være godt for os at få hjælp af en sexolog (eller anden rådgiver)?
Seksualitet efter peniskræft

Mange par, hvis seksuelle samvær er sat på pause eller måske helt afsluttet, kan have glæde af at fortsætte med at være intime på anden vis.

Fravalg af sex

For nogle par bliver det seksuelle umuligt eller for besværligt - selv efter råd, vejledning og hjælp og måske med hjælpemidler. Derfor vælger de bevidst og åbent, at det er et overstået kapitel.

Andre par taler måske ikke direkte om det, men finder alligevel en forståelse og ro i, at de ikke længere har et seksuelt samvær.

Det bedste er, hvis man som par tager beslutningen om at fravælge sex på et oplyst grundlag - det vil sige, at man er blevet præsenteret for de alle muligheder og hjælpemidler, der findes.

Det ville være ærgerligt at sige nej til noget, man ønsker og drømmer om, fordi man ikke opsøgte hjælp. 

Mange par kan have et rigt og skønt samliv også uden sex. Det er vigtigt at holde fast i kropskontakten og intimiteten. Holde i hånd, se hinanden i øjnene, kys, knus, kram, ligge i ske m.m. Dette hjælper til at bevare nærheden og følelsen af at høre sammen.

Hvis du ikke har en fast partner

Hvis man ikke har en partner og bliver opereret i penis (hel eller delvis amputation), kan man være bekymret for, om kan finde en kæreste og (igen) få et sexliv.

Et menneskes seksualitet er en fundamental drift. Det kan derfor føles som en kæmpe byrde at gå helt alene med tanker om, hvorvidt man igen vil kunne indgå i et seksuelt forhold.

Det kan føles både godt og skidt, hvis du er single. Godt, fordi du ikke er konfronteret med en partners seksuelle forventninger og ønsker. Det letter måske presset på dig en smule.

Skidt fordi det kan være nemmere helt at opgive tanken om sex og parforhold, selv om du stadig ønsker det. Det ville være ærgerligt helt at opgive et muligt parforhold og sexliv, inden du reelt har fundet ud af, hvad der kan lade sig gøre.

Spørgsmål du kan stille dig selv:

 • Har du stadig lyst til sex med en partner?
 • Drømmer du om en kæreste eller en sexpartner?
 • Hvad kan lade sig gøre for dig seksuelt?
 • Hvad føles rart, hvor er dine erogene zoner?
 • Hvordan vil det være at tilfredsstille en partner seksuelt (selv om det ikke er ved almindeligt samleje)?

Tal med en ven og/eller en professionel rådgiver

At tale med andre kan gøre, at man føler sig mindre alene, og at man oplever at have mennesker i sit liv, som holder af en, også selv om man ikke er perfekt.

Det kan være befriende at vove pelsen og fortælle en ven, hvordan det står til seksuelt.

Måske kan I sammen få en snak om, hvad det vil sige at være mand, og hvordan man stadig kan holde fast i sin maskulinitet efter en operation. Måske viser det sig, at han også har/har haft seksuelle problemer.

Mange har svært ved at tale om sex, og det kan føles grænseoverskridende at fortælle en ven om sine seksuelle problemer.

Hvis du synes, det er for vanskeligt, kan det måske være en god idé at tage kontakt til en sexolog.

Sexologer har det som job at tale med mennesker (både par og singler) om seksualitet, samvær og intimitet, så de bliver ikke overraskede eller chokerede over netop dine oplevelser og vanskeligheder.

Samtale med sexolog

Efter behandling for peniskræft får man tilbudt en samtale med en sexolog eller en sexologisk uddannet sygeplejerske. Hvis du tager imod tilbuddet, kan det være en god idé, at din eventuelle partner også deltager i samtalen.

Læs mere om, hvordan og hvor du kan få rådgivning om kræft og seksualitet:

Rådgivning om kræft og seksualitet

Øvelser til at blive fortrolig med din krop

Læs om øvelser til, hvad du kan gøre for at blive mere fortrolig med din krop og få idéer til, hvordan I kan være sammen uden at have samleje:

Øvelser til at blive fortrolig med din krop

Sex og samliv efter kræft

Læs om de problemer i forhold til kræft og seksualitet, som man ofte oplever i parforhold eller som single:

Samliv

Få hjælp af en professionel rådgiver

Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog/sexolog.

Du kan desuden få hjælp og vejledning ved at ringe til Kræftlinjen 80 30 10 30 eller i en af Kræftens Bekæmpelses rådgivninger:

Oversigt over Kræftens Bekæmpelses rådgivninger

Mød andre i samme situation

Cancerforum er et online mødested for patienter, pårørende og efterladte:

Cancerforum.dk

Læs mere:

At leve med peniskræft

Læs alt om peniskræft

Peniskræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Logo fra fra cancerforums hjemmeside

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen "Peniskræft" på Cancerforum.