Gå til sygdomsliste

Behandling af kræft på penis

Overfladisk kræft på penis, som ikke er vokset i dybden, fjerner man ved en operation. Hvis kræften er vokset mere i dybden, vil lægens primære valg af behandling være en penisbevarende operation, når det er muligt.

Det primære valg af behandling er altid penisbevarende operation, hvor det er muligt. Det kan være mindre operationer på penishovedet med delvis eller total fjernelse af penishovedet. Ved mere udbredt kræft kan det blive nødvendigt at bortoperere penis delvis eller helt.

Omskæring ved kræft på forhuden

Hvis kræften kun findes på forhuden, kan man i nogle tilfælde nøjes med at få fjernet forhuden, hvilket svarer til at blive omskåret. Omskæring foregår i lokal eller fuld bedøvelse.

Billedet viser, hvordan penis ser ud efter bortoperation af penishoved.

Penis vil efter operationen, hvor penishovedet er fjernet, og der er lagt hudtransplantat på, ligne en omskåret penis, som det ses på billedet.

Ved fjernelse af penishovedet (glans) kan man få et transplantat

I nogle tilfælde er det nødvendigt at få fjernet hele penishovedet. Lægen kan eventuelt ved operationen rekonstruere penishovedet ved hjælp af et hudtransplantat fra låret.

Man kan lade vandet normalt efter operationen, men for at hudtransplantatet kan hele bedst, får man et kateter i blæren, som man lader vandet gennem i ca. 5 dage. Det opererede område skal holdes i ro i et par uger.

Man vil også have et sår, hvor hudtransplantatet er taget fra på låret. Det tager mindst et par uger med regelmæssige sårskift, før området på låret er helet.

I forhold til tidligere prøver kirurgen i dag at bevare så meget af penis som muligt og dermed sikre så en god funktion som muligt efter behandlingen.

Overlevelsen er også blevet bedre hos patienter med mere fremskreden sygdom på diagnosetidspunktet, efter behandlingen er blevet centraliseret i København og Aarhus.

Overlæge, ph.d. Kasper Ørding Olsen, Urinvejskirurgisk afd., Aarhus Universitetshospital, Skejby og afdelingslæge ph.d. Anne Birgitte Als, Kræftafdelingen Aarhus Universitetshospital

Hel eller delvis fjernelse af penis

Hvis kræftknuden er stor eller vokset dybt, er det nødvendigt enten at få fjernet en del af penis (delvis amputation) eller hele penis (total amputation). Man får kun fjernet hele penis, hvis kræftknuden er vokset dybt ind i penis eller sidder ved basis af penis (helt oppe ved kroppen).

Ved en delvis fjernelse af penis får man fjernet noget af penis. Lægen vil så vidt muligt efterlade så meget af penisskaftet, at det er muligt at tisse stående.

For at beskytte urinrørets nye åbning under helingen efter operationen får de fleste et kateter i ca. 5-7 dage.

Man kan stadig styre vandladningen efter operationen

Hvis hele penis skal fjernes, fjerner lægen både skaftet og roden af penis, som findes inde i kroppen. For at man stadig kan lade vandet efter operationen, laver lægen en ny urinrørsåbning mellem anus og pungen, hvor man kan tisse igennem. Man har stadig kontrol over vandladningen, fordi musklen, der holder blæren lukket, findes dybere inde i kroppen.

For at holde den nye urinrørsåbning åben får man under operationen anlagt et tyndt plastikrør, hvor urinen løber igennem ned i en pose. Kateteret bliver fjernet efter 10-14 dage, og man vil derefter kunne tisse siddende gennem den nye åbning.

Spørgsmål til lægen før operation for kræft på penis
  • Hvorfor anbefaler du operation?
  • Hvad går operationen ud på?
  • Hvor længe skal jeg være indlagt?
  • Hvordan kan jeg lade vandet efter operationen?
  • Hvordan skal jeg passe operationssåret?
  • Skal jeg have fjernet lymfeknuder i lysken?
  • Kan jeg få rekonstrueret penis? Hvornår?
  • Kan jeg have samleje efter operationen? Hvornår?
  • Hvem kan jeg ringe til, hvis jeg bliver bekymret hjemme?

Strålebehandling af kræft på penis

I sjældne tilfælde, hvis man f.eks. ikke tåler operation eller af forskellige grunde ikke ønsker dette, kan strålebehandling komme på tale. Strålebehandling kan også gives som lindrende behandling (palliativ) ved meget udbredt kræft og store sår, hvor man ikke kan operere.

Behandling for spredning

Alle, der behandles for peniskræft, undersøges for, om kræften har spredt sig. Hvis der er spredning til lymfeknuder i bækkenet eller lysken, kan man få tilbudt operation, strålebehandling eller kemoterapi. Læs mere:

Behandling for spredning ved peniskræft

Fysiske problemer med sex

Læs mere om seksualitet efter behandling for peniskræft:

At leve med peniskræft

Læs alt om peniskræft

Peniskræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Logo fra fra cancerforums hjemmeside

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen "Peniskræft" på Cancerforum.