Gå til sygdomsliste

Bivirkninger og senfølger efter behandling af prostatakræft

Mange oplever at skulle leve med gener efter behandlingen for prostatakræft. Det kan f.eks. være problemer med at holde på vandet og hormonelle senfølger. Mange af senfølgerne kan behandles, her kan du få gode råd til, hvordan du kan tackle problemerne.

Ikke alle oplever alle gener

Ikke alle mænd med prostatakræft oplever alle gener. Det er også individuelt, hvor påvirket man er af sygdommen og behandlingen.

Almindelige gener efter behandling for prostatakræft kan være:

  • Problemer med at holde på vandet (inkontinens)
  • Problemer med at lade vandet efter strålebehandling
  • Rejsningsproblemer
  • Blære- og tarmproblemer
  • Træthed
  • Hormonelle senfølger

Problemer med at holde på vandet (inkontinens)

Typisk vil man i forskellig sværhedsgrad have problemer med at holde på vandet de første 3-6 måneder efter operation for prostatakræft. Ble eller trusseindlæg er ofte nødvendigt i en periode. Enkelte får indopereret en protese (kunstig lukkemuskel).

Det er individuelt, hvor længe problemet varer ved, men det er en god idé at blive ved med at lave bækkenbundsøvelser. De fleste må dog indstille sig på, at der ved tunge løft, pludselige stillingsskift og ved træthed kan forekomme mindre urinlækage.

Efter strålebehandling er inkontinens mindre udtalt end efter operation. Utæthed efter strålebehandling eller operation skyldes ofte, at blæren i en periode er irriteret og overreagerer med voldsom vandladningstrang, selv når blæren kun er lidt fyldt. Generne kan ofte med held mindskes med medicin.

Mand og kvinde cykler sammen

Det er forskelligt fra mand til mand hvor påvirket man er af sygdommen og behandlingen. Heldigvis er der hjælp at hente til at håndtere gener.

Bækkenbundstræning mod inkontinens

Mange mænd oplever problemer med at holde på vandet efter operation for kræft i prostata. Ved at træne bækkenbunden op, kan man mindske problemet væsentligt.

Genoptræning med en fysioterapeut kan begynde allerede tre uger efter operation. Kateteret skal dog være fjernet, inden du begynder med at lave bækkenbundstræning – hvilket oftest sker otte til ti dage efter operationen. Læs mere:

Bækkenbundstræning

Problemer med at lade vandet efter strålebehandling

Efter strålebehandling kan man dels opleve utæthed på grund af irriteret og overaktiv blære, dels få besvær med at komme af med vandet og besvær med at tømme blæren helt. De fleste kan dog træne blærefunktionen op igen, hvilket er vigtigt for at undgå infektioner i urinvejene.

Ved problemer kan det hjælpe at lade vandet i tre omgange med en lille pause imellem, det såkaldte 'triple voide'. Eventuelt kan et let pres over kønsbenet også hjælpe. Enkelte må lære at tømme blæren med et kateter.

Sid ned, når du skal lade vandet

Det hjælper desuden at sidde ned og lade vandet, fordi det er nemmere at tømme blæren helt, i forhold til når man står op. Mange har desuden gavn af blæretræning, hvor man lærer at tømme blæren på faste klokkeslæt.

Rejsningsproblemer

Selvom kirurgen, hvor det skønnes forsvarligt, prøver at undgå at beskadige de nerver, der styrer rejsningsevnen, så vil de fleste opererede have behov for medicinsk hjælp for at kunne gennemføre et samleje.

Rejsningsproblemer er umiddelbart mindre udtalte efter strålebehandling end efter operation – med mindre man får supplerende hormonbehandling. Arvævsdannelse i de bestrålede nerver kan med tiden medføre tiltagende rejsningsbesvær.

Læs mere om, hvordan behandlingen kan påvirke seksualiteten, og hvad man kan gøre ved det:

Seksualitet efter behandling af prostatakræft

Blære- og tarmproblemer

Strålebehandlingen kan irritere både urinblæren og endetarmen. De flest oplever hyppig vandladningstrang og diarré under selve stråleforløbet, men i nogle tilfælde kan man få vedvarende tarmproblemer i form af diarré eller eventuelt blødninger fra tarmen.

Diarré kan lindres med stoppende midler, mens blødning fra tarmen kan behandles med steroidklyx (binyrebarkhormon) i tarmen og med blødgørende afføringsmidler. Få flere gode råd her:

Gode råd ved diarré og tarmproblemer

Træthed

Det er almindeligt at opleve en øget træthed i nogle uger til måneder efter operationen, hvilket kan skyldes en kombination af behandlingen og den nye livssituation, man står i efter en kræftdiagnose.

Trætheden kan påvirke dit forhold til familie og venner, og humøret kan svinge. Dette er imidlertid normalt kun en overgang, og for de fleste vil tilværelsen gradvist blive normal igen.

Hormonbehandling berører det mandlige kønshormon, hvorfor træthed og nedsat initiativ typisk hører til de kroniske bivirkninger. Muskelmassen bliver mindre, hvilket kan forklare en del af tendensen til at man hurtigere bliver udmattet. Få gode råd til at håndtere trætheden:

Gode råd ved træthed

Motion kan hjælpe dig tilbage til en normal hverdag

Motion og sport virker afstressende og kan fremskynde din tilbagevenden til en normal tilværelse. Lidt er bedre end ingenting, hvis du ikke har overskud til træning, har det også stor betydning at tænke bevægelse ind i daglige gøremål.

Bevægelse i hverdagen er faktisk også med til at mindske trætheden. Det behøver ikke være hård motion eller i lang tid. En gåtur er også fin:

Fysisk aktivitet for kræftpatienter

Hold maven i gang med rigeligt væske og fiberrig kost

Efter operation eller en periode med behov for stærkt smertestillende medicin er det vigtigt at holde maven i gang med rigelig væske, fibre, motion og eventuelt afføringsmiddel.

Gode råd ved forstoppelse

Hormonelle senfølger (overgangsalder)

Mænd kan opleve de samme gener som kvinder i overgangsalderen, hvis man har fået bortopereret testiklerne, eller hvis man får medicin, der stopper kroppens produktion af testosteron. Det drejer sig specielt om hedeture og risiko for udvikling af knogleskørhed. Desuden kan sexlyst og rejsningsevnen forsvinde.

Hedeturene aftager som regel med tiden, men bliver det for generende kan du tale med lægen om medicinsk behandling.

Knogleskørhed bør forbygges med minimum et tilskud af kalk (calcium), D-vitamin samt eventuelt medicin. Herudover er fysisk aktivitet meget vigtig i forhold til at bevare både knogle- og muskelmasse. Læs mere:

Testosteronmangel

Ved at måle knoglernes mineralindhold og knogletæthed kan en DEXA-scanning vise, om du har knogleskørhed:

DEXA-scanning kan vise om du har knogleskørhed

Risiko for hævede ben (lymfødem)

Hvis du har fået fjernet lymfeknuder i bækkenet i forbindelse med operationen, hvis du har fået strålebehandling af lymfeknuderne i bækkenet sammen med prostata, eller hvis sygdommen har spredt sig til lymfeknuderne, kan du opleve generende hævelse i et eller begge ben.

Hævelsen kaldes lymfødem og skyldes, at lymfevæsken fra benet eller benene ikke i tilstrækkelig grad har kunnet finde nye lymfebaner som erstatning for dem, som blev fjernet ved operationen, skadet af strålebehandlingen eller omdannet af selve kræftsygdommen.

Behandling af lymfødem kræver livslang kompressionsbehandling. Som regel består behandlingen af fysioterapi, kompressionsstrømper og hudpleje.

Det er vigtigt at være opmærksom på tidlige tegn på lymfødem. Læs mere om undersøgelser og behandling af lymfødem samt om motion og lymfødem:

Lymfødem


Læs alt om prostatakræft:
Prostatakræft - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Prostatakræft" på Cancerforum.