Gå til sygdomsliste

Operation - når kræften er afgrænset til prostata

Du kan få tilbudt operation, hvor alt kræftvæv fjernes (radikal prostatektomi), hvis kræften er begrænset til prostata, og du i øvrigt er i en god helbredstilstand, hvor lægerne skønner, at du lever mindst 10 år mere.

Du kan få tilbudt operation, hvis:

  • Kræften er begrænset til prostata
  • Du er ved godt helbred med en forventet levetid på mindst 10 år
  • Du ikke har andre væsentlige sygdomme

Operation af afgrænset (lokaliseret) prostatakræft

Operationen kaldes radikal prostatektomi. Hele prostatakirtlen og sædblærerne fjernes. Ved operationen får man også fjernet den del af urinrøret, som løber gennem prostata.

Bækkenbundstræning inden operation

Inden en eventuel operation får du tilbud om bækkenbunds-træning. Forskning har vist, at hvis man starter på systematisk optræning af bækkenbundens muskulatur med hjælp fra en fysioterapeut inden operationen, opnår man hurtigere kontrol over sin vandladning efter operationen.

Træningen kan også have positiv virkning på rejsningsevnen, som kan påvirkes af behandlingen.

Bækkenbundstræning for mænd

Den nedre del af urinrøret sys derefter op til blæren, så man kan lade vandet naturligt efter operationen. Under operationen får man også ofte fjernet lymfeknuderne i nærheden af prostata.

Robot-operation

Operationen bliver udført som en såkaldt robot-operation (laparoskopisk computerassisteret operation).

I forhold til den tidligere anvendte åbne operation er bivirkningerne nu væsentlig færre og mindre udtalte, ligesom indlæggelsestiden er kortere – typisk udskrives man dagen efter operationen. Dog har teknikken endnu ikke vist sikre fordele i selve kræftbehandlingen i forhold til traditionel åben operation.

Under og efter operationen

Som regel er man i fuld bedøvelse under operationen, men rygmarvsbedøvelse (epidural- eller spinalbedøvelse) kan også være en mulighed.

Man bliver som regel udskrevet dagen efter indgrebet.

Efter operationen vil PSA-værdien falde og skal helst blive umåleligt lav, men det kan tage flere uger. Derfor bliver testen typisk først lavet op til kontrolbesøget på hospitalet tre måneder efter operationen.

Godt at vide før operation

Du kan halvere risikoen for komplikationer ved at holde med at ryge og drikke alkohol inden operationen.

Det er også vigtigt at informere personalet om, hvad du får af medicin – også alternativ behandling og kosttilskud.

Operation

Bivirkninger ved operation

Operation helbreder kræft i prostata for mange mænd, men der kan være alvorlige bivirkninger forbundet med indgrebet.

De mest almindelige bivirkninger er:

  • Besvær med at kontrollere vandladning (inkontinens)
  • Manglende eller stærkt nedsat evne til at få rejsning
Illustration af kateter i blæren.

Her ses placeringen af et kateter i blæren. Urinen løber direkte i kateterposen, som kan tømmes i bunden.

Vanskelighed ved at holde på vandet (Inkontinens) forbedres med tiden

Under operationen får man sat et kateter ind i urinrøret. Kateteret fjernes efter typisk 5-8 dage, når sammensyningen af urinrør og blærehalsen er helet op.

I de første måneder, efter at kateteret er fjernet, kan det være svært at holde på urinen. Langt de fleste opnår fuld kontrol inden for de første 3-6 måneder, men for nogle går der længere tid. I op til 12-15 måneder efter operationen kan man opleve forbedring med hensyn til at kunne kontrollere vandladningen.

Risikoen for, at man slet ikke kan kontrollere urinen efter operation, er lille. Men cirka hver femte opererede mand, vil vedvarende opleve utæthed for urindråber i forbindelse med tunge løft, hoste og nys.

Træning af bækkenbunden modvirker inkontinens

Bækkenbundstræning før eller umiddelbart efter operation for prostatakræft kan have en vis gavnlig effekt på vanskelighed ved at holde på vandet – særligt perioden med inkontinens kan afkortes ved træning.

Mange mænd vælger at bruge et trusseindlæg eller eventuelt en ble, indtil de igen kan holde på vandet.

Ny forskning viser, at vibrationsbehandling, hvor vibrationer på mellemkødet kan påvirke nerverne til bækkenbunden og urinblæren, kan have en positiv effekt.

Indsnævring af urinrøret ved let inkontinens

Med teknikken kaldet bulking kan man få indsnævret urinrøret, hvilket kan hjælpe ved let inkontinens. Det kan foregå ved, at man får sprøjtet et fyldstof (f.eks. silikone) ind under slimhinden. Det er dog ofte nødvendigt med flere behandlinger, og der er en tendens til, at effekten aftager med tiden. Alternativt kan man få indsat en ballon.

Ved 'sling'-metoden får man indopereret en slynge omkring urinrøret, som kan trykke mod urinrøret. Der er dog behov for mere erfaring med metoden, før den kan anbefales.

Effektiv behandling af inkontinens med ballon i urinrøret

Ved udtalt og blivende vanskeligheder med at holde på vandet (inkontinens) har mange mænd glæde af at få en indopereret lukkemekanisme i form af en ballon omkring urinrøret. Dette er en effektiv og vedvarende behandling af inkontinens.

Forkortelse af penis efter operationen er sjældent et problem

Hvis prostatakirtlen er meget stor, kan sammensyningen af urinrøret og urinblæren efter fjernelse af prostata medføre, at penis bliver forkortet. De fleste mænd, som har fået fjernet prostata, vil dog ikke opleve dette som en reel gene.

Risiko for nedsat eller mistet rejsningsevne efter operationen

Lysten til et aktivt sexliv bliver ikke mindre efter operationen, men evnen til rejsning nedsættes betydeligt eller forsvinder helt hos de fleste opererede mænd. Det er dog som regel muligt at blive behandlet med medicin. Det lader til, at det er afgørende at starte behandling tidligt efter operationen for at opnå god effekt.

Forudsætningen for at have normal rejsning efter operationen er, at man havde evnen før operationen, at man ikke har for høj alder eller er storryger, og at det har været muligt for lægen at bevare nerverne til svulmelegemerne under operationen. Det skønnes, at en tredjedel af de mænd, der opereres for prostatakræft, har rejsningsproblemer allerede før operationen.

Mænd med normal rejsning før operationen kan opleve en gradvis forbedring af rejsningsevnen over lang tid efter operationen (i op til tre år).

Operation uden beskadigelse af nerver øger chancen for at kunne få rejsning

Hvis du skal have en helbredende operation for prostatakræft, så vær opmærksom på muligheden for en nervebevarende operation, hvor nerverne, der styrer rejsningen (erektionen), ikke bliver beskadiget.

Denne operationstype er velegnet til mænd med god rejsningsevne før operationen, og som er i lav- eller middelrisikogruppen.
Desuden har ens alder og rygevaner betydning for at kunne få rejsning igen efter operationen. Jo yngre man er på operationstidspunktet, jo større er chancen for at genvinde evnen til at få rejsning bagefter.

Får man potensfremmende medicin hurtigt efter en nervebevarende operationen, kan 50-60 pct. genvinde evnen til at få rejsning. Efter en almindelig ikke-nervebevarende bortoperation af prostata er det kun 25-30 pct., der bevarer rejsningsevnen ved medicinsk hjælp.

Seksualitet efter prostatakræft

At miste evnen til at få rejsning er den hyppigste komplikation efter bortoperation af prostata (radikal prostatektomi). Mange mænd er ikke klar over, hvilke konsekvenser behandling af kræft i prostata kan få for deres sexliv.

Derfor er det vigtigt allerede inden behandlingen at blive informeret om konsekvenserne og mulighederne for behandling af seksuelle problemer.

Læs mere kræftbehandlings påvirkning på seksualiteten:

Seksualitet og behandling af prostatakræft

Læs også:

Ind- og udvendig strålebehandling af kræft afgrænset til prostata



Læs alt om behandling af prostatakræft:

Behandling af prostatakræft (oversigt)

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Prostatakræft" på Cancerforum.