Gå til sygdomsliste

Medullær thyreoideacancer

Medullær thyriodeacancer er en meget sjælden type kræft i skjoldbruskkirtlen. I Danmark er er kun 18 personer årligt, som får den denne kræfttype. Sygdommen kaldes også 'ikke-jodoptagende kræft i skjoldbruskkirtlen'.

Medullær thyreoideacancer opstår i de såkaldte parafollikulære celler i skjoldbruskkirtlen, som producerer hormonet calcitonin, der regulerer indholdet af kalk i blodet.

Denne type kræft i skjoldbruskkirtlen kan være arvelig. Om den er arvelig kan undersøges med en blodprøve.

Symptomerne er de samme som ved de mere almindelige former for kræft i skjoldbruskkirtlen.

Medullær thyreoideacancer kan sprede sig til de lokale lymfeknuder, lunger, knogler og lever. Læs mere:

Symptomer på skjoldbruskkirtelkræft 

Behandling af medullær thyreoideacancer

Den primære behandling er operation, hvor hele skjoldbruskkirtlen og alle lymfeknuder omkring skjoldbruskkirtlen bliver fjernet. I nogle tilfælde får man strålebehandling efterfølgende.

Hvis man har medullær thyreoideacancer, kan man få behandling med stoffet vandetanib (Caprelsa®). Denne behandling får man, hvis man har en aggressiv sygdom med generende symptomer, og når kræften har spredt sig og ikke kan fjernes ved operation.

En anden mulighed når kræften har spredt sig eller ikke kan fjernes ved operation er behandling med Cabozantinib (Cometriq ®). Cabozantinib virker ved blokere virkningen af visse enzymer i kræftcellerne og begrænser derved kræftens vækst og spredning. Behandlingen kan forlænge overlevelsen betydeligt. Læs mere om medicinen:

Vandetanib

Cabozantinib

Behandling af RET-forandret medullær kræft i skjoldbruskkirtlen med spredning

Hvis du har RET-forandret medullær skjoldbruskkirtelkræft med spredning og har behov for behandling efter tidligere behandling med cabozantinib og/eller vandetanib, anbefales stoffet selpercatinib.

I sjældne tilfælde kan man have forandringer (mutationer) i et gen kaldet RET i kræftcellerne (RET-forandret eller RET-fusion-positiv kræft). Disse genændringer medfører en øget vækst af kræftceller. Selpercatuinib er en målrettet behandling med en såkaldt RET-hæmmer, som hæmmer denne aktivitet.

Selpercatinib kan mindske kræften, og sinke forværring af sygdommen. Behandlingen har desuden begrænsede bivirkninger. For at finde ud af om man kan have gavn af behandlingen, bliver ens vævsprøve undersøgt for genmutationerne ved diagnosen.

Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:

Selpercatinib

Læs alt om skjoldbruskkirtelkræft

Skjoldbruskkirtelkræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Skjoldbruskkirtelkræft" på Cancerforum.