Gå til sygdomsliste

Operation ved spiserørskræft

Ved spiserørskræft er behandlingen operation, hvis det er muligt. Det er en større operation, og det kan derfor være nødvendigt at være indlagt i 8 til 10 dage.

Behandlingsmuligheder, hvor operation er en del af behandlingen:

  • Operation alene
  • Supplerende behandling til operation med kemoterapi før og efter operation
  • Supplerende behandling til operation med kemoterapi og strålebehandling før operation

Behandling med operation

Hvis kræften er i stadium 1-3 vil du, hvis din almene tilstand er god, blive anbefalet operation, hvor hele kræftknuden bliver fjernet. Det er kun yderst sjældent, at operation bliver anbefalet, hvis kræften er i stadium 4.

Operationen foregår i fuld bedøvelse, da operationsrobot også kan anvendes under operationen.

Det er endnu ikke muligt at afgøre, om der er bedre overlevelse ved operation med kikkert- eller robotteknik, men indlæggelsestiden er kortere, og det tager også kortere tid at komme sig efter operationen, hvor disse teknikker er blevet anvendt.

Ved selve operationen fjernes den øverste del af mavesækken, den syge del af spiserøret og en lille del af det normale spiserør (for at sikre at alt sygt væv bliver fjernet).

Den resterende øvre, sunde del af spiserøret bliver derefter sat sammen med den resterende del af mavesækken. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at bruge et stykke tynd- eller tyktarm til at forene de to ender.

Operationen tager omkring 6 timer. Efter indgrebet kan der opstå problemer, som ofte kan være lungebetændelse eller utæthed ved sammensyningen.

Disse komplikationer opdages som regel under indlæggelsen og kan medføre, at opholdet på hospitalet bliver længerevarende.

Ved et ukompliceret forløb efter operation for spiserørskræft er man indlagt 8-10 dage.

Ud over den syge del af spiserøret, fjerner lægen også lymfeknuder omkring spiserøret.

Det bortopererede stykke spiserør og lymfeknuderne bliver derefter undersøgt for kræftceller i mikroskop. På den måde kan lægen se, hvor meget kræften har bredt sig, og om al kræften er fjernet. Der går som regel en uge, inden man får svar (patologisvaret) på undersøgelsen.

Om man kan blive opereret eller ej, afhænger af knudens størrelse, om der er spredning, og om kræften sidder et sted i spiserøret, hvor det er muligt at operere.

Knuder, der sidder i den øverste del af spiserøret, er ofte vanskelige eller umulige at få fjernet ved en operation. Derudover kan ens alder, øvrige helbredstilstand og eventuelle andre sygdomme også være afgørende for, om man kan blive opereret eller ej.

Åben operation eller kikkertoperation

Selve operationen med fjernelse af væv er den samme, uanset om det foregår som 'åben' operation eller ved kikkert-/robotoperation.

Ved kikkert-/robotoperation får man mindre ar end ved en åben operation. Kikkertoperation kan være vanskelig at gennemføre, hvis man er opereret i bughulen tidligere. I nogle tilfælde må lægen under selve operationen ændre strategi fra en kikkertoperation til åben operation.

Illustration viser spiserør og mavesæk før og efter operation.

Ved operationen bliver den nederste del af spiserøret og en del af mavesækken fjernet (området mellem de stiplede linjer). Herefter bliver den resterende del af spiserør og mavesæk syet sammen.

Bivirkninger ved operation

I månederne efter operationen har mange nedsat appetit og vægttab.

Når man er opereret for spiserørskræft, skal man spise små, hyppige måltider 5-6 gange om dagen. Nogle har  besvær med mavesyre og eventuelt galde, der løber tilbage i spiserøret. Det anbefales derfor at spise syrehæmmende medicin og sove med hovedet højt.

I enkelte tilfælde kan man udvikle synkebesvær efter operationen. Dette skyldes, at sammensyningen trækker sig sammen. Synkebesvær kan afhjælpes ved en ny kikkertundersøgelse, hvor forsnævringen bliver udvidet med en ballon.

Hvis struben fjernes ved operationen

Hos ganske få patienter sidder kræften højt i spiserøret opadtil i halsen. Hvis dette er tilfældet, kan det være nødvendigt også at fjerne struben ved operationen.

Når man får fjernet struben, vil man opleve taleproblemer og slim i luftvejene. Det er de samme bivirkninger som hos strubekræftpatienter, der har fået fjernet struben. Læs mere om behandling og bivirkninger ved strubekræft:

Behandling af strubekræft

God ernæring er vigtig

De fleste med kræft i spiserøret taber sig meget, fordi de har svært ved at spise. Ved kræft i spiserøret mister man ud over fedt og væske også sine proteindepoter.

Man kan få proteindrikke, som består af koncentreret specialkost, så man nemmere kan erstatte de tabte proteiner. Det er vigtigt at få en god og nærende kost for at have så megen modstandskraft som muligt.

Specielt i forbindelse med operationen er det vigtigt, at man er i så god ernæringsmæssig stand som muligt. Det mindsker nemlig risikoen for komplikationer efter operationen. På hospitalet får man derfor, i så god tid som muligt før operationen, en kalorierig kost for at optimere ens ernæringstilstand og immunforsvar. Kosten får man som drikketilskud.

I en del tilfælde har man generende synkebesvær, når man får kemo- og/eller strålebehandling inden en operation. Hvis man har svært ved at spise både før og under denne behandling, vil man ofte få sat en sonde gennem næsen og ned gennem spiserør og mavesæk og ud i tyndtarmen. Gennem sonden får man ernæring inden operationen.

Som regel mindsker behandlingen med kemoterapi og/eller strålebehandlingen også symptomerne, fordi kræftknuden bliver mindre.

De første to til syv dage efter operationen har mavesækken svært ved at optage føde. Derfor får man i den første tid efter operationen sondeernæring eller ernæring ind i en blodåre.

Årsager til vægttab

Udover selve kræftsygdommen kan der være flere andre årsager, som kan gøre det vanskeligt at holde vægten.

Under og efter strålebehandling sker det ofte, at man får synkebesvær og smerter. Både kemoterapi og stråleterapi kan give kvalme og dermed mindske appetitten. Disse problemer kan behandles med både kvalme- og smertestillende medicin.

Læs mere

Læs om gode vaner, når du er indlagt eller er i behandling:

Undgå fejl og komplikationer under dit kræftforløb

Gode råd om, hvad du kan gøre ved f.eks. mundproblemer, kvalme, træthed, fordøjelsesbesvær eller åndenød:

Bivirkninger og senfølger

Find ud af hvor meget du må bruge kroppen før, under og efter behandling: 

Motion for kræftpatienter

Find opskrifter og få viden om kost, ernæring og kosttilskud:

Kost til kræftpatienter

Myter, fakta og gode råd:

Seksualitet

Læs alt om spiserørskræft

Spiserørskræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen 'Mave- og spiserørskræft' på Cancerforum.