Gå til sygdomsliste

Strålebehandling

Af alle patienter med kræft i spytkirtlerne bliver mere end 90 pct. opereret, og heraf bliver ca. 40 pct. udelukkende opereret. Ca. 50 pct. får også supplerende strålebehandling. Omkring 1 pct. får kun strålebehandling.

Efter operationen bliver du i nogle tilfælde tilbudt supplerende strålebehandling for at forebygge, at kræftsygdommen vender tilbage i munden eller i lymfekirtlerne på halsen. Om du bliver tilbudt strålebehandling, afhænger af kræfttypen, stadie og af om kræften er blevet fjernet helt ved operationen.

Før strålebehandling af munden får du efterset dine tænder på hospitalet

Før strålebehandlingen vil du blive undersøgt på Tand, mund og kæbekirurgisk-afdeling, fordi strålebehandlingen kan give tandskader. Det er vigtigt at få vurderet dine tænder (tandstatusundersøgelse) før behandlingen, da du kan få tilskud til tandlægeregningen, hvis du skulle få tandskader som følge af behandlingen.

Tandstatusundersøgelsen skal anvendes ved ansøgning om tilskud til tandpleje. Ved behov for tandudtrækning, vil du få det foretaget inden strålebehandlingen.

Tilskud til tandskader der skyldes behandlingen

Tidsinterval imellem tandbehandling og start af strålebehandling

For at undgå eller reducere risikoen for beskadigelse af kæben (osteoradionekrose) i forbindelse med strålebehandling, er det vigtigt, at der er et tidsinterval imellem tandbehandling og start af strålebehandling på mindst 14 dage.

Ved mere fremskreden kræft i spytkirtlerne kan strålebehandling bremse kræften

Hvis operation ikke er mulig, kan du få strålebehandling. Denne behandling kan mindske størrelsen af kræftknuden og hjælpe med at kontrollere symptomerne, men kan ikke altid fjerne kræften.

Akutte bivirkninger ved strålebehandling

Senfølger ved strålebehandling

Forbedret strålebehandling har øget overlevelsen
Strålebehandling

Strålebehandling mod hoved-halskræft er udviklet gennem mange års forskning og med støtte fra Kræftens Bekæmpelse. "Da jeg startede som læge, kunne vi kurere 40 pct. af patienterne med hoved-halskræft. I dag er det over 80 pct.", fortæller overlæge, professor Jens Overgaard.

Læs om de mange års forskning, der har ført til den behandling, man får i dag som hoved-halskræft-patient:

Stråleterapi: Balance mellem effektiv behandling og bivirkninger

Video: Bivirkninger efter hoved-halskræft: hvilke bivirkninger risikerer man at få efter behandlingen? 3:45 min.

Video: Bivirkninger efter hoved-halskræft: hvilke bivirkninger risikerer man at få efter behandlingen? 3:45 min.

Elektrokemoterapi som lindrende behandling

I udvalgte tilfælde, hvor man ikke kan få yderligere operation eller strålebehandling, kan elektrokemoterapi være en mulighed ved et lokaliseret tilbagefald. Det er en lindrende behandling med en kombination af kemoterapi (bleomycin) og strøm. Behandlingen gives kun på Afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi og Audiologi på Rigshospitalet. 

Netværk for hoved-halskræft

I netværket for patienter med hals- og mundhulekræft kan du udveksle erfaringer ved at tale med ligestillede. Netværket henvender sig til patienter, der har eller har haft kræft i hals- og/eller mundhule samt deres pårørende.

Netværket for hals- og mundhulekræft 

Læs alt om spytkirtelkræft

Spytkirtelkræft – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen "Hals- og mundhulekræft" på Cancerforum.