Gå til sygdomsliste

Behandling af testikelkræft med spredning

Hvis testikelkræften har spredt sig til lymfeknuder, lunger eller andre dele af kroppen, får man kemoterapi, efter at testiklen er fjernet ved operation. Har man kun spredning til de små lymfeknuder på bagerste bugvæg, og er der samtidig tale om testikelkræft af typen seminom, kan man vælge at få behandling med stråleterapi i stedet for kemoterapi.

Mine bedste råd til at komme igennem kemoen er:

- Sørg for, at du kun skal bekymre dig om at komme gennem behandlingerne

- Spis det, du har lyst til 

- Hav underholdning med til behandlingen  

Testikelkræftpatient

Kemoterapi ved testikelkræft med spredning

Behandlingen med kemoterapi er yderst effektiv og består af en kombination af tre stoffer: cisplatin, etoposid og bleomycin. Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:

Cisplatin

Etoposid

Bleomycin

Man får som regel kemoterapien som en fem-dages kur med tre ugers mellemrum - i alt tre eller fire gange.

Hvis man tilhører den såkaldte 'gode prognostiske gruppe', kan man nøjes med tre behandlinger som standard, ellers får man fire behandlinger som standard.

Alle patienter kan få tilbud om at deltage i kliniske undersøgelser, som har til formål at forbedre behandlingen endnu mere.

Restvæv efter behandling med kemoterapi fjernes eventuelt ved operation

I en del tilfælde vil der efter behandling med kemoterapi være lidt restvæv tilbage fra knuden f.eks. på den bageste bugvæg.

Restvævet er som regel godartet og fjernes, hvis det er teknisk muligt ved en operation.

Bivirkninger ved behandlingen med kemoterapi

Bivirkningerne varierer meget fra person til person, og ikke alle får lige mange bivirkninger.

Bivirkninger på kort sigt

På kort sigt kan man miste håret, få kvalme, blive træt og have øget risiko for infektion og blødninger, når man har fået kemoterapi.

Disse bivirkninger kan dog i mange tilfælde holdes nede på et acceptabelt niveau ved pleje, god væskebehandling og brug af kvalmestillende medicin.

Bivirkninger på langt sigt

På længere sigt kan kemoterapien skade nyrer og lunger og påvirke hørelsen. Det skyldes, at kemoterapien indeholder platinholdige stoffer, som kan skade nyrens funktion og give en del patienter nedsat hørelse - specielt for høje toner.

I sjældne tilfælde kan lungerne tage skade af behandlingen, og derfor er det vigtigt, at man ikke ryger. Både nyre- og lungefunktion vil blive bedre hos mange efter endt behandling. Hvis man får påvirkning af hørelsen, vil denne skade normal være permanent.

Nogle får bivirkninger, fordi kemoterapien har påvirket nervesystemet. Det drejer sig om prikken i hænder og fødder. Disse bivirkninger kan være til stede gennem længere tid, men hos mange bliver de mindre med tiden.

Nogle får også forhøjet blodtryk som følge af behandlingen, og derfor skal blodtrykket kontrolleres løbende. På længere sigt er risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme og ny kræftsygdom let øget. Rygning kan medvirke til at øge denne risiko og du anbefales derfor at stoppe med at ryge.

En dansk undersøgelse har vist, at man  kan have et øget stressniveau efter behandling for testikelkræft i forhold til baggrundsbefolkningen, også selv mange år efter behandling.

Landsdækkende undersøgelse af senfølger

For at få en nøjagtig beskrivelse af senbivirkningernes omfang og se på muligheder for forebyggelse, bliver der i disse år foretaget en landsdækkende undersøgelse med spørgeskema og blodprøve-/spytprøvetagning hos patienter behandlet for testikelkræft.

Strålebehandling

Strålebehandling er behandling med ioniserende stråling – som regel i form af røntgenstråler i høj dosis. Strålerne påvirker kræftcellerne, så de enten dør eller holder op med at dele sig.

Strålebehandling kan give bivirkninger, men som regel kun i det område, hvor strålerne rammer.

Læs mere om strålebehandling og bivirkninger:

Strålebehandling

Bivirkninger ved strålebehandling af underlivet hos mænd

Strålebehandling af lymfekirtler bagerst i bughulen ved seminomer kan give rumlen i maven, kvalme og diarré. Blæren kan også blive påvirket, så man skal tisse oftere, og det kan være ubehageligt, når man lader vandet (irriteret blære). Det kan hjælpe at drikke rigeligt med væske - undgå koffein og kulsyre. Lægen kan eventuelt udskrive medicin, hvis problemet er udtalt.

Strålebehandlingen kan medføre en nedsat evne til at få rejsning og gener fra endetarmen. Der findes medicin, der kan hjælpe på begge problemer, det er derfor vigtigt, at du nævner disse gener for den læge, som behandler dig. 

Ved strålebehandling af testiklerne kan mænd opleve at få hormonelle senfølger, som minder om dem, kvinder oplever i overgangsalderen:

Testosteronmangel

Kræft og seksualitet

Strålebehandling kan desuden medføre sterilitet. Læs mere:

Behandling og fertilitet


Alt om behandling af testikelkræft:

Behandling af testikelkræft

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Testikelkræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende