Bliv klogere på kræftens gåde

Interaktiv oplevelse

Gennem den sanselige udstilling med spil og undersøgende aktiviteter vil du få et indblik i, hvordan vi forsker i kræft.

For eksempel kan du undersøge sin egen hud med misfarvninger, folder og revner. Du kan spille og forsøge at kopiere DNA med så få fejl som muligt, og du kan kigge ind i 3D-modeller af en skannet krop og finde kræftknuder. Og meget, meget mere.

Du kan også se statistikker over forskellige former for kræft og forskellige faktorers betydning for at udvikle kræft. Noget der overrasker mange.

Læringsmål i udForsk

Undervisningsforløbet i udForsk er gratis og fokuserer på læringsmål inden for faget biologi i udskolingen.

Matematik, fysik/kemi og geografi kan også inddrages, hvis I giver vores underviser et praj om det.

Besøget er oplagt i forbindelse med et fællesfagligt forløb om strålings indvirkning på mennesket.

Under besøget arbejder eleverne med faglige emner som:

  • celledeling
  • DNA
  • mutation
  • kræftcellers spredning i kroppen
  • ioniserende stråling
  • Strålebehandling
  • forebyggelse af kræftsygdomme

Ungdoms- og videregående uddannelser

I udForsk vil klasser få en underviser, der kan skrue op og ned for det faglige niveau i undervisningsforløbet alt afhængig af jeres behov. Vi inviterer derfor klasser fra mange forskellige slags uddannelser indenfor.

I er altid velkomne til at ringe eller skrive og høre mere. 

Se også Kræftens Bekæmpelses andre undervisningsforløb:
www.cancer.dk/skole 

Hør de unge fortælle om besøget:

Se lidt af det, der venter jer:

Bliv klog på kroppens celler og DNA

Under besøget kommer I til at få et godt indblik i, hvordan kroppens celler fungerer, og hvad DNA er. Prøv for eksempel DNA-spillet, hvor I skal trykke på de rigtige 'DNA-knapper', når de lyser op. Indimellem bliver det sværere, når 'forstyrrende elementer' som sol, alderdom eller rygning dukker op. Da skal I trykke på to knapper samtidigt.

Hvilken behandling vælger du?

Én af opgaverne undervejs er at udvælge en patient, CT-scanne patienten i en model og finde frem til den behandling, du mener vil være den bedste. Derefter kan man høre lægens vurdering og baggrunden for den.

Kan I finde knuderne i brysterne?

Kræftceller er kendetegnet ved at dele sig hurtigt og ukontrolleret. Når der er mange kræftceller samlet et sted, bliver de til en knude. De er ikke altid nemme at finde.

Hør forskere og patienter fortælle

Flere steder i udstillingen kan du lytte til både forskere og tidligere kræftpatienter. Hør hvordan Lisa ved brug af CRISPR-teknikken klipper gener ud af kræftcellers DNA. Hun forsker i, om det manglende gen får kræftceller til at sprede sig mindre. Hør også en ung pige fortælle om sin oplevelse, fra hun fik konstateret kræft, til i dag hvor hun er helbredt.

Gå på opdagelse i reolerne

Reolerne er fyldt med mærkelige ting, som du kan undersøge. Hvad har en dinosaur for eksempel med kræft at gøre? Ét af de tidligste vidnesbyrd om levende organismer med kræft stammer fra en dinosaurknogle. Den fundne dinosaurknogle var opsvulmet og porøs det sted, hvor kræften sad. Præcis ligesom en menneskeknogle med kræft. I reolen kan du også se en kopi af en menneskeknogle med kræft.

Hvorfor er solcreme en god idé?

Solens stærke UV-stråling kan beskadige dine celler i huden, hvis du er i stærk sol ofte og længe. Prøv for eksempel at tage et UV-billede af dit ansigt og undersøg, om du har glemt at smøre solcreme nogle steder.

Bliv ven med din hud og dine modermærker

Gå på opdagelse i din egen hud og se kæmpeforstørrelser af den. Hvordan er formen på dine modermærker? Og hvor jævne er de i overfladen?

En vaccine mod kræft

Ved en af installationerne kan I blive klogere på HPV-virus; som er en virus, der kan give kræft, men som man faktisk kan blive vaccineret mod.

Mød Luca, som er forsker i Kræftens Bekæmpelse

Ved flere af centrets områder møder eleven forskere fra Kræftens Bekæmpelse, der på video fortæller om deres forskning.

I videoen her kan I møde Luca, som er er én af de mere end 200 forskere, der er hos Kræftens Bekæmpelse. Luca er fra Italien, men arbejder hos Kræftens Bekæmpelse på Østerbro, hvor han forsker i modermærkekræft.

Noget af det, der har gjort størst indtryk på mig i dag, det er, på hvor lidt plads man kan få formidlet så meget viden.

Lærer

Hør influencer Simon fortælle om sit besøg i udForsk - og hvorfor han synes, de unge mennesker skal insistere på et besøg (1:33 min.).