Gå til sygdomsliste

Årsager til vulvacancer (kræft i kvindens ydre kønsorganer)

I mange tilfælde er årsagen ikke kendt. Cirka 40 pct. af alle tilfælde af kræft i de ydre kønsorganer skyldes infektion med human papillomavirus (HPV). HPV-infektion er en meget almindelig seksuelt overført sygdom, som ikke giver symptomer.

Specielt hos yngre kvinder er der set en sammenhæng med HPV-infektion og vulvacancer. HPV er en kendt årsag til andre kræftsygdomme bl.a. kræft i livmoderhalsen og i endetarmen.

Hudsygdommen Lichen Sclerosus, rygning og nedsat immunforsvar kan også have en betydning for risikoen for at udvikle kræft i de ydre kvindelige kønsorganer.

Kronisk HPV-infektion kan udvikle sig til forstadier og egentlig kræft

Infektion med HPV er meget almindelig, og cirka 80 pct. af alle seksuelt aktive kvinder vil få infektionen på et eller andet tidspunkt i deres liv. Infektionen er hyppigst hos unge kvinder mellem 20 og 30 år. I de fleste tilfælde forsvinder infektionen af sig selv ligesom ved en almindelig forkølelse.

Hos en mindre gruppe kvinder kan HPV-infektionen blive kronisk, hvilket kan føre til forstadier til kræft, som med tiden kan udvikle sig til kræft i livmoderhalsen, skeden, de ydre kønsorganer samt i endetarmsåbningen.

Forskerne kender ikke de præcise årsager til, at HPV-infektionen hos nogle kvinder bliver kronisk. Har man først fået infektionen, er det dog veldokumenteret, at rygning spiller en rolle i forhold til udviklingen af vulvacancer. Læs mere:

HPV som årsag til kræft

Hvis man tidligere har haft livmoderhalskræft, har man øget risiko

Kvinder, som tidligere har haft livmoderhalskræft eller forstadier til livmoderhalskræft, har en øget risiko for kræft i de ydre kønsorganer. Årsagen er at HPV-infektion øger risikoen for begge sygdomme.

HPV-vaccination

Fra oktober 2008 blev HPV-vaccination indført i det danske børnevaccinationsprogram primært med det formål at forebygge celleforandringer og kræft i livmoderhalsen. Det forventes, at HPV-vaccinationen også vil føre til en nedgang i antallet af nye tilfælde af celleforandringer og kræft i de ydre kvindelige kønsorganer.

Det er uvist, om HPV-vaccination efter behandling for celleforandringer i vulva kan reducere risikoen for tilbagefald.

Andre faktorer, der kan øge risikoen for kræft i de ydre kvindelige kønsorganer

Kvinder, der lever med hudsygdommen Lichen Sclerosus, har en forøget risiko for at udvikle kræft i de ydre kønsorganer. 

Andre væsentlige risikofaktorer er rygning, mange sexpartnere, tidlig seksuel debut, alder og nedsat immunforsvar (immunsuppression).

Ingen sammenhæng mellem livsstil og risikoen for vulvacancer

Der er ikke noget, som tyder på, at der en sammenhæng mellem kost, alkohol, fysisk aktivitet eller overvægt og risikoen for at udvikle vulvacancer.


Læs alt om kræft i de ydre kvindelige kønsorganer (vulvacancer):

Vulvacancer – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning