Gå til sygdomsliste

Tilbagefald ved æggestokkræft

Kræft i æggestokkene kan vende tilbage. Det betyder, at kræften har spredt sig. Risikoen for tilbagefald afhænger af sygdommens stadium, og hvilken type kræftceller man er blevet behandlet for. For de fleste er det overvældende at få besked om, at kræften er kommer igen, men er det tilfældet er der flere muligheder for behandling.

Tilbagefald

Risikoen for tilbagefald er størst i løbet af de første år efter endt behandling.

Det vil sige, at jo flere år der går uden tegn på tilbagefald, jo mindre er risikoen for, at sygdommen kommer igen.

Hvis kræft i æggestokkene spreder sig, sker det oftest ved, at kræften vokser ud i bughulen.

Kræftcellerne kan også føres via lymfekarrene til lymfeknuderne. I sjældne tilfælde spreder sygdommen sig til lever eller lunger via blodet. Det kaldes metastaser, hvis kræften har spredt sig til andre steder i kroppen. 

Det er oftest ikke muligt at helbrede et tilbagefald af æggestokkræft, og sygdommen må betragtes som kronisk. Man kan få holdt sygdommen nede i lange perioder med fornyet kemoterapi.

Overlevelsen efter tilbagefald af kræft i æggestokkene er forbedret de seneste år.

Symptomer på tilbagefald (spredning) kan være:

  • maven er udspilet og bliver ved at være det 
  • du føler dig svækket, træt og taber dig 
  • vedvarende smerter eller nyopståede smerter 
  • blod i urinen eller ændret vandladning 
  • blod i afføringen eller ændret afføringsmønster  
  • vejrtrækningsbesvær  
Tilbagefald ved æggestokkræft

Modelfoto. For de fleste er det chokerende at få at vide, at kræften er kommet igen, men der findes nye behandlingsmuligheder. Når det første chok har lagt sig, kan du opleve, at sygdommen fylder mindre, og at du igen kan glæde dig over livet.

Behandling af tilbagefald

Hvis MR- eller PET/CT scanning viser, at man har lokalt tilbagefald, kan man blive tilbudt operation, hvis lægen vurderer, at kræften kan fjernes helt ved operationen.

Hvis operation ikke er mulig, får man som regel tilbudt samme type kemoterapi, som man fik lige efter operationen. Det afhænger af, hvor længe der er gået, siden man sidst blev behandlet med kemoterapi.

Selv kvinder med generelt dårlig helbred kan opnå betydelig lindring af kemoterapi, og sygdomsudviklingen kan bremses i en periode. Behandlingen kan både være livsforlængende og lindrende. 

Man får som regel kemoterapi gennem et drop i armen. Man får kemoterapi hver 3. eller 4. uge. Behandlingen foregår ambulant.

Læs mere om behandling af tilbagefald med kemoterapi:

Kemoterapi og behandling for spredning

Forskning i behandling af tilbagefald

Der forskes i, om det er bedre at få fjernet den tilbagevendte kræft ved operation efterfulgt af kemoterapi i forhold til kemoterapi alene.  

Foreløbige resultater tyder på, at opererede kvinder med tilbagefald af æggestokkræft har længere tid til nyt sygdomstilbagefald og lidt længere overlevelse end de, som udelukkende får kemoterapi. 

Det er imidlertid kun de kvinder, hvor alt kræftvæv kan fjernes ved operationen, som har gavn af operation. Hos de kvinder, hvor det ikke er muligt at fjerne alt kræftvæv, giver operation ikke øget overlevelse . Da andre forsøg har vist at operation for tilbagefald kan medføre hurtigere nyt tilbagefald, skal operation nøje overvejes.  

I nogle tilfælde behandles tilbagefald af kræft i æggestokkene med hormonbehandling med præparatet tamoxifen. Kun i meget sjældne tilfælde er strålebehandling den bedste behandling af symptomerne ved tilbagefald. 

Hvis kræften ikke forsvinder

Har man én gang haft kræft, ligger det for de fleste i baghovedet, at kræften kan komme tilbage. Alligevel er beskeden om, at kræften rent faktisk er kommet tilbage oftest overvældende.

Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes.

Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente.

Læs mere:

Hvis kræften er kommet igen

At leve med uhelbredelig kræft


Læs alt om æggestokkræft:
Æggestokkræft - forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Æggestokkræft" på Cancerforum.