Gå til sygdomsliste

Diagnose på kræft i æggestokkene

At få stillet en diagnose vil sige, at man får bestemt sin sygdoms art og sværhedsgrad. Man kan først få stillet diagnosen æggestokkræft, når en vævsprøve af knuden (patologisvaret) viser, at der er tale om kræftceller. Vævsprøven er oftest taget under operation eller ved at undersøge væske fra bughulen.

Hvis undersøgelse med ultralydsscanning har vist forandringer, der giver mistanke om kræft i æggestokkene, får man foretaget en nærmere undersøgelse af bughulen. Det kan ske ved en operation (laparotomi) eller en kikkertundersøgelse (laparoskopi).

Hvis gynækologen finder en knude under operationen, bliver den fjernet og brugt som vævsprøve ved en nærmere undersøgelse under mikroskop. Målet med operationen er således både at tage en vævsprøve og at fjerne knuden, hvis det er muligt.

Diagnose på kræft i æggestokkene

For de fleste mennesker kommer en kræftdiagnose som et chok. Det tager tid at forholde sig til sygdommen, både for en selv og for de nærmeste.

Tjek for udbredt sygdom

Operationen bruges også til at se om der er tegn på spredning af sygdommen.

Kræft i æggestokkene kan sprede sig med den væske, der er i bughulen, ved spredning i blodet eller ved direkte vækst på naboorganerne. Lægen undersøger derfor under operationen hele bughulen for tegn på spredning og tager vævsprøver fra lymfeknuder.

Er der væske i bughulen (ascites), sendes dette til undersøgelse for kræftceller. Hvis der ikke er en øget væskemængde, skylles bughulen med saltvand, som sendes til nærmere undersøgelse for kræftceller.

Vævsprøver viser om det er kræft

Efter operationen sendes alle vævsprøver til undersøgelse under mikroskop.

I mikroskopet kan lægerne vurdere, hvilken type kræftceller der er tale om, hvor aggressive cellerne er, og om kræften har spredt sig til lymfeknuderne. Der går som regel en uge, før man får svar, da vævsprøverne skal forarbejdes på forskellig måde, inden de kan undersøges i mikroskopet. Læs mere om vævsprøver generelt:

Biopsi – vævsprøve

Der findes forskellige typer af kræft i æggestokkene

Langt de fleste tilfælde – dvs. cirka 90 procent – stammer fra de celler, der dækker æggestokkens overflade. Disse kræftknuder kaldes epiteliale, og der findes forskellige undertyper. Epiteliale kræftknuder rammer oftest kvinder over 60 år.

Cirka 10 procent af kræftknuderne udgår fra celler omkring ægget og kaldes ikke-epiteliale kræftknuder, som oftest rammer unge kvinder. Der findes også her forskellige undertyper, f.eks. germinalcelletumorer og granulosacelletumorer. Læs mere om undertyperne:

Behandling og symptomer ved germinalcelletumorer

Behandling og symptomer ved granulosacelletumorer

Behandling og symptomer ved granulosacelletumorer hos børn

Undersøgelser og stadieinddeling

Hvis der er tale om kræft, skal du til undersøgelser, der skal danne overblik over sygdommens karakter og udbredelse. Det kaldes at stadieinddele kræftsygdommen. Stadieinddelingen er vigtig, for at du kan få den behandling som er bedst for dig. Desuden kan den sige noget om sandsynligheden for helbredelse.

Stadieinddeling af kræft i æggestokkene

Kræft i æggestokkene bliver inddelt i fire stadier alt efter, hvor langt kræftcellerne har spredt sig fra æggestokkene. Kræft i æggestokkene spreder sig oftest ved at vokse i bughulen, hvor den breder sig omkring organerne. Kræftcellerne kan dog også føres ud i kroppen via lymfekarrene til lymfeknuderne. I sjældne tilfælde spreder sygdommen sig til lever eller lunger. Mulighederne for at blive helbredt er størst, når sygdommen konstateres tidligt og ikke har spredt sig.

  • Stadium I betegner en knude, der kun findes i den ene eller begge æggestokke, eller hvor der findes kræftceller i væsken i bækkenet
  • Stadium II betegner en knude, der findes i æggestokkene, og som har spredt sig til livmoderen og/eller andre organer i bækkenet
  • Stadium III betegner en knude, der findes i æggestokkene, og som har bredt sig til lymfeknuderne og/eller tarmen og/eller andre organer i bughulen
  • Stadium IV betegner en knude, der har bredt sig udenfor bughulen – oftest til lungerne eller til leveren

Læs mere om generel stadieinddeling af kræftsygdomme:

Stadieinddeling af sygdomme

Bløddelssarkom i æggestokkene

I meget sjældne tilfælde viser kræft i æggestokkene sig at være et bløddelssarkom. Et bløddelssarkom er kræft, der udgår fra kroppens bløde støttevæv som f.eks. muskler, sener, bindevæv, blodkar, lymfekar og fedtvæv.

Behandlingen er anderledes end ved andre typer kræft i æggestokkene og foregår som regel i samarbejde med et af landets specialiserede sarkomcentre. Læs mere om sygdommen:

Bløddelssarkomer

Reaktioner på en kræftdiagnose

For de fleste mennesker kommer en kræftdiagnose som et chok – også selvom man måske længe har kæmpet med mistanken om noget alvorligt.

Det tager tid at forholde sig til en kræftsygdom – både for en selv og for ens pårørende. Mange føler sig meget uafklarede i tiden efter, de har fået stillet diagnosen, og der kan være mange ting, man skal tage stilling til.

Man skal forholde sig til behandlingen, tilrettelæggelsen af hverdagen, indlæggelserne, ens økonomi og også muligheder for at få hjælp, både fra det offentlige og fra ens netværk.

Reaktioner og følelser

Kræft og parforhold

Råd til pårørende

Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med hospitalsafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Mød andre i samme situation

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende på cancerforum.

Cancerforum.dk

Patientforeningen for kvinder med kræft i underlivet (KIU):

www.kiuonline.dk

Læs alt om æggestokkræft:

Æggestokkræft - forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Æggestokkræft" på Cancerforum.