Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Efter behandling for kræft i æggestokkene bliver du tilbudt at gå til opfølgning. Din læge på hospitalet udarbejder i samarbejde med dig en personlig opfølgningsplan baseret på dine behov for hjælp og støtte - og med fokus på håndtering af senfølger.
De fleste kvinder, som er behandlet for kræft i æggestokkene, møder til første opfølgning ca. 3 måneder efter at have afsluttet behandlingen. Det er dog afhængigt af, hvordan man har reageret på behandlingen og hvilke bivirkninger man oplever.
Man går typisk til opfølgning på den onkologiske eller gynækologiske afdeling. Hvornår opfølgningsprogrammet skal afsluttes besluttes i fællesskab mellem dig og lægen.
Besøgene foregår ambulant, så det er ikke nødvendigt at være indlagt.
Det er vigtigt, at du selv holder øje med kroppens signaler. Har du mistanke om, 'at noget er galt', skal du kontakte til den afdeling, hvor opfølgningen foregår og få fremrykket besøget.
Du kan læse mere om symptomerne på tilbagefald her:
Ved et opfølgningsbesøg taler du med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.
Hvordan du præcist bliver undersøgt ved besøgene, afhænger af sygdommens forløb, og af hvilken behandling du har været igennem.
Det er vigtigt, at du gør opmærksom på nye symptomer eller ændringer.
Hvis der opstår mistanke om tilbagefald af sygdommen, bliver du undersøgt. Hvis sygdommen er vendt tilbage kan du få tilbudt en ny behandling i form af kemoterapi og evt. operation.
Lægen vil måske foretage en gynækologisk undersøgelse, og i nogle tilfælde får man taget blodprøver, for at lægen kan bedømme, om man får det bedre af behandlingen, om situationen er uændret, eller om sygdommen måske breder sig.
Andre undersøgelser kan være en ultralydsscanning, CT- eller MR-scanning eller en PET/CT-scanning. Man kan eventuelt også få taget røntgenbilleder af lungerne, da sygdommen i sjældne tilfælde kan sprede sig dertil. Læs mere om de forskellige undersøgelser:
Opfølgningsbesøgene kan have flere formål. Udover at blive undersøgt for eventuelt tilbagefald af sygdommen, kan du også bruge mødet til at stille spørgsmål og tale med lægen om, hvordan du bedst får behandlet eventuelle senfølger og om der er behov for rehabilitering.
Man synes, at når man er i behandling, så sker der noget. Der kæmpes for, at kræften skal forsvinde. Men så er det, den svære tid kommer: ventetid på kontrol. Jeg tror altid, det vil være svært.
Jeg skal selv til kontrol nu – og så kommer perioden for mig, hvor jeg føler, at jeg har alle mulige symptomer.
Kvinde, kræftpatient
Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at du tager dine spørgsmål og bekymringer op. Du kan tale med lægen om, hvordan du bedst får behandlet eventuelle senfølger og om, der er behov for rehabilitering.
Lægen kan også søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Du kan også få justeret din kræftmedicin, hvis der er behov for det, og hvis den er en del af kræftbehandlingen. Hvis du får andre former for medicin som for eksempel blodtryksnedsættende medicin, behandling for sukkersyge eller for stofskifteforstyrrelser osv. vil det stadig være din egen læge som regulerer og følger op på dette.
Hvis du har problemer efter afsluttet behandling, kan du få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, og du kan blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.
Få hjælp og viden til at håndtere hverdagen under og efter behandling af æggestokkræft:
At leve med kræft i æggestokkene
Gode råd om, hvad du kan gøre ved f.eks. kvalme, træthed og fordøjelsesbesvær:
Få viden og gode råd om bl.a. kost, alternativ behandling og motion - som kan forbedre din livskvalitet, når du er i behandling for kræft:
Sidst ændret:03.11.2020
Professor, overlæge, ph.d. Karina Dahl Steffensen (onkolog) og professor, overlæge, dr.med. Lone Kjeld Petersen (gynækolog), begge i DGCG ovariecancergruppen
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17