14-06-2021

Folkemøde 2021: Debat om Senfølger efter kræft – hvad kan vi lære af corona-epidemien?

Selvom Folkemøde 2021 pga. corona bliver anderledes end det plejer med færre debatter og tilskuere i teltene i Allinge på Bornholm, sætter Kræftens Bekæmpelse og Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC) i en debat fokus på senfølger efter kræft - og hvad vi kan lære af corona-epidemien.
Folkemøde i Allinge. Kilde: Folkemødet

Over halvdelen af kræftpatienterne oplever fysiske eller psykiske senfølger efter deres kræftforløb. Det betyder, at mere end 150.000 personer i Danmark lever med senfølger efter deres kræftsygdom, som kan påvirke deres hverdag og livskvalitet negativt.

Kræftens Bekæmpelses Barometerundersøgelse 2019 viser, at halvdelen af kræftpatienter ikke ved hvilke senfølger, de bør være opmærksomme på - eller hvem, de skal kontakte for at få hjælp. Af de patienter, der har behov for hjælp til senfølger, får kun 41 % hjælp til de fysiske følger af sygdommen og 31 % til de psykiske følger.

- Det er vigtigt at sætte emnet på dagsordenen. Derfor er det godt med en debat på Folkemødet med deltagelse af de aktører, der sammen skal sikre den rette hjælp til patienterne. Alt for mange står alene med senfølger efter kræftforløbet, og derfor er det vigtigt, at senfølgeområdet bliver styrket, så patienterne sikres tilbud om hjælp og dermed bedre muligheder for en hverdag med god livskvalitet, siger Pernille Slebsager, afdelingschef i Patientstøtte & Frivillig Indsats. 

Debatten er arrangeret sammen med Danish Comprehensive Cancer Center, som ligeledes glæder sig over muligheden for at debattere det vigtige emne:

- Vi glæder os over, at flere og flere overlever kræft i Danmark. Det er resultatet af en fokuseret og fælles indsats gennem mange år. Men midt i glæden må vi ikke glemme de tidligere kræftpatienter, som ofte oplever senfølger. De har brug for, at der bliver taget hånd om netop deres senfølger, og at der er styr på arbejdsfordelingen mellem regioner, de praktiserende læger og kommunerne - uanset, hvilke kræfttype, man har haft og hvor i landet man bor, siger Louise Øhlenschlæger Livijn, der er sekretariatschef i Danish Comprehensive Cancer Center.

Hvad kan vi lære af håndteringen af senfølger efter corona?

Modereret af journalist Tine Gøtzsche, vil panelet bestående af Marianne Nord Hansen (formand for Senfølgerforeningen), Jesper Fisker (Direktør i Kræftens Bekæmpelse), Rikke Hjorth Westh (Formand PLO Bornholm), Jette Skive (Formand for Sundheds- og Ældreudvalget KL), Karin Friis Bach (Formand for Sundhedsudvalget Danske Regioner) og Peter Christensen (professor i senfølger, Det Nationale Forskningscenter for Senfølger efter Kræft i Bækkenorganerne på AUH) debattere, hvorfor alt for mange kræftpatienter stadig ser langt efter den vigtige hjælp.

Blandt andet vil dette blive set i lyset af den hurtige hjælp, som borgerne blev tilbudt, hvis de fik senfølger efter corona. Det seneste halvandet år har der nemlig bredt set været stærkt, tværfagligt fokus på senfølger efter coronavirus, hvor sundhedsvæsenet agerede hurtigt med hjælp, information og senfølgeenheder i hver region til de ramte danskere.

I debatten vil erfaringerne fra corona-epidemien blive taget op for at diskutere, hvordan disse kan sættes i spil på kræftområdet.

Debatten afholdes fredag 18. juni 15.15-16:00 i Allinge på Temascene 10. Debatten livestreames også, så du kan følge med, selvom du ikke er til stede på Folkemødet. Find link til at se debatten her.

Af Malene Lindgaard Kloster Sidst ændret 14.06.2021