Kontrol efter kræft i binyrebarken
Når du har afsluttet behandlingen for kræft i binyrebarken, bliver du tilbudt at gå til kontrol i minimum 5 år. Kontrollen foregår ambulant, hvilket vil sige, at du ikke skal indlægges.
Kontrol efter kemoterapi består af blodprøver og CT-scanning og foregår hver 2. måned det første halve år, hver 3. måned det næste halve år og derefter hver 6. måned i op til 5 år.
Kontrollen vil ofte foregå på et universitetshospital på en specialafdeling for medicinske hormonsygdomme (endokrinologisk afdeling).
Ved kontrolbesøgene kan du tale med lægen eller sygeplejersken om eventuelle symptomer og blive undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.
Hvis du opdager nye symptomer, eller du bliver bekymret mellem kontrolbesøgene, så kontakt din læge.
Symptomer på tilbagefald af kræft i binyrebarken kan være:
- Symptomer på øget hormonproduktion
- Træthed
- Manglende appetit
- Mavesmerter eller rygsmerter
Kræft i binyrebarken medfører i omkring to ud af tre tilfælde en overproduktion af et eller flere hormoner. Man vil derfor få symptomer på grund af den øgede koncentration af disse hormoner:
Symptomer på forhøjet produktion af kortisol kan være:
- Forhøjet blodtryk
- Vægtøgning
- Fedtdepoter (særligt på maven og den øverste del af ryggen)
- Tab af muskler på arme og ben
- Måneansigt
- Hårvækst i ansigtet, arme eller øverst på ryggen
- Akne
- Mørkere stemme
- Forhøjet blodsukker
Symptomer på forhøjet produktion af aldosteron kan være:
- Forhøjet blodtryk
- Tørst
- Hyppig vandladning
- Kramper
Symptomer på forhøjet produktion af kønshormoner:
- Kvinder kan få dybere stemme, uregelmæssig menstruation, akne, hårtab eller skægvækst
- Mænd kan miste lysten til sex, blive impotente og i nogle tilfælde udvikle bryster
Undersøgelser ved mistanke om tilbagefald af kræft i binyrebarken:
- Blodprøver
- Urinprøver, der kan påvise øget hormonproduktion
- CT -scanning, der kan vise, hvis sygdommen har spredt sig
Gør opmærksom på symptomer eller gener
Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde supplerende undersøgelser og eventuelt behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.
Spørgsmål til lægen
Kontrolbesøgene er en god anledning til, at du tager dine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det kan f.eks. være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen, som lægen kan søge at behandle og lindre.
Gode råd om kost, livsstil og hjælpemidler
Hvis du har problemer efter afsluttet behandling, kan du få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, og du kan blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.
Bekymring for tilbagefald
Det er helt normalt at være bekymret for tilbagefald efter endt behandling, også selvom blodprøverne og andre undersøgelser ser fine ud.
Bekymringen kan påvirke din hverdag – måske får du svært ved at sove eller får problemer med at huske og koncentrere dig.
Det kan være en hjælp at tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan også få hjælp af Kræftens Bekæmpelse. Vi tilbyder gratis rådgivning, hvor du enten kan møde op i en af vores kræftrådgivninger eller ringe og tale med en rådgiver på Kræftlinjen. Læs mere:
Ved tilbagefald af kræft i binyrebarken
Risikoen for, at kræft i binyrebarken vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling. Hvis du får tilbagefald kan du ofte blive tilbudt ny behandling.
Tilbagefald af en kræftsygdom betyder, at sygdommen er vendt tilbage igen, efter man har været fri for kræft. Det kaldes også recidiv. Man kan få lokalt tilbagefald og/eller tilbagefald med spredning.
Lokalt tilbagefald
Det kaldes lokalt tilbagefald, hvis kræften vender tilbage til den del af kroppen, hvor kræften først opstod.
Tilbagefald med spredning
Kræft kan også vende tilbage i form af spredning af sygdommen. Kræften kan være vokset ind i lymfebanen og derfor have spredt sig til lymfeknuderne eller være vokset ind i blodbanen og via blodet være spredt til andre organer i kroppen.
Det kaldes metastaser, når kræftceller fra en kræftknude spreder sig med blodet eller lymfen og danner nye kræftknuder andre steder i kroppen.
En metastase består af samme type kræftceller, som den oprindelige kræftknude bestod af. Det vil sige, at f.eks. brystkræft, der har spredt sig til knoglerne, består af brystkræftceller.
Hvis der sker tilbagefald, vil sygdommen oftest have spredt sig til lunger, lever, lymfeknuder eller knogler.
Behandling ved tilbagefald
Tilbagefald af kræft i binyrebarken kan som regel sjældent helbredes, men der er flere muligheder for at få lindrende behandling. Behandling af tilbagefald vil ofte være kemoterapi og er den samme behandling, som bruges ved spredning af sygdommen. Læs mere under behandling af kræft i binyrebarken:
Lindrende behandling
Formålet med lindrende behandling er oftest at lindre symptomer eller at udskyde tidspunktet for, at symptomerne opstår.
Afhængig af hvilke symptomer og gener, man har af sygdommen, kan man få medicin, der afhjælper symptomerne. Hvis man har smerter, findes der flere og gode muligheder for behandling. Læs mere om smertebehandling:
Hvis kræften ikke forsvinder
Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes.
Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente.
Behandling af metastaser - spredning til andre steder i kroppen
Hvis en kræftsygdom spreder sig til andre steder i kroppen, kaldes det metastaser. Metastaser består af samme slags kræftceller som den oprindelige kræftform, hvilket har betydning for behandlingen.
Brug Kræftrådgivningen nær dig
Har du spørgsmål eller brug for at tale med nogen? Rundt om i hele landet har vi kræftrådgivninger, hvor du kan få en samtale med en rådgiver. Du kan også deltage i kurser og fysiske og kreative aktiviteter sammen med andre, der er berørt af kræft.
Find en rådgivning nær digSkriv med andre på cancerforum
Cancerforum er et online forum, hvor du kan stille spørgsmål og skrive sammen med andre, der er berørt af kræft. Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende.
cancerforum.dk