Gå til sygdomsliste

Kontrol efter kræft i binyrebarken

Når du har afsluttet behandlingen for kræft i binyrebarken, bliver du tilbudt at gå til kontrol i minimum 5 år. Kontrollen foregår ambulant, hvilket vil sige, at man ikke skal indlægges.

Kontrol efter kemoterapi består af blodprøver og CT-scanning og foregår hver 2. måned det første halve år, hver 3. måned det næste halve år og derefter hver 6. måned i op til 5 år. 

Kontrollen vil ofte foregå på et universitetshospital på en specialafdeling for medicinske hormonsygdomme (endokrinologisk afdeling).

Ved kontrolbesøgene kan du tale med lægen eller sygeplejersken om eventuelle symptomer og blive undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.

Hvis du opdager nye symptomer, eller du bliver bekymret mellem kontrolbesøgene, så kontakt din læge.

Symptomer på tilbagefald af kræft i binyrebarken kan være:

  • Symptomer på øget hormonproduktion
  • Træthed
  • Manglende appetit
  • Smerter

Ved mistanke om tilbagefald af sygdommen bliver man undersøgt med:

  • Blodprøver
  • Urinprøver, der kan påvise øget hormonproduktion
  • CT -scanning, der kan vise, hvis sygdommen har spredt sig

Læs om behandling af tilbagefald ved kræft i binyrebarken:

Tilbagefald ved kræft i binyrebarken

Man synes, at når man er i behandling, så sker der noget. Der kæmpes for, at kræften skal forsvinde. Men så er det, den svære tid kommer: ventetid på kontrol. Jeg tror altid, det vil være svært. Jeg skal selv til kontrol nu – og så kommer perioden for mig, hvor jeg føler, at jeg har alle mulige symptomer.

En kvinde fortæller

Spørgsmål til lægen

Kontrolbesøgene er en god anledning til, at du tager dine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive spørgsmålene ned i forvejen, og du kan også tage en af dine pårørende med til samtalen.

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde supplerende undersøgelser og eventuelt behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.

Behandling af bivirkninger eller gener

Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller gener. Du kan også få justeret sin medicin, hvis der er behov for det.

Hvis du har problemer efter afsluttet behandling, kan du få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, og du kan blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.

Læs også:

At gå til kontrol eller opfølgning

Hvad kan jeg selv gøre?

Gode råd om motion, kost, mentale redskaber og senfølger efter kræft. Læs mere:

Hvad kan du selv gøre


Alt om kræft i binyrebarken:

Binyrebarkkræft - forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning