Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Man kan få tilbudt medicinsk behandling med kemoterapi eller immunterapi, hvis kræften har spredt sig uden for blæren, eller hvis man har fået tilbagefald.
Som regel fungerer behandlingen som en lindrende eller livsforlængende behandling, men en mindre gruppe patienter har så god virkning af kemoterapi, så sygdommen ikke kommer igen.
Før og under behandlingen bliver man undersøgt med CT-scanninger, så lægen kan fastslå, hvor udbredt kræften er, og om sygdommen svinder i takt med behandlingen.
Hvilken type behandling (kemoterapi eller immunterapi) man tilbydes afhænger af den tidligere behandling, man har fået, ens sygdomsforløb, og af om man har normal nyrefunktion.
Som regel får man en blanding af kemoterapistofferne platin og gemcitabin, typisk i seks serier fordelt over 18-24 uger. Ved forbehandling med kemoterapi får man disse to stoffer i op til 4 serier over ca. 12 uger i alt.
Kemoterapi er en belastende behandling for hele kroppen, og derfor er man nødt til at have et godt helbred som udgangspunkt. Er man svækket af sygdom eller alder, vil det ofte ikke være muligt at få tilbudt kemoterapi.
De mest almindelige bivirkninger ved kemoterapistofferne cisplatin og gemcitabin er:
Man får oftest kemoterapien under en ganske kort indlæggelse og/eller ambulante besøg.
I den første uge efter man har fået kemoterapi, er man som regel væsentligt påvirket af behandlingen. Men i den resterende tid vil nogle kunne leve næsten, som de plejer.
Hvis den første kombinationsbehandling ikke virker eller holder op med at virke, kan man få tilbudt kemoterapi med venflunine, som også gives direkte ind i en blodåre hver 3. uge.
Dette stof har bivirkninger i form af forstoppelse, træthed og smerter, når det gives. Læs mere om kemoterapi generelt:
Immunterapi har kun været mulig gennem de sidste få år og repræsenterer et fremskridt, fordi det vil være muligt at behandle flere patienter med flere typer behandling og på den måde give større chance for effekt.
Man kan få tilbudt immunterapi, hvis man ikke kan tåle kemoterapi, eller hvis sygdommen er forværret under eller efter kemoterapi.
Hvis behandlingen har god virkning, forsætter man behandlingen i op til flere år.
Immunbehandling kræver, at man som udgangspunkt har et godt helbred. Er man svækket af sygdom eller alder, vil det ofte ikke være muligt at få tilbudt immunterapi.
Læs mere om immunterapi generelt:
Hvis den første kombinationsbehandling ikke virker eller holder op med at virke, og immunterapi heller ikke virker, kan man få tilbudt kemoterapi med stoffet venflunine, som også gives direkte ind i en blodåre hver 3. uge.
Dette stof har bivirkninger i form af forstoppelse, træthed og smerter, når det gives.
Efter medicinske behandling bliver man kontrolleret med kikkertundersøgelse af blæren (med mindre blæren er fjernet), og med CT-scanning af lunger og mave (bughulen).
Sidst ændret:08.10.2019
Professor, overlæge dr.med. Jørgen Bjerggaard Jensen (urolog) og overlæge dr.med. Lisa Sengeløv (onkolog), Dansk Urologisk Cancer Gruppe DaBlaCa (blærecancer)
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17