Gå til sygdomsliste

Operation af bløddelssarkomer

Bløddelssarkomer, uanset type, behandles først og fremmest med operation. Ved nogle typer af bløddelssarkomer suppleres operation med kemoterapi eller strålebehandling.

I dag er det oftest muligt at bevare den arm eller det ben, der har været angrebet, selv ved store sarkomer, hvor lægen (kirurgen) tidligere ofte måtte amputere. 

Operationen bliver planlagt meget nøje, så kirurgen så vidt muligt kan undgå at beskadige muskelfunktioner, blod- og nerveforsyning. En MR-scanning er bl.a. med til at vise, hvor blodkar og nerver ligger i forhold til sarkomet. På den måde bliver risikoen for alvorlige følgevirkninger mindre.

Forskellige specialkirurger deltager i operationen

For at opnå det bedst mulige resultat er det ofte nødvendigt, at operationen bliver udført af et team af kirurger fra flere specialer, f.eks. ortopædkirurger, plastikkirurger eller karkirurger. Operation foregår på et specialiseret sarkomcenter.

Typen og omfanget af rekonstruktion planlægges nøje før operationen

Formålet med operationen er at fjerne hele sarkomet sammen med en bræmme af rask væv. Afhængig af sarkomets størrelse og placering kan lægen (kirurgen) være nødt til at fjerne et stort område.

Efter at sarkomet er fjernet, er der derfor ofte behov for en rekonstruktion og/eller plastikkirurgi af muskel og hud for at forsøge at genskabe både funktion og udseende. Læs mere:

Rekonstruktion af det opererede område ved bløddelssarkom

Operation trods spredning

Hvis bløddelssarkomet har spredt sig, vil lægen som regel kun operere, hvis det kan lade sig gøre uden at give svære senfølger. I dag er det tit muligt at bevare den arm eller det ben, der har været angrebet, selv ved store sarkomer.

Tidligere måtte lægen ofte amputere ved store sarkomer. Men forbedret teknik og behandling har nedsat antallet af amputationer, og nu får omkring 10 pct. af alle med sarkom en amputation.

Amputation kan dog komme på tale trods spredning ved:

  • Store sarkomer, der påvirker almentilstanden
  • Sarkomer der er vokset ind i livsvigtige organer (nerver og pulsårer)
  • Knuder med store sår

Læs mere om amputation:

Amputation ved udbredt bløddelssarkom

Godt at vide før operation

Du kan halvere risikoen for komplikationer ved at holde med at ryge og drikke alkohol inden operationen.

Det er også vigtigt at informere personalet om, hvad du får af medicin - også alternativ behandling og kosttilskud.

Operation

Supplerende kemoterapi efter operation

Ved operation af bløddelssarkom af typen rhabdomyosarkom får du desuden supplerende kemoterapi efter operationen (adjuverende kemoterapi).

Rhabdomyosarkom er nemlig særlig følsom over for kemoterapi. Sygdommens prognose er forbedret betydeligt ved brugen af intensiv kemoterapi i forbindelse med operationen.

Ved nogle andre typer bløddelssarkom f.eks. synovialt sarkom kan kemoterapi også komme på tale enten før eller efter operation. Om du skal have det afhænger af sarkomets størrelse, om det er muligt at operere, din alder og dit helbred.

Læs alt om bløddelssarkomer

Bløddelssarkomer – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum.dk

Del dine tanker og erfaringer i gruppen 'Bløddelssarkomer' på Cancerforum.


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende