Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Efter sarkomet er fjernet, er der ofte behov for at rekonstruere vævet i det opererede område for at genskabe funktion og udseende.
Typen og omfanget af rekonstruktionen bliver nøje planlagt før operationen, og det er ofte nødvendigt, at operationen bliver udført af et team af læger fra flere specialer, f.eks. ortopædkirurger, plastikkirurger eller karkirurger.
Mindre sår kan lukkes umiddelbart, mens det ved større sår kan være nødvendigt med en hudtransplantation eller at flytte en muskel og lukke såret med en hudlap (lap-plastik).
Ved en hudtransplantation bruges et stykke hud fra et andet sted på kroppen til at reparere operationsstedet.
Lægen tager et stykke hud, der kun består af hudens øverste lag (delhudstransplantat). Det betyder, at huden vokser ud igen fra bunden på donorstedet. Huden tages oftest fra låret.
Donorstedet kan sammenlignes med en stor hudafskrabning, som heler af sig selv i løbet af et par uger. Donorstedet gør som regel mere ondt end operationssåret. Du kan få smertestillende medicin ved smerter.
Det er vigtigt, at donorstedet holdes rent og fugtigt. Hvis der er tegn på betændelse, skal såret vaskes og forbindingen skiftes. Både der hvor huden er taget fra, og det sted hvor huden er transplanteret til vil hele i løbet af få uger.
Her kan du se, hvordan resultatet af en hudtransplantation kan se ud:
Billeder af hudtransplantation
Hvis operationen medfører et stort sår, kan såret lukkes ved hjælp af en nærliggende muskel. Det kaldes en stilket lap.
Det er desuden muligt at flytte en lap fra et andet sted kroppen, hvor blodkarrene så bliver syet sammen med blodkar på operationsstedet. Det kaldes en fri lap.
Kroppens muskler er overalt dækket af en mere fast kappe af bindevæv kaldet fascia. Dette bindevæv er nødvendigt, for at musklen kan fungere optimalt, da der ellers vil kunne opstå et brok (særlig problematisk på maven).
Ved rekonstruktionen af det opererede område kan lægen bruge et kunstigt 'net' i stedet for det naturlige bindevæv. Det kunstige net kan dog ikke give sig på helt samme måde som det naturlige.
Sidst ændret:04.01.2021
Overlæge, dr.med. Johnny Keller og overlæge, ph.d. Akmal Safwat. Begge Dansk Sarkom Gruppe, Danske Multidisciplinære Cancer Grupper
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17