Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Strålebehandling af bløddelssarkomer bruges i nogle tilfælde før eller efter operation. Andre gange bruges strålebehandling som eneste behandling, hvis operation ikke er mulig.
Selve strålebehandlingen gør ikke ondt og tager ca. 15-20 minutter hver gang.
Strålebehandling før operation kan gøre knuden mindre, så operationen ikke bliver så omfattende. Dermed kan f.eks. armen eller benet i flere tilfælde bevares. Brugen af strålebehandling har således medvirket til, at antallet af amputationer er faldet.
Ved at bruge strålebehandling inden operationen kan lægen (kirurgen) også nøjes med at fjerne en mindre bræmme af rask væv omkring sarkomet. Dermed kan du måske bevare vigtigt væv som pulsårer eller nerver i forbindelse med operationen.
Risikoen for manglende heling og infektion efter operationen er imidlertid større ved strålebehandling før operationen end ved strålebehandling efter operation. Risikoen for komplikationer efter operation kan derfor nedsættes ved at vente med strålebehandlingen til efter operationen.
Efter operationen får man ofte strålebehandling af det opererede område for at fjerne eventuelt tilbageværende kræftceller. Det gælder f.eks. ved bløddelssarkomer i brystkassen. Derved nedsættes risikoen for, at kræften kommer igen.
Strålebehandling bruges især, hvis sarkomet har siddet tæt på livsvigtige organer som store kar eller nerver, hvor det ikke har været muligt at fjerne en bræmme af rask væv uden om kræftknuden.
Strålebehandling efter operation må først sættes i gang, når såret er helet.
Normalt får man 30-33 strålebehandlinger efter operationen.
Du kan også få strålebehandling koncentreret direkte i selve kræftknuden. Strålingen kommer fra små stykker radioaktivt stof (iridium) i tynde rør, som placeres direkte i kræftknuden.
På den måde rammer strålingen præcist i det syge væv. Iridium-rørene bliver lagt i forbindelse med operationen, og du starter den indvendige strålebehandling dagen efter operationen.
Inden strålebehandlingen skal lægen finde præcist det område, der skal bestråles. Dette gøres ved hjælp af en CT-scanning. Du får også støbt en speciel skal, så du kan ligge i nøjagtig den samme stilling ved hver behandling.
Strålebehandling er en form for røntgenstråler i høj dosis. Strålerne påvirker kræftcellerne, så de enten dør eller holder op med at dele sig.
Strålebehandling kan give bivirkninger, men som regel kun i det område, hvor strålerne rammer.
Læs mere om strålebehandling og bivirkninger:
Bivirkninger på længere sigt (senfølger) viser sig efter måneder eller år efter endt strålebehandling.
Huden kan blive misfarvet, og vævet kan i nogle tilfælde få en mere fast og hård konsistens.
Strålebehandling, der rammer et led, kan gøre leddet stift. For at forebygge dette er det vigtigt at holde leddet smidigt ved regelmæssig træning.
Du kan udvikle hævelse på grund af væskeansamling efter strålebehandling, kaldet lymfødem. Det skyldes beskadigelse af lymfebaner- og knuder ved strålebehandlingen, så lymfen i lymfesystemet ikke kan passere og i stedet hober sig op.
Lymfødem kan ikke helbredes, men kan ofte bedres. For at undgå lymfødem i at udvikle sig kan du prøve at undgå infektion og sår i det bestrålede område. Se flere gode råd og muligheder for behandling af lymfødem:
Forening for patienter med lymfødem:
DALYFO, Dansk Lymfødem Forening
Sidst ændret:04.01.2021
Overlæge, dr.med. Johnny Keller og overlæge, ph.d. Akmal Safwat. Begge Dansk Sarkom Gruppe, Danske Multidisciplinære Cancer Grupper
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17