Gå til sygdomsliste

Triple-negativ brystkræft

Triple-negativ brystkræft er en undertype af brystkræft, hvor cellerne hverken er følsomme over for antihormon eller anti-HER2-behandling. Det vil sige, at den medicinske behandling ikke kan målrettes mod de særlige kønshormonreceptorer eller HER2-receptorer.

Lægen kan ved en vævsprøve for brystkræft undersøge cellerne for, om de har østrogenreceptorer eller har et meget stort antal HER2-receptorer, dvs. er HER2-positive.

Har de ikke det, kaldes brystkræften 'triple-negativ'.

Triple-negativ brystkræft kendetegnes ved:

  • At bærere af BRCA1 (et arveligt brystkræftgen) oftere får tumorer, der er østrogenreceptor og HER2-receptor-negative

  • Ofte at have et mere aggressivt forløb sammenlignet med ikke triple-negativ brystkræft

Cirka 15 pct. af alle brystkræftpatienter har triple-negativ brystkræft

Ordet ’triple’ henleder til, at denne type brystkræft hverken har receptorer for østrogen, det andet kønshormon progesteron eller HER2.

Undersøgelser har dog vist, at progesteronreceptoren er uden betydning, og i Danmark undersøges der heller ikke rutinemæssigt for den. Derfor er ordet ’triple’ uden betydning.

Kvinder med triple-negativ brystkræft anbefales ud over operation også kemoterapi

Behandlingen af triple-negativ brystkræft er som regel en operation efterfulgt af kemoterapi og strålebehandling.

Nogle gange får man kemoterapi forud for operation. F.eks. hvis der er spredning til lymfeknuderne og/eller knuden er større end 2 cm (kaldes neoadjuverende behandling).

Immunterapi til behandling af triple-negativ brystkræft med spredning

Atezolizumab er en type immunterapi, der binder sig til proteinet PD-L1 på kræftcellerne, så immunsystemet kan angribe kræftcellerne.

Denne immunterapi er en mulig behandling af triple-negativ brystkræft med spredning, hvis kræften har tilstrækkelig PD-L1-udtryk på overfladen. Man får atezolizumab i kombination med kemoterapi. Målet med denne behandling er livsforlængelse og forbedring af livskvaliteten ved at lindre sygdommens symptomer.


Læs mere om arvelig kræft:

Arvelighed som årsag til brystkræft

Læs alt om behandling af brystkræft

Behandling af brystkræft (forsiden)


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i de syv brystkræftgrupper på Cancerforum. Meld dig f.eks. ind i grupper med fokus på arv, spredning, overgangsalder og rekonstruktion.