Gå til sygdomsliste

Triple-negativ brystkræft

Triple-negativ brystkræft er en undertype af brystkræft, hvor cellerne hverken er følsomme over for antihormon eller anti-HER2-behandling. Det vil sige, at den medicinske behandling ikke kan målrettes mod de særlige kønshormonreceptorer eller HER2-receptorer.

Lægen kan ved en vævsprøve for brystkræft undersøge cellerne for, om de har østrogenreceptorer eller har et meget stort antal HER2-receptorer, altså er HER2-positive. Brystkræftceller kan have en eller flere af disse receptorer, og resultatet fra vævsprøven hjælper lægen til at vælge den bedste behandling.

Når det kvindelige kønshormon østrogen samt antigenet HER2 i blodet binder sig til receptorerne, stimulerer de brystkræftcellerne til at dele sig. Der er udviklet medicin til at hæmme østrogen eller HER2-receptorer hos patienter med brystkræft.

Ved triple-negativ brystkræft har kræftcellerne ingen af disse receptorer. Hvis man har triple-negativ brystkræft og ikke har receptorerne, vil disse behandlinger derfor ikke virke.

Cirka 15 pct. af alle brystkræftpatienter har triple-negativ brystkræft

Ordet ’triple’ henleder til, at denne type brystkræft hverken har receptorer for østrogen, det andet kønshormon progesteron eller HER2. Undersøgelser har dog vist, at progesteronreceptoren er uden betydning, og i Danmark undersøges der heller ikke rutinemæssigt for den. Derfor er ordet ’triple’ uden betydning.

Kvinder med triple-negativ brystkræft anbefales ud over operation også kemoterapi

Behandlingen af triple-negativ brystkræft er som regel en operation efterfulgt af kemoterapi og strålebehandling. Nogle gange får man kemoterapi forud for operation. F.eks. hvis der er spredning til lymfeknuderne og/eller knuden er > 2 cm (kaldes neoadjuverende behandling).

Triple-negativ brystkræft kendetegnes ved:

  • At bærere af BRCA1 oftere får tumorer, der er østrogenreceptor og HER2-receptor-negative

  • Ofte at have et mere aggressivt forløb sammenlignet med ikke triple-negativ brystkræft


Læs alt om behandling af brystkræft

Behandling af brystkræft (forsiden)

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i de syv brystkræftgrupper på Cancerforum. Meld dig f.eks. ind i grupper med fokus på arv, spredning, overgangsalder og rekonstruktion.


Maiken fortæller på Instagram om sit forløb med kemo, om hårtab og om, at hun blev gift med sin kæreste kort tid efter diagnosen.

Maikens personlige fortælling


Livet med kræft

To kvinder sidder ude i en have og taler sammen

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende