Gå til sygdomsliste

Om brystet

Brystet er sammensat af mange små kirtler, som ligger i fedt og bindevæv. Brystkirtlerne består af kirtelceller, der kan producere mælk, og udførselsgange, som kan transportere mælk. Disse udførselsgange samler sig i større og større gange frem til brystvorten.

Illustration af tværsnit af et kvindeligt byst

Her ses brystet i tværsnit. Brystet består af mange små kirtler, som er ligger i fedt og bindevæv. Brystkirtlerne kan producere mælk, og udførselsgangene kan transportere mælken frem til brystvorten.

I puberteten udvikles mælkekirtler og mælkegange. Efter overgangsalderen svinder de ind og erstattes delvist af fedtvæv. Når en menstruation nærmer sig, kan brysterne føles ømme, tunge og knudrede. Graviditet og amning ændrer også brystets størrelse og fasthed.

Hvis kræft opstår i brystet

Brystkræft opstår som regel i en mælkegang. Der kan gå flere år, før cellerne nedbryder mælkegangens væg og bliver til en knude, man kan føle.

Brystkræft kan sprede sig (metastasere) fra knuden i brystet til lymfekar, lymfeknuder og blodkar og herfra videre ud i kroppen. Kræftcellerne kan på denne måde spredes med lymfen eller blodet i form af mikrometastaser til andre steder i kroppen.

Mikrometastaser er vanskelige at opdage, men kan med tiden føre til, at sygdommen blusser op igen et andet sted i kroppen. Derfor får man også oftest medicinsk behandling ud over den lokale behandling (operation og eventuelt strålebehandling). Medicinsk behandling bliver nemlig ført rundt med blodet i hele kroppen, hvor den kan slå eventuelle mikrometastaser ihjel.

Støt rådgivningen til brystkræftpatienter med 50 kr.
Om brystet

På cancer.dk kan alle, der er berørt af brystkræft, få gratis viden om undersøgelser, behandling og rådgivning i tiden med og efter sygdommen.

Dit bidrag er vigtigt, for at vi kan blive ved med at hjælpe kræftpatienter og pårørende.

Støt med 50 kr - send en sms med teksten STØT50 til 1422

Illustration af brystet

Her ses brystets lymfekar og lymfeknuder. De lymfeknuder, der hører til brystet, findes i armhulerne, langs brystbenet og bag krave-/nøglebenet.

Via lymfebanerne transporterer lymfen lymfocytter (immunforsvarsceller) og affaldsstoffer fra vævene til blodbanen. På vejen passerer lymfen igennem lymfeknuderne, som fungerer som en slags filter, der kan fange f.eks. kræftceller. Derfor kan de lokale lymfeknuder hæve, hvis kræftceller spreder sig til lymfeknuderne. Du kan læse mere om kroppens lymfesystem her:

Om kroppens lymfesystem


Læs alt om brystkræft

Brystkræft – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i de syv brystkræftgrupper på Cancerforum. Meld dig f.eks. ind i grupper med fokus på arv, spredning, overgangsalder og rekonstruktion.


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende