Gå til sygdomsliste

Om brystet

Brystet er sammensat af mange små kirtler, som er ligger i fedt og bindevæv. Brystkirtlerne består af kirtelceller, der kan producere mælk, og udførselsgange, som kan transportere mælk. Disse udførselsgange samler sig i større og større gange frem til brystvorten.

Illustration af tværsnit af et kvindeligt byst

Her ses brystet i tværsnit. Brystet består af mange små kirtler, som er ligger i fedt og bindevæv. Brystkirtlerne kan producere mælk, og udførselsgangene kan transportere mælken frem til brystvorten.

I puberteten udvikles mælkekirtler og mælkegange. Efter overgangsalderen svinder de ind og erstattes delvist af fedtvæv. Når en menstruation nærmer sig, kan brysterne føles ømme, tunge og knudrede. Graviditet og amning ændrer også brystet størrelse og fasthed.

Hvis kræft opstår i brystet

Brystkræft opstår som regel i en mælkegang. Der kan gå flere år, før cellerne nedbryder mælkegangens væg og bliver til en knude, man kan føle.

Brystkræft kan sprede sig (metastasere) fra knuden i brystet til lymfekar, lymfeknuder og blodkar og herfra videre ud i kroppen. Kræftcellerne kan på denne måde spredes med lymfen eller blodet i form af mikrometastaser til andre steder i kroppen.

Mikrometastaser er vanskelige at opdage, men kan med tiden føre til, at sygdommen blusser op igen et andet sted i kroppen. Derfor får man oftest ud over den lokale behandling (operation og eventuelt strålebehandling) også medicinsk behandling. Medicinsk behandling bliver nemlig ført rundt med blodet i hele kroppen, hvor den kan slå eventuelle mikrometastaser ihjel.

Illustration af brystet

Her ses brystets lymfekar og lymfeknuder. De lymfeknuder, der hører til brystet, findes i armhulerne, langs brystbenet og bag kravebenet. Lymfen transporterer normalt affaldsstoffer fra vævene samt lymfocytterne (immunforsvarsceller) via lymfebanerne til

På vejen passerer lymfen igennem lymfeknuderne, som fungerer som en slags filter, der kan fange f.eks. kræftceller. Derfor kan de lokale lymfeknuder hæve op, når kræftceller spreder sig.


Støt rådgivningen til brystkræftpatienter med 50 kr.
Om brystet

På cancer.dk kan alle, der er berørt af brystkræft, få gratis viden om undersøgelser, behandling og rådgivning i tiden med og efter sygdommen.

Dit bidrag er vigtigt, for at vi kan blive ved med at hjælpe kræftpatienter og pårørende.

Støt med 50 kr - send en SMS med teksten BRYSTKRÆFT til 1422


Læs alt om brystkræft

Brystkræft – forsiden

 

Rådgivning

Ældre kvinde taler med en kvinde med ryggen til

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i de syv brystkræftgrupper på Cancerforum. Meld dig f.eks. ind i grupper med fokus på arv, spredning, overgangsalder og rekonstruktion.


Maiken fortæller på Instagram om sit forløb med kemo, om hårtab og om, at hun blev gift med sin kæreste kort tid efter diagnosen.

Maikens personlige fortælling


Livet med kræft

To kvinder sidder ude i en have og taler sammen

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende