Gå til sygdomsliste

Tilbagefald ved brystkræft

Brystkræft kan som andre kræftsygdomme komme tilbage. For de fleste er det overvældende at få besked om, at kræften er kommet igen, men er det tilfældet, er der flere muligheder for behandling.

Kvinde i blå bluse, der trækker sin cykel

Beskeden om, at kræften er kommet igen, er ofte overvældende. Men når det første chok har lagt sig, kan du opleve, at sygdommen fylder mindre, og at du igen kan glæde dig over livet.

Kræft kan sprede sig til andre dele af kroppen via lymfebanerne eller blodbanen.

Spredning af brystkræft kan i princippet opstå alle steder i kroppen, men et tilbagefald af brystkræft viser sig oftest i lymfeknuder, knogler, lever, lunge eller hjerne.

Spredning af brystkræft via lymfebanerne sker som regel til lymfeknuderne i armhulen på samme side, til lymfeknuderne på halsen eller til lymfeknuderne i brysthulen.


Lokalt tilbagefald

Lokalt tilbagefald vil sige, at brystkræften kommer igen enten på brystvæggen, i det tilbageværende bryst eller i armhulen på samme side. Læs mere: 

Symptomer og behandling af lokalt tilbagefald ved brystkræft


Fjernmetastaser

Det kaldes fjernmetastaser, hvis kræften via blodet eller lymfebanerne har spredt sig til andre steder i kroppen.

En fjernmetastase består af den samme slags kræftceller, som den oprindelige knude i brystet. F.eks. vil lungemetastaser, der stammer fra brystkræft, bestå af brystkræftceller. Læs mere:

Symptomer og behandling af fjernmetastaser ved brystkræft


Symptomer på spredning af brystkræft

Symptomerne afhænger af, hvor i kroppen tilbagefaldet er sket. Nogle kvinder har kun få symptomer, og af og til opdages tilbagefaldet ved en kontrolundersøgelse.

Undersøgelser for spredning af brystkræft afhænger af, hvilke symptomer man har og af, hvor lægen mistænker, at tilbagefaldet sidder i kroppen.

Vær opmærksom på kroppens signaler

Symptomer, som kan give mistanke om kræft, kan ligeså godt være symptomer på noget andet. Men det er vigtigt at søge læge og blive undersøgt, især hvis symptomerne er vedvarende, så man kan slippe mistanken eller blive behandlet, hvis der er tale om kræft.

Gå til læge, hvis du oplever en nyopstået gene, som står på i mere end 3 uger eller nyopståede smerter, som kræver smertestillende medicin.

Hvis kræften ikke forsvinder

Har man én gang haft kræft, ligger det for de fleste i baghovedet, at kræften kan komme tilbage. Alligevel er beskeden om, at kræften rent faktisk er kommet tilbage oftest overvældende.

Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes.

Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente.

Læs mere:

Hvis kræften er kommet igen

At leve med uhelbredelig kræft

Læs alt om brystkræft

Brystkræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i de syv brystkræftgrupper på Cancerforum. Meld dig f.eks. ind i grupper med fokus på arv, spredning, overgangsalder og rekonstruktion.