Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 4 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Solbeskyttelse forebygger hudkræft

Solbeskyttelse er vigtig. Kræft i huden er nemlig blevet den hyppigste kræftform i Danmark pga. danskernes uhensigtsmæssige sol- og solarievaner. Kræft i huden er imidlertid let at forebygge, hvis man blot følger Solkampagnens fire solråd.

Solkampagnen – Skru ned for solen mellem 12 & 15

Det er dejligt at være ude, når solen skinner. Vi skal ikke undgå solen, men bare omgås den med sund fornuft. I dag lever knap 140.000 danskere med kræft i huden, og tallet er i stadig stigning. Kræft i huden er dermed den hyppigste kræftform i Danmark.

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden sætter med Solkampagnen fokus på sol og kræft i huden. Med sloganet ’Skru ned for solen mellem 12 & 15’ og de fire solråd; skygge, solhat, solcreme og sluk solariet, er kampagnen en venlig håndsrækning, der skal hjælpe danskerne med at omgå solen med omtanke.

De fire solråd

Det er heldigvis nemt at forebygge kræft i huden ved at følge Solkampagnens fire solråd:

  • Skygge
  • Solhat
  • Solcreme
  • Sluk solariet

Solrådene er opstillet i prioriteret rækkefølge. Følger man disse råd, undgår man forbrændinger og på længere sigt kræft i huden.

Print folder med de fire solråd (pdf)

Solbeskyttelse er vigtig – især for børn

Får vi for store doser af solens skadelige uv-stråling, bliver huden skadet. Jo flere forbrændinger og jo højere livstidsdoser af uv-stråling, jo større er risikoen for at udvikle kræft i huden.

Hold så vidt muligt børn i skyggen mellem 12 & 15 på dage, hvor uv-indekset er 3 eller derover.

Solbeskyttelse er derfor særlig vigtigt i forhold til børn. Jo tidligere barnet udsættes for megen uv-stråling og solskoldninger, jo større risiko har det for at udvikle kræft i huden senere i livet.

Faktaark om solbeskyttelse af børn (pdf)

Uv-indekset – hjælp til sikker solbeskyttelse

Den største koncentration af uv-stråling falder mellem 12 og 15. Uv-indekset er en god hjælp til at finde ud af, hvornår man skal beskytte sig. Er Uv-indekset 3 eller derover, skal du bruge solbeskyttelse.

Læs mere om uv-indekset

Med Solkampagnens nye uv-app kan du tjekke uv-indekset, der hvor du bor - eller få gode råd og vejledning om solbeskyttelse. Læs mere om app’en her.

D-vitamin og sol
Solkampagnen anbefaler, at vi skruer ned, men ikke slukker for solen. Sollys er vigtigt - ikke mindst pga. vores behov for D-vitamin.

Huden optager ikke mere D-vitamin ved at blive brun eller ligefrem forbrændt.

D-vitamin dannes, når solens uv-stråler rammer huden. Men selvom man omgås solen med omtanke, bruger solcreme og opholder sig i skyggen mellem kl. 12 og 15, får man stadig sin nødvendige dosis D-vitamin.

  • Kroppen danner nok D-vitamin, hvis blot man er ude 10-20 minutter om dagen 3 gange om ugen.
  • Om sommeren ophobes D-vitaminet desuden i et lager, som vi kan tære på i vinterhalvåret.

Læs mere om D-vitamin og sol

Andre nyttige links:

Faktaark om solbeskyttelse i Danmark (pdf)

Læs mere om sammenhængen mellem rødmegrad og kræftrisiko