Gå til sygdomsliste

Er det min egen skyld, at jeg har overvægt?

Overvægt er ikke noget, man vælger at få. Over halvdelen af danskerne har i dag overvægt, og derfor kan det på ingen måde kun være et individuelt problem at have overvægt. Overvægt skyldes et komplekst samspil mellem gener, vores livsstil og det omgivende samfund.

Er det min egen skyld, at jeg har overvægt?

Det sunde valg er ikke nemt

Det er ikke nemt at træffe sunde valg. Vores samfunds indretning bidrager betydeligt til, at flere og flere danskere får overvægt. Vi bliver lokket overalt af fristende tilbud om velsmagende  kalorietætte produkter, der nærmest ikke mætter. Det kan for eksempel være snacks, sodavand og fastfood. Disse produkter kan betegnes som tomme kalorier, og dem spiser vi flere og flere af. Derfor er det vigtigt, at vi indretter vores samfund på en måde, så vi ikke hele tiden møder madvarer, der er fyldt med kalorier, men som ikke mætter.

Hvad er tomme kalorier?

Tomme kalorier er den brede betegnelse for mad- og drikkevarer, der ikke bidrager positivt til kostens næringsstofindhold med vitaminer, mineraler og kostfibre, men som bidrager med meget energi, sukker, mættet fedt eller alkohol.

Vi danskere spiser flere tomme kalorier end tidligere: I 1985 spiste danskerne i gennemsnit 10 % tomme kalorier. Det tal var steget til 20 % i 2022.  Anbefalingen er på maks. 5 %.

(DTU Fødevareinstituttet)

Hvordan kan vi gøre det lettere at træffe sunde valg?

Hvis vi skal gøre det lettere for danskerne at holde en sund og stabil vægt, er der mange aktører som kan gøre en forskel.

Der er flere veje at gå, men det vil være oplagt at:

  • gøre sunde fødevarer som f.eks. frugt og grønt billigere.
  • gøre det lettere for danskerne at gennemskue, når der er tale om tomme kalorier.
  • se på tilgængeligheden af usunde mad- og drikkevarer. 
  • gøre de usunde produkter dyrere.
  • beskytte børn og unge mod den massive markedsføring af usunde mad- og drikkevarer.
  • sikre, at alle har gode muligheder for at bevæge sig og være aktive hver dag.

Kilder

Biltoft-Jensen AP, Gibbons SJ, Kørup K, Bestle SMS, Christensen BJ, Trolle E, Lassen AD & Matthiessen J (2021). Danskerne er verdensmestre i slikindkøb. DTU Fødevareinstituttet, e-artikel nr.1, 2021.

Nationalt Center for Overvægt www.ncfo.dk