Fakta om alkohol og kræft
Alkohol er kræftfremkaldene og skyld i, at mindst 1.100 personer i Danmark årligt får kræft. Det svarer til næsten 3 pct. af alle kræfttilfælde.
Hvorfor øger alkohol risikoen for kræft?
Alkohol er kræftfremkaldende og øger risikoen for kræft, fordi:
- Alkohol danner kræftfremkaldende nedbrydningsprodukter.
- Alkohol forstærker virkningen af andre kræftfremkaldende stoffer.
- Alkohol påvirker de kvindelige kønshormoner.
- Alkohol ændrer omsætningen af folat i kroppen.
Risikoen for kræft stiger med mængden af alkohol du indtager. Selv et mindre forbrug kan øge risikoen for kræft.
For eksempel stiger risikoen for brystkræft allerede ved et forbrug på cirka én genstand dagligt.
Det spiller ingen rolle, hvad man drikker, om det er vin, øl eller spiritus. Den øgede risiko for kræft er den samme.
Hvilke kræftformer øger alkohol risikoen for?
Alkohol øger risikoen for kræft i de organer, der kommer direkte i kontakt med alkoholen. Det vil sige fra mund til endetarm. Derudover øger alkohol også risikoen for brystkræft.
Samlet øger alkohol risikoen for mindst syv kræftformer:
Alkohol og kræft i mund, strube, svælg og spiserør
Alkohol øger risikoen for kræft i mundhulen, struben, svælget og spiserøret. Tilsammen rammer disse kræftsygdomme ca. 1650 danskere om året.
En stor undersøgelse viser, at 4 genstande om dagen giver 5 gange større risiko for kræft i mund og svælg sammenlignet med, hvis man sjældent eller aldrig drikker alkohol.
Hvert år får ca. 430 danskere kræft i enten mundhule, strube, svælg eller spiserør som følge af alkohol.
Alkohol og brystkræft
Risikoen for brystkræft stiger allerede ved et alkoholforbrug på ca. 1 genstand om dagen. For hver yderligere daglig genstand øges risikoen med ca. 5 til 9 pct.
Hvert år får ca. 370 kvinder i Danmark brystkræft som følge af alkohol, svarende til ca. 7 pct. af alle brystkræfttilfælde.
Alkohol og leverkræft
Alkohol øger risikoen for leverkræft. Leverkræft rammer ca. 480 danskere om året.
En stor undersøgelse viser, at ca. 4 genstande om dagen øger risikoen for leverkræft med 46 pct. sammenlignet med, hvis man ikke drikker alkohol.
Hvert år får over 30 danskere leverkræft som følge af alkohol.
Alkohol og kræft i tyk- og endetarm
Alkohol øger risikoen for både tyk- og endetarmskræft. Hvert år rammes ca. 3500 danskere af tyktarmskræft og ca. 1600 rammes af endetarmskræft.
En stor undersøgelse viser, at 4 genstande eller mere om dagen øger risikoen for tyk – og endetarmskræft med ca. 50 pct. sammenlignet med, hvis man sjældent eller aldrig drikker alkohol.
Hvert år får over 300 danskere tyk-eller endetarmskræft som følge af alkohol.
Indtag højst 10 genstande om ugen
Hvis man ønsker at begrænse sin risiko for kræft så meget som muligt, er det bedst at drikke så lidt som muligt.
Hos Kræftens Bekæmpelse læner vi os op af Sundhedsstyrelsens anbefalinger om alkohol.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne på 18 år og derover højst drikker 10 genstande om ugen og højst 4 genstande på samme dag.
Læs mere om anbefalingerne og få gode råd til at droppe de ligegyldige genstande