Gå til sygdomsliste

Risiko for kræft

12 pct. af alle tilfælde af tyk- og endetarmskræft kan forebygges ved at undgå forarbejdede kød- og fjerkræprodukter. Tyk- og endetarmskræft rammer i alt 5.000 danskere om året.

12 ud af 100 tilfælde af tyk- og endetarmskræft kan undgås, hvis vi ikke spiser forarbejdede kød- og fjerkræprodukter.

12 ud af 100 tilfælde af tyk- og endetarmskræft kan undgås, hvis vi ikke spiser forarbejdede kød- og fjerkræprodukter.

Yderligere 3 pct. af alle tilfælde af tyk- og endetarmskræft kan forebygges, hvis alle danskere også følger anbefalingen om at spise højest 500 gram kød om ugen.

Kød og forarbejdede kød- og fjerkræprodukter øger risikoen for:

Tyk- og endetarmskræft

Forarbejdede kød- og fjerkræprodukter øger også risikoen for hjerte-kar-sygdom og type 2-diabetes.

Kød og kræft

Der er flere årsager til, at kød øger risikoen for kræft. Kød indeholder i sig selv uønskede stoffer, og jo mere det bliver tilberedt og forarbejdet, des flere uønskede stoffer kommer der med.

Læs mere om kød og kræft

Kilder:

S. Lourenço, V. B. Gunge, T. M.-L. Andersson, C. L. E. Andersen, A.-S. Q. Lund, B. Køster & G. L. Hansen. Avoidable colorectal cancer cases in Denmark – The impact of red and processed meat. Cancer Epidemiology 55 (2018) 1-7. doi.org/10.1016/j.canep.2018.04.010

World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity and Colorectal Cancer. 2017. Available at: wcrf.org/colorectal-cancer-2017

V. Bouvard, D. Loomis, K.Z. Guyton, Y. Grosse, F.E. l Ghissassi, L. Benbrahim- Tallaa et al. Carcinogenicity of consumption of red and processed meat. Lancet Oncology 16 (2015) 1599–1600. doi:10.1016/S1470-2045(15)00444-1.