Gå til sygdomsliste

Screening for kræft i æggestokkene

Der findes endnu ikke nogen test, der er god og sikker nok til at kunne opdage kræft i æggestokkene. Der findes dog forskningsprojekter, hvor man undersøger muligheder for at udvikle en egnet screeningstest.

Formålet med at screene for kræft

Formålet med at screene for kræft er at nedsætte dødeligheden af den pågældende sygdom. Det forudsætter blandt andet, at man kan finde sygdommen i et tidligt stadium.

Betingelser for at igangsætte et screeningsprogram

Før man indfører et screeningsprogram, skal man have en test, der med stor sikkerhed kan finde de personer, der har den sygdom, man screener for. Samtidig skal den ikke finde for mange såkaldt falsk positive blandt dem, der ikke har kræft.

Desuden skal man kunne give en helbredende behandling, så færre dør af sygdommen, end hvis de ikke var blevet screenet.

CA-125 kan ikke bruges som screeningsmetode

Der findes endnu ikke nogen test, der er god og sikker nok til at kunne opdage kræft i æggestokkene. Kvinder, der mistænkes for at have kræft i æggestokkene, bliver dog testet for en såkaldt tumormarkør. Det sker ved hjælp af en blodprøve.

Tumormarkører er stoffer, som udskilles fra kræftknuden, og som kan måles i blodet. Mere end halvdelen af kvinderne med kræft i æggestokkene har en forhøjet tumormarkør, CA-125, i blodet.

Men tallet kan også være forhøjet af andre grunde, som f.eks. en infektion i bughulen eller endometriose (dannelse af livmoderslimhinde udenfor livmoderen). Hos nogen er CA-125 ikke forhøjet.

Derfor er testen ikke sikker nok som screeningsmetode.

Læs alt om forebyggelse af kræft:

Forebyg kræft - forsiden