Kan brystet tage skade ved undersøgelsen? Min mor og moster har haft brystkræft, får jeg så også brystkræft? Få svar på nogle af de hyppigste spørgsmål her.
Som regel får du svar efter cirka 10 hverdage. Der kan dog gå lidt længere tid, hvis lægerne først skal fremskaffe mammografibilleder fra andre sygehuse til sammenligning.
Kvinder, der har taget kvindelige kønshormoner i en årrække, har en øget risiko for at få brystkræft. Fordelene ved hormonbehandling kan dog overstige ulemperne, og du bør diskutere personlige fordele og ulemper med din læge.
Nej. Brystet trykkes meget sammen ved mammografien. Det kan være ubehageligt, men brystvævet tager ikke skade.
Der gives en minimal dosis røntgenstråling ved mammografi. Så det bør ikke afholde dig fra at få taget en mammografi.
Hvis en førstegradsslægtning, dvs. en mor, søster eller datter får brystkræft, har du selv en let øget risiko for at få brystkræft. Men der behøver ikke være tale om arvelig brystkræft. Det er kun 5-10 pct. af al brystkræft, der er arvelig. Hvis der er mange i samme gren af familien med brystkræft, har du en større risiko for at få det selv. Du vil blive tilbudt kontrol oftere end jævnaldrende kvinder, men først vil din risiko blive vurderet af en læge med særlig viden om arvelighed og brystkræft.
Det skyldes, at det er kvinder i denne aldersgruppe, der hyppigst får brystkræft. Desuden har yngre kvinder ofte et tættere brystvæv, der kan vanskeliggøre vurderingen af en mammografi. Mammografi er derfor mindre sikker som screeningsmetode til kvinder under 50 år.
Indtast dine oplysninger og tilmeld dig:
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17