Gå til sygdomsliste

Spørgsmål og svar om mammografiscreening

Kan brystet tage skade ved undersøgelsen? Min mor og moster har haft brystkræft, får jeg så også brystkræft? Få svar på nogle af de hyppigste spørgsmål her.

Hvornår får jeg svar på mammografien?

Som regel får du svar efter cirka 10 hverdage. Der kan dog gå lidt længere tid, hvis lægerne først skal fremskaffe mammografibilleder fra andre sygehuse til sammenligning.

Skal jeg lade være med at tage hormoner?

Kvinder, der har taget kvindelige kønshormoner i en årrække, har en øget risiko for at få brystkræft. Fordelene ved hormonbehandling kan dog overstige ulemperne, og du bør diskutere personlige fordele og ulemper med din læge.

Kan brystet tage skade af trykket?

Nej. Brystet trykkes meget sammen ved mammografien. Det kan være ubehageligt, men brystvævet tager ikke skade.

Er røntgenstrålerne farlige?

Der gives en minimal dosis røntgenstråling ved mammografi. Så det bør ikke afholde dig fra at få taget en mammografi.

Der er flere kvinder i min familie med brystkræft. Er min risiko for at få brystkræft øget, og skal jeg undersøges oftere end andre kvinder?

Hvis en førstegradsslægtning, dvs. en mor, søster eller datter får brystkræft, har du selv en let øget risiko for at få brystkræft. Men der behøver ikke være tale om arvelig brystkræft. Det er kun 5-10 pct. af al brystkræft, der er arvelig. Hvis der er mange i samme gren af familien med brystkræft, har du en større risiko for at få det selv. Du vil blive tilbudt kontrol oftere end jævnaldrende kvinder, men først vil din risiko blive vurderet af en læge med særlig viden om arvelighed og brystkræft.

Hvorfor er det kun kvinder mellem 50 og 69 år, der inviteres til mammografiscreening?

Det skyldes, at det er kvinder i denne aldersgruppe, der hyppigst får brystkræft. Desuden har yngre kvinder ofte et tættere brystvæv, der kan vanskeliggøre vurderingen af en mammografi. Mammografi er derfor mindre sikker som screeningsmetode til kvinder under 50 år.

Kvinde får mammografi