Regelmæssige tjek for celleforandringer på livmoderhalsen er et tilbud til alle kvinder mellem 23 og 64 år. Kvinder mellem 23 og 49 år inviteres til screening hvert tredje år. Kvinder mellem 50 og 64 år inviteres hvert femte år.
Er du kvinde og mellem 23 og 64 år får du hvert tredje eller femte år en invitation til tjek for celleforandringer i livmoderhalsen.
Kontakt din læge, hvis du ikke har fået invitationen eller er i tvivl om, hvornår du sidst blev undersøgt.
Formålet med screeningen er at finde og behandle forstadier til livmoderhalskræft, inden de udvikler sig til kræft. Forstadier udvikler sig langsomt, oftest over 10-15 år. Celleforandringer kan være forstadier til kræft, men forstadier er IKKE kræft.
Undersøgelser viser, at cirka halvdelen af dem, der får livmoderhalskræft, ikke er blevet screenet regelmæssigt. Kvinder, der deltager i screening, nedsætter deres risiko for at få livmoderhalskræft med mindst 80-90 pct.
Screening for livmoderhalskræft er et godt eksempel på, at screening virker. I Danmark er screening for livmoderhalskræft gradvist indført siden 1960erne. Dengang var der cirka 900 kvinder om året, der fik livmoderhalskræft. Siden er det tal mere end halveret. Nu får omkring 375 kvinder hvert år konstateret livmoderhalskræft. Der er også langt færre kvinder, der dør af sygdommen i dag end i 1960erne.
Sundhedsstyrelsen reviderer med jævne mellemrum anbefalingerne for screening. De nyeste anbefalinger er offentliggjort i maj 2018: Anbefalinger for screening for livmoderhalskræft
Livmoderhalskræft skyldes Human papillomavirus (HPV), som er en seksuelt overført virus. Der findes ca. 100 forskellige typer af HPV, som hver især har et nummer. Nogle typer HPV kan give livmoderhalskræft. HPV 16,18, 31, 33, 45, 52 og 58 er tilsammen skyld i 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft i Danmark.
HPV smitter ved seksuel kontakt og giver ingen symptomer. Både mænd og kvinder kan derfor være smittet uden at vide det. Langt de fleste seksuelt aktive vil på et tidspunkt i deres liv blive smittet med HPV. Infektionen er især almindelig blandt unge. Hos langt de fleste forsvinder infektionen af sig selv. Men hos en lille gruppe kvinder bliver infektionen kronisk, og de kvinder har en øget risiko for at få livmoderhalskræft.
I dag kan man vaccinere mod HPV og også på den måde forebygge livmoderhalskræft. Det er dog stadig vigtigt at deltage i screening, fordi HPV-vaccination kun beskytter mod de 7 typer HPV, der er årsag til 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft.
Husk at bestille tid hos lægen, når du får invitationen til screening for livmoderhalskræft.
En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse fra 2015 viser, at der er flere årsager til ikke at blive screenet for livmoderhalskræft. Bl.a. manglende tid i en travl hverdag, ubehag ved tanken om den gynækologiske undersøgelse og opfattelsen af, at screening ikke er relevant. Læs konklusionerne fra undersøgelsen her:
Indtast dine oplysninger og tilmeld dig:
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17