Gå til sygdomsliste

Screening for livmoderhalskræft

Tjek for celleforandringer på livmoderhalsen eller for HPV er et tilbud til alle kvinder mellem 23 og 64 år. Kvinder mellem 23 og 59 år inviteres til screening hvert tredje eller femte år, afhængig af deres alder og fødselsdato. Kvinder over 60 inviteres hvert femte år.

Kan du huske, hvornår du sidst blev screenet?

Kvinder mellem 23 og 64 år inviteres til screening for livmoderhalskræft hvert tredje eller femte år.

Hvis du ikke kan huske, hvornår du sidst blev undersøgt eller er i tvivl, om du har fået en invitation, kan du kontakte din læge.

Formålet med screening er at finde og behandle forstadier til livmoderhalskræft, inden de udvikler sig til kræft. Forstadier udvikler sig langsomt, oftest over 10-15 år. Celleforandringer kan være forstadier til kræft, men forstadier er IKKE kræft.

Forstadier kan behandles, så de ikke udvikler sig til kræft.

Undersøgelser viser, at cirka halvdelen af dem, der får livmoderhalskræft, ikke er blevet screenet regelmæssigt. Kvinder, der deltager i screening, nedsætter deres risiko for at få livmoderhalskræft med mindst 80-90 pct.

Screening forebygger livmoderhalskræft

Screening for livmoderhalskræft er et godt eksempel på, at screening virker. I Danmark blev screeningsprogrammet gradvist indført siden 1960erne. Dengang var der cirka 900 kvinder om året, der fik livmoderhalskræft. Siden er det tal mere end halveret. Nu får omkring 375 kvinder hvert år konstateret livmoderhalskræft. Der er også langt færre kvinder, der dør af sygdommen i dag end i 1960erne.

Hvem screenes hvornår?

  • Kvinder i alderen 23-29 år tilbydes cellebaseret screening hvert tredje år
  • Kvinder i alderen 60-64 år tilbydes HPV-baseret screening hvert femte år
  • Kvinder i alderen 30-59 år født på en ulige dato tilbydes HPV-baseret screening hvert femte år
  • Kvinder i alderen 30-59 år født på en lige dato tilbydes cellebaseret screening. Hvert tredje år, hvis man er mellem 30 og 49 år. Hvert femte år, hvis man er mellem 50 og 59 år.
Ny screeningsmetode afslører flere forstadier til livmoderhalskræft

Ny screeningsmetode afslører flere forstadier til livmoderhalskræft (0:51 min.)

HPV er årsag til livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft skyldes Human papillomavirus (HPV) - en seksuelt overført virus. Der findes ca. 100 forskellige typer af HPV. 7 af dem (HPV 16,18,31,33,45, 52 og 58) er tilsammen skyld i 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft i Danmark.

HPV smitter ved seksuel kontakt og giver ingen symptomer. Både mænd og kvinder kan derfor være smittet uden at vide det. Langt de fleste seksuelt aktive vil på et tidspunkt i deres liv blive smittet med HPV. Infektionen er især almindelig blandt unge. Hos langt de fleste forsvinder infektionen af sig selv. Men hos en lille gruppe kvinder bliver infektionen kronisk, og de kvinder har en øget risiko for at få livmoderhalskræft.

Vaccine forebygger livmoderhalskræft

Man kan forebygge livmoderhalskræft med HPV-vaccination. Screening er dog stadig meget vigtig, fordi HPV-vaccination kun beskytter mod 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

Læs mere:

Spørgsmål og svar om vaccination mod livmoderhalskræft

Husk at bestille tid hos lægen, når du får invitationen til screening for livmoderhalskræft.

Hvorfor vælger nogle kvinder screening fra?

En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse fra 2015 peger på flere årsager til ikke at blive undersøgt for livmoderhalskræft. Bl.a. manglende tid i en travl hverdag, ubehag ved tanken om den gynækologiske undersøgelse og opfattelsen af, at screening ikke er relevant. Læs konklusionerne fra undersøgelsen her:

Rapport: Barrierer for screening for livmoderhalskræft

Læs alt screening:

Deltag i screening

Læs alt om forebyggelse af kræft:

Forebyggelse - forsiden

 

HPV-vaccine

HPV-vaccinen forebygger livmoderhalskræft. Læs mere om HPV-vaccinen på:

cancer.dk/hpv