Fordele og ulemper ved screening for livmoderhalskræft
Kræftens Bekæmpelse anbefaler alle kvinder at deltage i screening, fordi undersøgelsen giver mulighed for at finde forstadier, som kan behandles, inden de udvikler sig til kræft. Screening har mere en halveret antallet af kvinder, der får konstateret livmoderhalskræft i Danmark.
Fordele ved screening for livmoderhalskræft
Screening for livmoderhalskræft er en enkel og effektiv måde at forebygge livmoderhalskræft på. Ved at deltage i screening nedsætter du risikoen for at få livmoderhalskræft.
Fordelene er:
- Screening finder forstadier, inden de udvikler sig til kræft.
- Hvis screening finder forstadier, kan de behandles med en mindre operation (keglesnit).
- Screening forebygger en alvorlig sygdom, der kan kræve omfattende behandling.
- Udover at forebygge sygdommen, undgår man - udover selve sygdommen - også senfølger efter behandling.
Ulemper ved screening for livmoderhalskræft
Selvom fordelene ved at blive screenet er store, er det altid en god idé at sætte sig ind i, hvilke mulige ulemper der også kan være. Nedenfor beskrives mulige ulemper, som kan opstå i enkelte tilfælde.
Falsk tryghed, unødig bekymring og overbehandling
Ingen undersøgelse er 100 procent sikker, og i nogle få tilfælde kan det ske, at prøven ikke viser forstadier, selvom de er der. Det kan f.eks. skyldes tekniske eller menneskelige fejl. Det betyder, at man ikke bliver henvist til gynækolog, og at forstadierne ikke opdages. Men forstadier udvikler sig oftest langsomt, så hvis man bliver undersøgt regelmæssigt, vil forstadierne med stor sandsynlighed blive opdaget ved næste celleprøve.
På samme måde kan prøven også i få tilfælde vise forstadier, som ikke er der, og det kan betyde, at man bliver henvist til gynækolog uden grund og måske oplever unødig bekymring. Derudover kan det i nogle tilfælde ske, at celleforandringer, der måske ikke ville have udviklet sig, bliver behandlet med en kegleoperation. Efter en kegleoperation har du en let øget risiko for at føde for tidligt, hvis du efterfølgende bliver gravid.
Når Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at kvinder deltager i screening, skyldes det, at fordelene er meget store, og at vi ved, at screeningsprogrammet er årsag til, at langt færre kvinder i dag får livmoderhalskræft og dør af sygdommen.