Gå til sygdomsliste

Forskning om screening for prostatakræft

Flere forskningsprojekter har undersøgt PSA og andre screeningstest, bl.a. biomarkører. De fleste projekter viser en betydelig overdiagnostik ved brug af PSA, der netop ikke er udviklet som screeningstest.

Danske speciallæger i urologi (sygdomme i urinvejene) påpeger, at den eksisterende, forskning på området viser, at PSA-test indebærer en betydelig overdiagnostik. Alt for mange mænd behandles for små kræftknuder i prostata, som ikke ville have givet dem symptomer på sygdom eller have forkortet deres levetid.

Kliniske retningslinjer for screening og tidlig opsporing af prostatakræft

Flere forskningsprojekter har undersøgt PSA og andre screeningstest, bl.a. biomarkører. De fleste projekter viser en betydelig overdiagnostik ved brug af PSA, der netop ikke er udviklet som screeningstest. Nogle forskningsprojekter har vist bedre overlevelse for raske mænd, der får målt deres PSA-tal sammenlignet med mænd, som ikke gør. Men mange af disse mænd ville aldrig have fået gener af deres prostatakræft i deres levetid. Det betyder altså, at alt for mange mænd udsættes for unødvendige biopsier og unødvendig behandling – man taler om overdiagnosticering og overbehandling.

Andre forskningsprojekter undersøger, hvordan man kan opspore prostatakræft tidligt ved at supplere PSA-test med såkaldte biomarkører. Stockholm3 er en svensk test, som måler en række biomarkører i blodet. Det er altså en kombinationstest, der lidt bedre kan skelne mellem mænd, som har brug for behandling, og dem som ikke har. Desværre løser testen ikke problematikken med overdiagnostik.

Et dansk forskningsprojekt har målt biomarkører i urinen, men denne type måling kan heller ikke kan bruges til at finde de mænd, der har gavn af behandling.