Vi ved, at vestlig livsstil i bred forstand muligvis spiller en rolle for udvikling af prostatakræft. Vi ved også, at mænd med overvægt har en øget risiko for at blive diagnosticeret med mere fremskreden sygdom.
PSA er et protein, som udskilles fra prostatakirtlen, og som kan måles i en blodprøve (PSA-test). PSA-test er udviklet til at finde tilbagefald hos mænd behandlet for prostatakræft. Men PSA-testen bliver også brugt hos mænd uden symptomer.
Et let forhøjet PSA-tal kan måles ved begyndende prostatakræft, men kan også måles ved godartede sygdomme som f.eks. forstørrelse af eller betændelse i prostata. Testen kan dog også vise et normalt PSA-tal hos mænd med kræft i prostata. På den måde kan testen skabe falsk tryghed hos manden om, at han er rask.
Tal med din læge, om du skal have en PSA-test, hvis du er over 45 år, og tre mænd i din familie har haft prostatakræft. Eller hvis to mænd i din familie har fået prostatakræft før 55 års alderen. Du bør også tale med din læge, hvis du er over 40 år og har fået påvist BRCA2 mutation.
Man kan ikke sidestille prostatakræft og brystkræft med hinanden. De to sygdomme er meget forskellige og måden, man kan opspore dem på, er også forskellig. Mammografiscreening er en effektiv metode til at opdage knuder i brystvævet. PSA-testen er ikke lige så effektiv til at opdage en prostatakræft, som kræver behandling.
Screening for prostatakræft er ikke indført i nogen europæiske lande. PSA-testen er udviklet til at finde tilbagefald hos mænd behandlet for prostatakræft. Men PSA-testen bliver også brugt hos mænd uden symptomer. Den er desværre ikke sikker og præcis nok til at opspore prostatakræft. Der er dog flere forskningsprojekter, der undersøger nye metoder til at screene for prostatakræft.
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17