Gå til sygdomsliste

Fire ud af ti børn og unge bliver solskoldet på ferien

Det kan Solkampagnen ikke sidde overhørig. Derfor har Solkampagnen med ’Help a Small Dane’ i år et særligt fokus på familiens yngste medlemmer. Helt konkret ønsker vi at gøre danske forældre særligt opmærksomme på at solbeskytte deres børn, når turen går sydpå. For solskoldninger ødelægger ikke kun ferien på kort sigt. De øger desværre også risikoen for hud- og modermærkekræft senere i livet. Du kan filmen her (link)

Vores adfærd i solen er anderledes under varmere himmelstrøg

Når man rejser sydpå, er det ekstra vigtigt med solbeskyttelse. Uv-strålingen er nemlig stærkere, og dermed er uv-indekset højere end i Danmark. Vores soladfærd er ofte anderledes og mere risikobetonet, når vi er på solferie. Vi opholder os typisk meget udenfor med lidt tøj på – gerne ved vandet, hvad enten det er ved poolen eller stranden, hvor både vand og sand reflekterer uv-strålingen. Det betyder, at vi udsætter vores hud for rigtig meget uv-stråling på ferien, og derfor er det ekstra vigtigt at huske solrådene om skygge, solhat og solcreme.

Børn er særligt følsomme over for uv-stråling

Det er særligt vigtigt at forebygge solskoldninger i barndommen, fordi celledelingen i overhudens pigmentceller er størst tidligt i livet, når hudens overflade vokser. Uv-stråling har derfor lettere ved at påvirke cellernes arvemateriale. Jo tidligere børn udsættes for skadelige uv-doser fra solen, jo længere tid har skaderne også til at udvikle sig til modermærkekræft senere i livet.

90 % af alle tilfælde af hud- og modermærkekræft kan undgås

Hud- og modermærkekræft skyldes især udsættelse for uv-stråling fra den naturlige sol og solarier. Det anslås, at 90 % af alle tilfælde af hud- og modermærkekræft direkte kan tilskrives uv-stråling og dermed kan forebygges. Derfor er solbeskyttelse vigtig. Følg de tre solråd: skygge, solhat og solcreme.

Klik her for at se kampagnefilmen 'Help a Small Dane' på YouTube

Hent den gratis UV-INDEKS app


Ny rapport om danskernes soladfærd i sommerferien

En ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne viser, at rigtig mange børn blev forbrændt af solen, da de holdt ferie sidste sommer. I rapporten angiver fire ud af ti forældre, at deres hjemmeboende barn under 18 år blev solskoldet i sommerferien 2018. Tallet er det samme, uanset om sommerferien blev holdt i Danmark eller under varmere himmelstrøg.

Hent 2018-rapporten her (pdf)

Se alle Solkampagnens rapporter her