Gå til sygdomsliste

Topbanner - solkampagnen

Indførelse af en national aldersgrænse på 18 år for solariebrug

Kræftens Bekæmpelse ønsker, på baggrund af overbevisende videnskabelige data, en indførelse af en national aldersgrænse på 18 år for solariebrug. Kræftens Bekæmpelse går også ind for, at solarierne skal bemandes, så man kan sikre, at aldersgrænsen overholdes - og at man således kan få korrekt vejledning i brug af solarierne.

Solarieforbud i andre lande

WHO (World Health Organisation), Sundhedsstyrelsen og Forbrugerrådet anbefaler alle en aldersgrænse. Norge, Østrig, Belgien, Spanien, Portugal, Italien, Irland, Wales, Skotland, England, Frankrig, Tyskland, Island, Finland, Australien samt dele af USA og Canada har allerede indført en aldersgrænse mod, at unge under 18 år må benytte solarium. I Brasilien og i delstaten New South Wales i Australien er der indført totalforbud mod solariebrug grundet solariets farlige stråler.

Kræftens Bekæmpelse hæfter sig også ved, at der i Danmark er utilstrækkelige sikkerhedskrav til solarier, og at solarier kan give meget høj dosis af uv-stråling.

Uv-stråling og kræft i huden

For megen uv-stråling (fra sol eller solarium) kan føre til to former for kræft i huden. Modermærkekræft, som er en aggressiv og livstruende kræftform, og almindelig hudkræft. Almindelig hudkræft er ikke livstruende, men kan efterlade grimme ar og rammer ofte igen.

Ens risiko for at udvikle kræft i huden er afhængig af to faktorer: samlet mængde uv-stråling og antal forbrændinger/solskoldninger. Jo mere stråling og jo flere skoldninger man får, desto større er risikoen - og jo yngre man er desto mere skadelig er skoldningen for ens hud.

Unge er mest udsatte

Unge benytter solarierne mest. Det gør dem til den gruppe, der har størst risiko for at udvikle kræft i huden. De unges solarieforbrug afspejles desværre tydeligt i de danske kræftstatistikker. Modermærkekræft er i dag den hyppigste kræftsygdom blandt unge kvinder og den næsthyppigste blandt unge mænd.

Derfor anbefaler Kræftens Bekæmpelse en indførelse af en national aldersgrænse på 18 år for solariebrug.

Andre nyttige links:

WHO's anbefalinger om solarier
WHO om risici ved solariebrug og anbefalinger til lovgivning

 

Få nyt fra Solkampagnen

Få Solkampagnens nyhedsmails med gode ideer og de seneste nyheder om solbeskyttelse. Nyhedsbrevene udsendes ca. 4 gange årligt.

Tilmeld dig nyhedsbrevene her


Uv-indeks app

Hent Solkampagnens app til din smartphone. Så kan du se det aktuelle uv-indeks for over 1. mio. lokationer i hele verden og få automatiske påmindelser, når dagens uv-indeks i din favoritby bliver 3 eller derover.

Læs mere om uv-indeks appen