Gå til sygdomsliste

Sluk solariet

Solarier udsender kunstigt fremstillet uv-stråling, der markant øger risikoen for kræft i huden. Der er ca. 60 % øget risiko for at udvikle modermærkekræft, hvis man går i solarium, inden man fylder 35 år. Jo yngre man er, jo farligere er solariet.

Solarier og kræft i huden

I 2009 fastslog Verdenssundhedsorganisationen (WHO), at uv-stråling fra solarier er kræftfremkaldende. Sammenhængen mellem uv-stråling fra sol og solarier og kræft i huden er enkel, jo flere forbrændinger og jo mere uv-stråling des større er risikoen for at udvikle hud- og modermærkekræft. 

Solariets stråling særlig farlig for unge

Udsættes man for solariets intense uv-stråling, øger man markant risikoen for kræft i huden. Der er cirka 20 % øget risiko for at få modermærkekræft, hvis man bruger solarium. Men der er ca. 60 % øget risiko for at få modermærkekræft, hvis man går i solarium, inden man fylder 35 år.

Børn og unge er altså mere udsatte for at få kræft fra uv-stråling, fordi deres krop er under udvikling. Derfor jo yngre man er, des farligere er solariet.

Ingen sikker sol i solariet

I en rapport fra WHO fra 2016 blev det slået fast, at alt stråling fra solarier er farlige. Det vil sige, at selvom solarierne nedsatte mængden af uv-stråling i solarierne, så vil de stadig være kræftfremkaldende og det vil også sige, at solarieforbrug er skadeligt, selvom du kun bruger det sjældent. 

I Danmark skal solarierne overholde solarieloven fra 2014. Ifølge loven skal alle solarier registreres hos sikkerhedsstyrelsen. Derudover er det blevet opsat en grænse for maksimalt strålingsniveau, samt krav om ophængning af en advarselsplakat fra Sundhedsstyrelsen. Loven indeholder hverken et bemandingskrav eller en aldersgrænse for brug af solarier - Det tilladte strålingsniveau i solarier svarer til et uv-indeks på ca. 12, som kan sammenlignes med uv-indeksets med solen tæt på ækvator. Derudover viser erfaringer fra Sikkerhedsstyrelsens kontroller, at mange solcentre ikke lever op kravene om maksimalt strålingsniveau. 

Aldersgrænse: 
I Danmark er det på nuværende tidspunkt ikke en nedre grænse for, hvor gammel man skal være for at bruge et solarium. Det vil sige, at selv små børn kan bruge et solarium. Solkampagnen arbejder på at få en aldersgrænse på 18 år for brug af solarium i Danmark. Mange andre vestlige lande blandt andet Norge, Østrig, Belgien, Spanien, Portugal, Italien, Irland, Wales, Skotland, England, Frankrig, Tyskland, Island, Litauen, Finland, New Zealand samt dele af USA og Canada, har allerede indført en aldersgrænse for brug af solarium på 18 år og i Australien og Brazilien har de helt forbudt solariebrug. Studier har vist at aldersgrænser får færre unge til at få i solarium. Derudover viser tal fra Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens Solkampagnes årlige rapporter, at størstedelen af nuværende og tidligere solariebrugere var under 18 år første gang de anvendte et solarium. 

Bemanding: 
Udover en aldersgrænse ønsker Solkampagnen også at der skal være et bemandingskrav for solarier i Danmark. De fleste solcentre i Danmark er ubemandede og et bemandingskrav vil gøre det lettere at håndhæve en evt. 18 års aldersgrænse. Samtidig vil et bemandingskrav give mulighed for, at personalet kan rådgive solariebrugere, inden de lægger sig ind under den kunstigt fremstillede sol. 

Få mere viden om solariebrug i sektionen Rapporter og Forskning 

Læs mere om modermærkekræft eller hudkræft

Se mere på vores kampagneside Sluksolariet.dk

 

Uv-armbånd tilbagetrækkes

Der er sket en fejl i produktionen af vores uv-armbånd, der er solgt via Matas.
Fejlen er ikke skadelig, men armbåndene virker ikke efter hensigten.
Matas har intet ansvar for fejlen, men du kan returnere købte armbånd hos Matas.

Læs mere om tilbagetrækningen

Uv-indeks app

Hent Solkampagnens app til din smartphone. Så kan du se det aktuelle uv-indeks for over 1. mio. lokationer i hele verden og få automatiske påmindelser, når dagens uv-indeks i din favoritby bliver 3 eller derover.

Læs mere om UV-INDEKS appen