Gå til sygdomsliste

Sikker i solen med uv-indeks

Uv-indekset fortæller, hvornår man skal passe på i solen. Det er nemlig ikke temperaturen, der er afgørende for, om solen kan brænde, men derimod styrken af uv-strålingen, der allerede kan være høj i begyndelsen af foråret.

Uv-indekset viser styrken af uv-strålingen

Uv-indekset er et slags termometer, som viser, hvornår man skal passe på i solen. Helt ligesom termometeret viser, om man skal tage en ekstra trøje på.

Sikker i solen med uv-indeks

Uv-indekset giver dig Dagens uv-varsel - dvs. en dagsaktuel prognose for den gennemsnitlige mængde af uv-stråling i Danmark. Prognoserne for solens uv-stråling beregnes af DMI, Danmarks Meteorologiske Institut.

Hvornår skal du beskytte dig?

Graden af uv-stråling afhænger af både skydække, ozonlagets tykkelse, solens stilling på himlen, partikler i luften osv.

Når uv-indekset er 3 eller højere, anbefaler Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne, at man beskytter sig i solen. I Danmark er det typisk i tidsrummet mellem kl. 12 & 15 fra april til september måned, at uv-indekset ligger højt, og hvor det er vigtigt at solbeskytte sig. Det gøres bedst ved at følge de tre solråd: skygge, solhat og solcreme.

Når uv-indekset er under 3, kan man nyde solen uden særlig beskyttelse.

I Danmark kommer uv-indekset sjældent over 7. Men på sydlige destinationer er det ofte meget højere, og så bør du undlade at opholde dig i solen i middagstimerne, men i stedet gå indendørs eller søge skygge. Er du nødt til at opholde dig udendørs, så er tøj, hat og solcreme et absolut must!

Læs mere om uv-stråling

 

Få nyt fra Solkampagnen

Få Solkampagnens nyhedsmails med gode ideer og de seneste nyheder om solbeskyttelse. Nyhedsbrevene udsendes ca. 4 gange årligt.

Tilmeld dig nyhedsbrevene her


Uv-indeks app

Hent Solkampagnens app til din smartphone. Så kan du se det aktuelle uv-indeks for over 1. mio. lokationer i hele verden og få automatiske påmindelser, når dagens uv-indeks i din favoritby bliver 3 eller derover.

Læs mere om UV-INDEKS appen