Gå til sygdomsliste

Arbejdsvilkår og børnearbejde

Der bruges store mængder gødning og pesticider, når der dyrkes tobak. Det er ikke kun skadeligt for naturen, men også for arbejdere i tobaksplantagerne. Børnearbejde er udbredt, og tobaksarbejdere risikerer nikotinforgiftning, når de håndterer de våde tobaksblade.

Arbejdsvilkår og børnearbejde

Stort pesticidforbrug og risikable arbejdsvilkår
Det kræver store mængder sprøjtegifte og gødning at få tobaksplanterne til at gro. På tobaksmarkederne bruger man pesticider, som f.eks. DDT, der i årtier har været forbudt i Danmark og andre højindkomstlande.

Tobaksarbejdere mangler ofte udstyr til at beskytte sig mod sprøjtegifte, der kan gøre dem syge. F.eks. fandt en undersøgelse i Kenya, at 26 pct. af tobaksarbejderne havde symptomer på pesticidforgiftning. 

Nikotinforgiftning - "green tobacco sickness"

Tobaksplanten indeholder nikotin, der er plantens eget forsvar mod insekter. Nikotinen kan optages gennem huden, når man i længere tid er i nærkontakt med våde tobaksblade. Den form for nikotinforgiftning kaldes green tobacco sickness .

Typiske symptomer på green tobacco sickness er kvalme, opkast, svimmelhed, hovedpine, kulderystelser, mavesmerter, diarré, udmattelse, åndenød og faldende blodtryk.

Arbejdsvilkår og børnearbejde

Børnearbejde i tobaksmarkerne
Børnearbejde er udbredt i tobaksplantagerne, hvor børn ned til 5 år arbejder under fysisk hårde og ofte farlige forhold.  

 Børn er særligt sårbare over for den udbredte brug af sundhedsskadelige sprøjtegifte og for green tobacco sickness.  

Børnearbejde i mange lande

Der er børnearbejde involveret i produktionen af tobak i lande som Argentina, Brasilien, Nicaragua, Uganda, Kenya, Malawi, Zambia, Mozambique, Tanzania, Cambodia, Indonesien, Filippinerne og Kirgisistan.

Ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch er der også omfattende brug af børnearbejde i tobaksplantager i USA.

Læs mere
Sarah Bosely: Child labour rampant in tobacco industry, Guardian, 25 June 2018

US Department of Labour: Findings of the worst forms of child labour, 2018 https://www.dol.gov/sites/dolgov/files/ILAB/child_labor_reports/tda2018/ChildLaborReportBook.pdf

Human Rights Watch: Teens of the Tobacco Fields Child Labor in United States Tobacco Farming, December 2015

Tobacco and its environmental impact: an overview. Geneva: World Health Organization; 2017

Human Rights Watch: Teens of the Tobacco Fields Child Labor in United States Tobacco Farming, December 2015

 

Røgfri bil

Ved at gøre bilen røgfri bliver bilens indeklima bedre, og børn og voksne beskyttes mod røgens skadelige stoffer.

Røgfri bil


Røgfrit hjem

Et røgfrit hjem er med til at sikre et godt indeklima. Vi tilbringer i gennemsnit 16 timer af døgnet i vores eget hjem. Derfor er det vigtigt med ren luft i hjemmet.

Røgfrit hjem