Gå til sygdomsliste

Erfaringer med røgfri skoletid

Flere grundskoler og ungdomsuddannelser har på eget initiativ indført røgfri skoletid for elever og ansatte.

Erfaringer fra grundskoler

SUNDskolen
SUNDskolen i Nykøbing Falster er med i indsatsen X:IT, der består af tre dele: røgfri skoletid, røgfri aftaler og undervisning.

"Vi har fået en kultur blandt eleverne, hvor det ikke er sejt at ryge."  

Smidstrup-Skærup Skole
På Smidstrup-Skærup skolen i Vejle har der været røgfri skoletid siden 2012.

"For mange kan det måske se spændende ud at ryge. Så det her med at det kommer væk tror jeg gør, at man ikke får lyst til at prøve det." - Elev 

Holstebro Ungdomsskole
Røgfri skoletid er også vigtigt at arbejde med på skoler, der tilhører specialområdet. For ungdomsskoleleder Søren Henrichsen var det naturligt at indføre røgfri skoletid samtidig med resten af skolerne i Holstebro kommune. 

Erfaringer fra ungdomsuddannelser

Nyborg Gymnasium
Nyborg Gymnasium indførte røgfri skoletid den 1. august 2018. De nye rygeregler bliver understøttet af en række tiltag som kan hjælpe eleverne med at komme igennem dagen uden at ryge. 


"Vi har ikke bare flyttet problemet væk, vi har rent faktisk lagt en strategi for, hvordan vi kan tage hånd om det." (Lærer og sundhedsambassadør, Marie Kathrine Wittorff)

Social- og Sundhedsskolen FVH
På SOSU-skolen i Fredericia, Vejle, Horsens og Kolding har der været røgfri skoletid for både elever og ansatte siden august 2018. Hør i videoen, hvordan skolen forberedte sig, og hvordan eleverne har taget imod røgfri skoletid. 

FGU Trekanten, afd. Middelfart
Middelfart Produktionsskole, der nu hører til FGU Trekanten, indførte røgfri skoletid i 2013. Udover røgfri skoletid for eleverne, betyder det også, at arbejdstiden er røgfri for de ansatte. Skolen tilbyder forskellige aktiviteter i pauserne og hjælper eleverne med at håndtere rygetrang.

 ”At jeg ikke ser andre ryge i skoletiden, gør min dag meget lettere. Så går vi ikke og koncentrerer os om det hele tiden. Så koncentrerer vi os bare om at få en god skoledag”. (Elev, FGU Trekanten, afd. Middelfart)

Erfaringer med røgfri skoletid fra grundskoler og ungdomsuddannelser

Herning Produktionsskole

På Herning Produktionsskole har de haft røgfri skoletid siden august 2017.

Simon på 20 år fortæller blandt andet: 

”Jeg har røget i 1,5 år, og jeg kan sagtens holde mig fra at ryge i skoletiden."

Læs om skolens arbejde og elevernes oplevelse af reglerne her.

 

Kommuner med røgfri skoletid


Røgfri skoletid

Røgfri skoletid er et effektivt redskab til at forebygge rygning blandt unge. Både i grundskolen og på ungdomsuddannelser.

Røgfri skoletid


Røgfri skoletid på erhvervs- og gymnasiale uddannelser