Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Ved at gøre bilen røgfri bliver bilens indeklima bedre, og både børn og voksne bliver beskyttet mod tobaksrøgens skadelige stoffer. Chaufføren er også mere opmærksom på trafikken, når han ikke sidder med en cigaret i hånden.
Den kollektive trafik har været røgfri i mange år. Private biler kan også blive det. For at lette overgangen til en røgfri bil kan det være en god idé at indføre pauser på lange køreture. Så kan alle komme ud og strække benene og få frisk luft. Dem, der ryger, får også mulighed for en rygepause.
Hvis der ryges i bilen, bliver luftens indhold af partikler meget høj, fordi bilen er et lille rum. Undersøgelser viser, at mængden af partikler kan blive større end på røgfyldte værtshuse. Undersøgelser viser også, at selv når der er tændt for bilens aircondition, eller det ene vindue er åbent, så er der høje koncentrationer af tobaksrøg i bilen.
Omkring 80 procent af tobaksrøgen er usynlig og lugtfri. Tobaksrøg er ikke kun et problem, mens der ryges, men også lang tid efter cigaretten er slukket. Stoffer fra røgen sætter sig på instrumentbræt og andre overflader. Især de bløde overflader såsom sæder og måtter kan suge store mængder røg til sig. Herfra bliver stofferne igen frigivet til luften og forurener på ny. Stofferne i 'den gamle røg' kan også reagere med andre stoffer. Undersøgelser har f.eks. vist, at nikotin kan danne kræftfremkaldende nitrosaminer, hvis det reagerer reagerer med salpetersyrling, som findes i udstødningen fra dieselbiler.
Hver gang man trækker vejret i en bil, der er blevet røget i, så indånder man stoffer og partikler fra den 'gamle røg'. Stofferne fra røgen kan blive siddende i månedsvis.
Rygning, mens der køres, kan også aflede opmærksomheden fra trafikken. Undersøgelser viser, at hvis man ryger under kørslen, øger det risikoen for at blive involveret i en bilulykke.
"Det er også det her med, at det er et lille rum, og der vil helt klart komme nogle store luftgener, hvis der bliver røget i den lille tætte kasse. Det er ikke særlig fedt, og så er det selvfølgelig også i forhold til min søn."
35-årig mand, ryger
"I min bil - der vil jeg ikke have det. Når de skal til at tage cigaretten frem, siger jeg: 'Det kan du godt glemme. Vi kan stoppe nogle gange undervejs, hvis vi skal køre langt. Du skal bare ikke ryge i min bil, der bestemmer jeg. Det er et lille område, du oser på. Det hænger i tøjet. Det er en grim lugt.'"
58-årig mand ikkeryger
Hæfte til dig, der vil udforske og forstå din rygetrang. Læs det, hvis du af og til ville ønske, at du fortsat kunne ryge - og samtidig være stoppet.
E-kvit er et gratis tilbud, som følger dig i stopforløbet.
Beskeder, øvelser og videoer - lige når det passer dig.
Findes som app og på web.
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17