Gå til sygdomsliste

Bliv vaccineret

HPV-vaccination beskytter mod de HPV-typer, der tilsammen er skyld i 90 pct. af tilfældene af livmoderhalskræft og 85 pct. af tilfældene af analkræft i Danmark. HPV-vaccination beskytter også mod kønsvorter. HPV er en seksuelt overført virus, så det er bedst at blive vaccineret før seksuel debut.

Nogle kræftformer skyldes virus og bakterier, der angriber kroppen og giver kroniske infektioner. Infektion med HPV (Human papillomavirus) er årsag til bl.a. livmoderhalskræft, analkræft og kønsvorter.

HPV overføres seksuelt, og man kan blive smittet med HPV allerede første gang, man har sex. Derfor er det bedst at blive vaccineret inden seksuel debut, og derfor er HPV-vaccination en del af børnevaccinationsprogrammet for alle børn, når de fylder 12 år.

Selvom det er bedst at blive vaccineret før seksuel debut, kan yngre seksuelt aktive også have gavn af at blive vaccineret. Nogle sygeforsikringer giver tilskud. Vaccinationen forebygger og virker altså ikke på en aktuel HPV-infektion. Tal med din læge, hvis du er i tvivl, om du vil vaccinere dit barn eller overvejer selv at blive HPV-vaccineret.

Pige får injektion ind i armen
Screening er stadig vigtig

HPV-vaccination beskytter ikke mod alle de HPV-typer, der kan give livmoderhalskræft. Derfor er det stadig vigtigt at blive tjekket regelmæssigt for celleforandringer på livmoderhalsen (screening), fra man fylder 23 år. Læs mere:

Screening for livmoderhalskræft

Podcast-serie om HPV
Bliv vaccineret

"Sidste Stik" er en podcast, der sætter fokus på HPV-vaccination.

Hør med, når tre kendte kvinder bl.a. taler om, hvor vigtigt 12-års stikket er, fordi HPV-vaccination beskytter mod en række kræftsygdomme og mod kønsvorter.

Læs mere her:

Ny podcast om HPV-vaccination: Giv dit barn en vaccine, der kan redde deres liv

Find den, hvor du hører podcast - f.eks. på Apple Play:

Lyt til podcasten "Sidste stik"  på Apple Play

Læs mere om HPV og vaccination:

cancer.dk/hpv

stophpv.dk

Læs alt om forebyggelse af kræft: 

Forebyg kræft - forsiden

 

HPV-vaccine

HPV-vaccinen forebygger livmoderhalskræft. Læs mere om HPV-vaccinen på:

cancer.dk/hpv