Gå til sygdomsliste

Screening for tarmkræft

Screening for tarmkræft kan nedsætte dødeligheden af sygdommen. I Danmark tilbydes både mænd og kvinder screening for tarmkræft fra 50-års-alderen.

I EU anbefales screening for tarm-, bryst- og livmoderhalskræft, når det tilbydes som et led i et fast program med tilstrækkelige ressourcer af høj kvalitet. Der findes screeningsprogrammer for tarmkræft i mange af de andre EU-lande.

Med screening kan tarmkræft opdages i et tidligt stadium eller som forstadier i form af polypper. Det giver bedre mulighed for behandling og helbredelse. Blod i afføringen kan være tegn på tarmkræft. Blodet kan ikke nødvendigvis ses med det blotte øje, men kan afsløres i en afføringsprøve.

Undersøgelser viser, at screening for tarmkræft kan nedsætte dødeligheden af sygdommen. Tarmkræftscreening blev indført i Danmark i 2014.

Screening for tarmkræft

Screeningsprogrammet blev indført  i 2014, og i løbet af fire år blev alle personer mellem 50-74 år screenet første gang. Siden 2018 tilbydes denne aldersgruppe tarmkræftscreening hvert andet år.


Læs mere om screeningsprogrammet og hvordan undersøgelsen foregår:

Screening for tarmkræft