Gå til sygdomsliste

Sådan forebygger du kræft

Fire ud af ti kræfttilfælde kan forebygges. Ved at følge anbefalingerne herunder, kan du selv gøre noget for at nedsætte din risiko for at få kræft.

Det kan du selv gøre for at forebygge kræft

Mange former for kræft opstår, uden at vi kender årsagen. Og ofte er det et uheldigt samspil af mange faktorer, der gør at kræft opstår. Alligevel kan mange tilfælde af kræft undgås, hvis vi følger rådene herunder.

Det kan du selv gøre for at forebygge kræft:

Bliv røgfri

Rygning er årsag til 25-30 pct. af samtlige tilfælde af kræft i de udviklede lande. Langt de fleste tilfælde af lungekræft skyldes rygning. Rygning er også årsag til andre kræftsygdomme end lungekræft. Her finder du tilbud om rygestop og fakta om rygning: 

Bliv røgfri


Bevar normalvægten

3,5 pct. af alle kræfttilfælde skyldes overvægt og er derfor én af de vigtigste årsager til kræft. Det sundeste er, at have en BMI mellem 18,5 og 25 uden for meget fedt på maven. Men det vigtigste er, at du undgår at tage på – også selvom din BMI er over 25. Vurder din vægt og få tips til en lettere hverdag:

Bevar normalvægten


Spis sundt

9 pct. af alle kræfttilfælde skyldes usund kost og er derfor én af de vigtigste årsager til kræft. Fuldkorn, grøntsager og mælk i de rette mængder forebygger kræft mens store mængder kød og salt øger risikoen. Se hvordan du spiser sundt:

Spis sundt


Bevæg dig

Tæt på 2 danskere får kræft hver uge, fordi vi bevæger os for lidt. Det sundeste er, at du bevæger dig så meget som muligt. Men det er lige så vigtigt, at du sidder ned så lidt som muligt. Motion er mere end fitnesscentre og fodboldhold – se hvordan du får motion i hverdagen:

Bevæg dig


Drik mindre alkohol

Hvis du vil forebygge kræft, bør du som mand ikke drikke mere end to genstande om dagen, og som kvinde bør du ikke drikke mere end en genstand om dagen. Læs her om sammenhængen mellem alkohol og kræft: 

Drik mindre alkohol


Undgå kræftfremkaldende stoffer

Nogle kræftfremkaldende stoffer findes i vores miljø, andre findes i forbindelse med bestempe typer arbejde. Læs her om arbejdsmiljø og kemikalier: 

Arbejdsmiljø og kemikalier


Skru ned for solen

Solens ultraviolette stråler kan give kræft i huden. Den bedste måde at beskytte sig på er ved at skrue ned for middagssolen med siesta, solhat og solcreme samt undgå solarier. Læs mere her og få dagens uv-indeks: 

Skru ned for solen


Deltag i screening

Chancen for at overleve en kræftsygdom er større, hvis man opdager sygdommen i et tidligt stadie. Behandlingen er ofte også meget mildere, end hvis sygdommen først opdages sent i forløbet. Derfor er det en god idé at deltage i screening. Læs mere her: 

Deltag i screening


Bliv vaccineret

Der er udviklet en vaccine mod livmoderhalskræft. Vaccinen beskytter mod HPV, som er den virus, der er årsag til sygdommen. HPV-vaccinen tilbydes gratis til alle 12-årige piger. Her finder du spørgsmål og svar om HPV-vaccination og livmoderhalskræft:

Bliv vaccineret

Europæisk Kodeks mod Kræft

Disse anbefalinger om forebyggelse er baseret på de europæiske kræftråd (Europæisk Kodeks mod Kræft), som er udarbejdet af førende europæiske kræftforskere. Læs mere:

De europæiske kræftråd

Læs også:

Det kan samfundet gøre for at forebygge kræft
Det, vi selv gør for at undgå kræft, betyder meget. Men det er ikke nok. Det er også nødvendigt, at samfundet via politikerne gør en indsats for at forebygge kræft.

Årsager til kræft
Læs om hvordan forskellige årsager kan medføre kræftsygdom.