Gå til sygdomsliste

Sådan forebygger du kræft

Fire ud af ti kræfttilfælde kan forebygges. Ved at følge anbefalingerne herunder, kan du selv gøre noget for at nedsætte din risiko for at få kræft.

Det kan du selv gøre for at forebygge kræft

Mange former for kræft opstår, uden at vi kender årsagen. Og ofte er det et uheldigt samspil af mange faktorer, der gør at kræft opstår. Alligevel kan mange tilfælde af kræft undgås, hvis vi følger rådene herunder.

Det kan du selv gøre for at forebygge kræft:

Bliv røgfri

Langt de fleste tilfælde af lungekræft skyldes rygning. Rygning er også årsag til andre kræftsygdomme end lungekræft. Her finder du tilbud om rygestop og fakta om rygning: 

Bliv røgfri


Bevar normalvægten

Overvægt er den andenstørste risikofaktor for kræft (rygning er den største) og øger risikoen for mindst 13 forskellige former for kræft. Det sundeste er, at have en BMI mellem 18,5 og 25 uden for meget fedt på maven. Men det vigtigste er, at du undgår at tage på – også selvom din BMI er over 25. Vurder din vægt og få tips til en lettere hverdag:

Bevar normalvægten


Spis sundt

9 pct. af alle kræfttilfælde skyldes usund kost og er derfor én af de vigtigste årsager til kræft. Fuldkorn, grøntsager og mælk i de rette mængder forebygger kræft mens store mængder kød og salt øger risikoen. Se hvordan du spiser sundt:

Spis sundt


Bevæg dig

Tæt på 2 danskere får kræft hver uge, fordi vi bevæger os for lidt. Det sundeste er, at du bevæger dig så meget som muligt. Men det er lige så vigtigt, at du sidder ned så lidt som muligt. Motion er mere end fitnesscentre og fodboldhold – se hvordan du får motion i hverdagen:

Bevæg dig


Drik mindre alkohol

Hvis du vil forebygge kræft, bør du som mand ikke drikke mere end 14 genstande om ugen, og som kvinde bør du ikke drikke mere end 7 genstande om ugen. Læs her om sammenhængen mellem alkohol og kræft: 

Drik mindre alkohol


Undgå kræftfremkaldende stoffer

Nogle kræftfremkaldende stoffer findes i vores miljø, andre findes i forbindelse med bestemte typer arbejde. Læs her om arbejdsmiljø og kemikalier: 

Arbejdsmiljø og kemikalier


Skru ned for solen

Solens ultraviolette stråler kan give kræft i huden. Den bedste måde at beskytte sig på er ved at skrue ned for middagssolen med skygge, solhat og solcreme samt undgå solarier. Læs mere her og få dagens uv-indeks: 

Skru ned for solen


Deltag i screening

Screening bruges til at opdage forstadier til kræft eller opdage kræft i et tidligt stadium. Behandlingen er ofte mildere, og chancen for at overleve er større, hvis man opdager sygdommen tidligt. Derfor er det en god idé at deltage i screening. Læs mere her: 

Deltag i screening


Bliv vaccineret

HPV-vaccination er et tilbud til drenge og piger som led i børnevaccinationsprogrammet. Vaccinen beskytter bl.a. mod livmoderhalskræft, analkræft og kønsvorter. HPV-vaccination tilbydes til piger i alderen 12-17 år. Siden september 2019 har drenge, der blev 12 år 1.7.19 og derefter, også kunnet få gratis HPV-vaccination.

Bliv vaccineret

Europæisk Kodeks mod Kræft

Disse anbefalinger om forebyggelse er baseret på de europæiske kræftråd (Europæisk Kodeks mod Kræft), som er udarbejdet af førende europæiske kræftforskere. Læs mere:

De europæiske kræftråd

Læs også:

Det kan samfundet gøre for at forebygge kræft
Det, vi selv gør for at undgå kræft, betyder meget. Men det er ikke nok. Det er også nødvendigt, at samfundet via politikerne gør en indsats for at forebygge kræft.

Årsager til kræft
Læs om hvordan forskellige årsager kan medføre kræftsygdom.