Kost, Kræft og Helbred - Næste Generationer
KKH-NG er en befolkningsundersøgelse baseret på familier. Dataindsamlingen startede i august 2015 og sluttede i april 2019.
Status på projektet
Dataindsamlingen blev afsluttet i 2019 og vi er meget glade for alle deltagernes bidrag. Vi er i fuld gang med at gøre spørgeskemabesvarelserne klar til brug og med at analysere nogle af blod- og afføringsprøverne.
En del af de indsamlede data især fra undersøgelsen i studiecentrene er klar til brug og vi er begyndt på forskellige spændende studier. Under publikationer kan du finde allerede publicerede studier på KKH-NG og KKH-NG MAX.
Tak til alle deltagere!
Et studie i flere generationer
KKH-NG er en udvidelse af Kost, kræft og helbred (KKH) undersøgelsen og inkluderer efterkommerne til de godt 57.000 deltagere i KKH undersøgelsen. Voksne børn og voksne børnebørn og derudover også børnebørnenes anden forælder blev inviteret til at deltage i KKH-NG.
Omtrent 256.000 efterkommere til KKH deltagere blev identificeret hvoraf 183.764 var mulige at invitere. I alt deltog 39.554 i undersøgelsen. Som deres forældre og bedsteforældre har deltagerne i KKH-NG fået foretaget en række fysiske målinger og afgivet blod-, spyt-, urin- og afføringsprøver i et af studiecentrene i København eller Aarhus. Derudover blev de bedt om at give detaljerede oplysninger om deres kost og livsstil.
Du finder mere information om undersøgelsen og de invitationsbreve, som blev sendt til familiemedlemmer af personer, der deltog i Kost, kræft og helbred undersøgelsen her.
Formål og perspektiver
De næste generationer muliggør dybere indsigt
I Danmark opstår der årligt ca. 34.000 nye kræfttilfælde. Forskning i risikofaktorer viser, at godt 14.000 (ca. 40%) af disse tilfælde kunne være undgået, hvis den samlede viden om de kendte årsager til kræft effektivt var bragt i anvendelse, og årsagerne var elimineret fra hverdagslivet. Samtidig skønnes det, at mellem 1.700 og 3.400 (5-10%) af kræfttilfældene skyldes nedarvede mutationer i vores arvemateriale. Dette kan vi på nuværende tidspunkt ikke gøre meget ved, men de resterende ca. 50% af kræfttilfældene i befolkningen, svarende til omkring 17.000 nye tilfælde hvert år, er uden kendt årsag.
Stadig mere information peger på, at grunden til den manglende viden er, at årsagerne skal findes i et komplekst samspil mellem gener og miljø, dvs. den enkelte borgers genetiske konstitution på den ene side og påvirkning fra miljø og livsstil på den anden, et samspil som de traditionelle undersøgelser har haft svært ved at afdække. Det er vanskeligheder, som kan overvindes med en befolkningsundersøgelse som KKH-NG, med deltagere fra flere beslægtede generationer og med indsamling af en kombination af spørgeskemaoplysninger, fysiske målinger og biologisk materiale. Dermed hjælper de 39.554 deltagere i KKH-NG til at bringe vores viden endnu et skridt videre.
Kræft - men også andre sygdomme
Ved at udvide den oprindelige undersøgelse med nye generationer får vi mulighed for at afdække årsagerne til kræftsygdomme, som i dag er uafklarede, og vi kommer nærmere en individualiseret rådgivning af den enkelte borger, som kan effektivisere kræftforebyggelsen. Med den udvidede undersøgelse vil det dog også være muligt at undersøge årsagen til mange andre sygdomme som f.eks. hjertekarsygdom og diabetes nærmere og forbedre både forebyggelsen og behandlingen af disse og andre sygdomme.
Offentliggørelse af forskningsresultater
Resultater vil blive præsenteret på forskningsfaglige seminarer og konferencer og publiceret i internationale såvel som nationale videnskabelige tidsskrifter. Alle resultater behandles fortroligt og offentliggøres udelukkende anonymiserede. Vi vil løbende opdatere vores publikationsliste med resultater fra projektet. Under publikationer kan du finde allerede publicerede studier på KKH-NG.
Økonomiske forhold
Initiativet til projektet er taget af Kræftens Bekæmpelse. Projektet er udviklet af Kræftens Bekæmpelses forskningsgruppe Kost, Kræft og Helbred i samarbejde med Danmarks Nationale Biobank, Statens Serum Institut, The Novo Nordisk Foundation Center for Metabolic Research ved Københavns Universitet samt Aarhus Universitet. Projektet er finansieret af Kræftens Bekæmpelse og bevillinger fra Knæk Cancer samt Den A.P. Møllerske Støttefond. Hverken den projektsansvarlige overlæge, Anne Tjønneland, eller andre af projektmedarbejderne har økonomiske interesser i projektet ej heller økonomisk tilknytning til støttegiver.