Opret lokal patientstøtteaktivitet
Vil du være med til at skabe fællesskab og samvær for mennesker berørt af kræft i dit lokalområde? Her kan du læse, hvordan du – sammen med din lokalforening og områdekontoret – kan starte en lokal patientstøtteaktivitet.
Hvad er en lokal patientstøtteaktivitet?
En lokal patientstøtteaktivitet er et frivilligdrevet tilbud for kræftpatienter, pårørende eller efterladte i lokalområdet. Det kan være alt fra gåture og cafémøder til netværksgrupper eller fælles motion. Formålet er at skabe nærværende fællesskaber tæt på, hvor man bor. Her kan mennesker berørt af kræft dele erfaringer og finde støtte under uformelle rammer. Aktiviteterne er forankret i lokalforeningerne i tæt samarbejde med områdekontoret. Derfor er det ofte lokalforeningsfrivillige, der står for aktiviteterne, men det er intet krav.
De frivilligdrevne patientstøtteaktiviteter adskiller sig fra tilbuddene i Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger ved, at de ikke bygger på et fagligt fundament. Fokus er på nærhed og det medmenneskelige møde. Den frivilliges rolle er derfor heller ikke at agere rådgiver, men at være med til at understøtte fællesskabet og sørge for, at de praktiske rammer er i orden.
Hvem samarbejder man med?
Når man starter en lokal patientstøtteaktivitet, er der flere vigtige samarbejdspartnere:
- Lokalforeningen, som er med til at forankre tilbuddet
- Områdekontoret, som hjælper og sparrer undervejs
- Kommunen, der ofte kan bidrage med f.eks. lokaler eller henvisninger
Hvordan finansieres aktiviteten?
Det er lokalforeningen, der finansierer aktiviteten – f.eks. til kaffe, materialer eller honorar til instruktør. Der kan også søges midler via §18, fonde eller Kræftens Bekæmpelses puljer. Områdekontoret hjælper gerne med ansøgninger.
Eksempler på lokale patientstøtteaktiviteter
Sådan gør du - trin for trin
Som frivillig i en lokalforening kan du starte en patientstøtteaktivitet i dit lokalområde. Her kan du se, hvordan du gør.
Den lokale patientstøtteaktivitet startes og drives altid i tæt samarbejde med områdekontoret. Start derfor med at tage kontakt til jeres områdekonsulent. De kender mulighederne i lokalområdet og hjælper jer godt i gang.
Områdekonsulenten bl.a. hjælpe med:
- Opstart og planlægning
- Kontakt og samarbejdsaftale med kommunen
- Sparring om rekruttering af frivillige
- Kurser og retningslinjer
- Synliggørelse af tilbuddet
- GDPR og tavshedspligt
- Hjælp til at søge §18-midler
Det er en god idé at rekruttere en frivilligleder, som står for at planlægge og koordinere aktiviteten, byde velkommen og holde styr på praktikken.
Frivilliglederen fungerer også som områdekontorets kontaktperson til tilbuddet.
Kommunen er en vigtig samarbejdspartner. Det anbefales derfor, at lokalforeningen, i samarbejde med områdekontoret, kontakter kommunen. De kan ofte hjælpe med lokaler eller henvisning til deltagere. Der er også gode erfaringer med, at en patientstøtteaktivitet f.eks. ligger i forlængelse af et kommunalt rehabiliteringstilbud.
Når aktiviteten er klar til opstart, skal de frivillige, der skal stå for den, tilmeldes et patientstøttekursus. Det er et krav, at alle frivillige i patientstøtteaktiviteter skal gennemføre kurset. Her får man viden om rollen som patientstøttefrivillig, hvordan man skaber gode rammer for deltagerne, og viden om, hvornår man skal henvise til en kræftrådgivning.
Patientstøttekurser finder sted i alle regioner med forskudte datoer. Sted og dato for kurserne findes her:
Aktiviteten kan først starte, når de nødvendige samarbejdsaftaler er på plads og underskrevet.
Samarbejdsaftale med kommunen
Hvis patientstøtteaktiviteten er lavet i samarbejde med kommunen, bør I indgå en samarbejdsaftale, der sikrer klare rammer og forventninger.
Hent skabelon her:
[Samarbejdsaftale med kommunen]
Samarbejdsaftale med frivillige
Derudover skal der underskrives en samarbejdsaftale med den eller de frivillige, der står for aktiviteten.
Hent samarbejdsaftalen her:
[Frivillig samarbejdsaftale]
Har du spørgsmål eller brug for sparring?
Kontakt dit områdekontor, så hjælper de dig godt i gang.