Bliv klogere på Sundhedsreformen 2024
I november 2024 blev der indgået en bred politisk aftale om en ny sundhedsreform. Læs om sundhedsreformen og hvordan den påvirker vores frivillige arbejde.
Kræftsagen og frivilligt arbejde i det nye sundhedsvæsen
Den nye sundhedsreform skal styrke det nære sundhedsvæsen, mindske ulighed i sundhed og sikre bedre sammenhæng i behandlingsforløb. Reformen indeholder en ny regionsstruktur, oprettelse af 17 sundhedsråd fordelt over hele landet samt en række konkrete forbedringer i behandlingsmuligheder og patientrettigheder. Mere behandling skal ske i eget hjem og tættere på borgeren.
Kræftens Bekæmpelse har tradition for at spejle sundhedsvæsnets organisering. Sundhedsreformen får derfor betydning for det frivillige arbejde i lokalforeninger og regionsudvalg.
Sundhedsreformens vigtigste elementer
En væsentlig del af reformen er, at der flyttes opgaver fra kommunerne til regionerne.
De præcise opgaver er endnu ikke fuldt defineret, men det forventes blandt andet at omfatte ansvaret for akutsygepleje, patientrettet forebyggelse, specialiseret rehabilitering, midlertidige ophold og dele af genoptræningen på avanceret niveau.
Derudover skal der etableres 17 nye sundhedsråd. De nye sundhedsråd betyder nye muligheder for indflydelse for Kræftens Bekæmpelse.
Sundhedsreformen kort fortalt
Hvordan kan vi forberede arbejdet ind mod sundhedsrådene?
Kræftens Bekæmpelse ønsker at styrke sin politiske indflydelse i de kommende sundhedsråd gennem et tæt samarbejde mellem regionsudvalg og lokalforeninger.
Det vil vi gøre ud fra følgende principper:
- Samarbejdet skal tage udgangspunkt i de politiske fokusområder vedtaget af repræsentantskabet.
- Regionsudvalgene skal være forankringspunkt for samarbejdet med sundhedsrådene, men med involvering af de relevante lokalforeninger.
- Koordineringen af samarbejdet skal varetages af de respektive områdekontorer.
- Der skal lokalt indgås aftaler om, hvordan samarbejdet bedst organiseres mellem regionsudvalg og lokalforeninger ind mod sundhedsrådene. Aftalerne skal tage højde for de regionale forhold og evalueres inden for de første to år.
En stærk position i sundhedsrådene
Det skal fortsat gælde for det politiske arbejde i Kræftens Bekæmpelse, at lokalforeningerne som udgangspunkt fortsat arbejder politisk ind mod kommunerne og tilsvarende, at regionsudvalgene fortsat arbejder politisk ind mod regionerne.
For at sikre en stærk position i sundhedsrådene, er det relevant, at regionsudvalg og lokalforeninger drøfter, hvordan vi bedst:
- samarbejder på tværs af lokalforeninger og regionsudvalg ind mod det enkelte sundhedsråd.
- skaber sammenhæng og samarbejder mellem kommuner i det pågældende sundhedsråd samt
- for regionsudvalgenes vedkommende, skaber sammenhæng på tværs af sundhedsråd.