Gå til sygdomsliste

At leve med kræft i galdeblære og galdegange

Det er meget forskelligt fra menneske til menneske, hvordan man har det, mens man får behandling for kræft i galdeblære og galdegange, og efter behandlingen er færdig. Her kan du bl.a. læse om kost, reaktioner, senfølger og familieliv under og efter et kræftforløb.

Billede af ægtepar, der taler sammen

Når man lever med en alvorlig sygdom som kræft, oplever mange at blive mere nærværende i nuet og sætte større pris på familien, vennerne og hverdagen.

Reaktioner og følelser

Alvorlig sygdom fører mange tanker og følelser med sig, og nogle oplever, at reaktionen først kommer, når behandlingen er overstået. Det er også krævende at være pårørende til en kræftramt, og de mange følelsesmæssige svingninger kan påvirke parforholdet. Læs mere:

Reaktioner og følelser

Kræft og parforhold

Gulsot efter kræft i galdeblære og galdegange

Kræft i galdeblære og galdegange og behandlingen heraf kan give gulsot. Hvis du har gulsot kan kroppen have vanskeligt ved at optage fedtet fra kosten. Du kan derfor have brug for ekstra kalorieholdige kosttilskud og bør undgå fedtholdig kost, indtil gulsoten er behandlet.

Gulsot kan også medføre hudkløe og tør hud. Hudkløe kan af og til behandles med antihistaminer eller anden kløestillende medicin. Det kan også hjælpe at pleje huden ved at undgå udtørrende sæber og ved at bruge fugtighedscreme.

Nedsat appetit efter kræft i galdeblære og galdegange

Mange mister appetitten, og nogle taber sig også. Forskellige typer operation kan give forskellige problemer i forbindelse med at spise, og det er ikke ualmindeligt at få diarré. Det kan også være nødvendigt at tage forskellige tilskud for at kunne fordøje maden. Tal med din læge om at få hjælp, hvis du oplever spise- eller vægtproblemer.

Hvis du har tabt dig, kan du selv prøve at indtage flere kalorier. Du kan drysse proteinpulver eller energirigt pulver på din mad. Små proteinrige energidrikke kan fungere som mellemmåltider i løbet af dagen. Man kan også få et helt måltid som energidrik. Du kan få lægen til at skrive en recept eller købe dem direkte på apoteket. Spørg en diætist, hvilke typer der egner sig bedst, og om der er muligheder for tilskud.

Gode råd ved nedsat appetit og vægttab

Kost og kræft

Du kan styrke din krop under en kræftbehandling ved at have fokus på, hvad du spiser. Efter kræftbehandlingen kan sund mad også være med til at give dig ny energi og styrke kroppen.

Kost til kræftpatienter

Opskrifter på sund mad og til spiseproblemer

At leve med kræft i galdeblære og galdegange

Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvordan man har det under og efter behandlingen. Du kan selv gøre noget for at få et godt liv under forløbet.

Træning og genoptræning

Hvis du har kræft, er det godt for dig fortsat at motionere og røre dig. Motionerede du ikke, før du blev syg, kan du roligt gå i gang med det. Efter kræftbehandling kan motion være med til at styrke kroppen.

Gode råd til motion og træning

  • Vær tålmodig – det tager tid at træne kroppen op igen. Sæt små mål – og få succesoplevelser
  • Du skal sammenligne din præstation med, hvad du kunne i går og i forgårs, ikke med hvad du kunne før sygdommen (og ikke med andre)
  • Lav et skema over hvor meget, hvor længe, og hvor langt du kan gå/træne, så du kan se fremgang eller vedholdenhed – også selv om det er små skridt. Husk at lidt er bedre end ingenting.
  • Meld dig til et motionshold for kræftramte

Brug træningstilbud i din kommune

Efter operation, kemoterapi og/eller strålebehandling har nogle brug for genoptræning, fordi de har fysiske gener. Det er vigtigt, at man får en genoptræningsplan, inden man bliver udskrevet fra hospitalet, for at have ret til genoptræning.

Flere kommuner tilbyder genoptræning for kræftpatienter. Det kan f.eks. være en fysioterapeut, som kan guide dig.

Hvis du er i behandling med kemoterapi, kan du søge om at blive tilknyttet motionsholdet ’Krop og Kræft’, som er intensiv træning under behandling.

På sundhed.dk kan du finde en oversigt over sundhedstilbud i din kommune eller region til bl.a. kræftpatienter. Læs mere her:

Sundhedstilbud

Læs mere om fysisk aktivitet og genoptræning:

Fysisk aktivitet for kræftpatienter

Genoptræning

Mentale teknikker og tro

Mentale teknikker som visualisering og meditation kan bruges til at lindre smerter, afhjælpe angst og forbedre livskvaliteten, når man er i behandling for kræft.

Mentale redskaber

Kræft og seksualitet

Mange kræftramte oplever, at kræftsygdommen og behandlingen får betydning for, hvad de kan, vil og har lyst til seksuelt. Få råd om, hvordan du kan bevare intimiteten:

Seksualitet

Bivirkninger og senfølger af sygdom og behandling

Læs om bivirkninger og senfølger, og hvad du kan gøre for at lindre dem:

Bivirkninger og senfølger

Arbejde under og efter kræftforløbet

Nogle kræftpatienter kan fortsætte med deres arbejde, mens behandlingen står på. Andre er sygemeldt i hele perioden. Der er flere muligheder for at komme tilbage til arbejdet på forskellige vilkår. Ikke alle kan vende tilbage til arbejdsmarkedet efter en kræftsygdom og må gå på pension.

Arbejde og kræft

Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan være en hjælp at tale med en professionel. Du kan f.eks. tale med din læge eller en psykolog. Du kan også få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen. Læs mere:

Kræftens Bekæmpelses rådgivningstilbud

Offentlige rehabiliteringstilbud

På sundhed.dk kan du finde en oversigt over rehabiliteringstilbud for kræftpatienter i din kommune eller region:

Sundhedstilbud

Mød andre i samme situation:

Online mødested for patienter, pårørende og efterladte.

Cancerforum.dk

Læs alt om kræft i galdeblære- og galdegange

Galdeblære- og galdegangskræft - forsiden


 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Hvis du kender en med kræft

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende