Gå til sygdomsliste

Hårtab

Hårtab er en bivirkning ved nogle former for kræftbehandling. For nogle patienter er hårtab ikke et problem, for andre er det en stor belastning at tabe håret på hovedet og kroppen.

For nogle patienter er hårtab ikke et problem, for andre er det en stor belastning at tabe håret på hovedet og kroppen.

For nogle patienter er hårtab ikke et problem, for andre er det en stor belastning at tabe håret på hovedet og kroppen.

Årsager til hårtab

Hårtab er en bivirkning ved nogle former for kræftbehandling. Det opstår ofte ved strålebehandling eller kemoterapi, men også antihormonbehandling kan påvirke håret. Læs mere her:

Årsager til hårtab


At leve med hårtab

For nogle er hårtab ikke et problem, mens det for andre er en stor belastning. Her kan du læse, hvad du kan gøre, hvis du taber håret på hovedet eller kroppen, og hvis du mister øjenbryn eller øjenvipper.

At leve med hårtab


Måske gør jeg et for stort problem ud af det hår - men for mig er det et stort problem. Det hår er en del af mig - en del af min identitet. Jeg har ALTID haft langt hår - Jeg har altid været hende med det lange hår. Og så skal man til at være det modsatte - skaldet. 

Kvinde, brystkræft

Det tog rigtig hårdt på mig. Måske også mere end jeg troede, det ville gøre. Men det er heldigvis ret almindeligt, at fyre er skaldede, men når man mister håret, er det som om, at man nu for alvor er syg. Jeg gik tre dage og tabte totter, og så besluttede jeg mig for, at min kæreste skulle barbere det af. Jeg havde altid kasket på, lige meget hvor jeg skulle hen.

Mand, akut lymfatisk leukæmi
Donation af hår til paryk

Når man som kræftpatient mister håret, fordi man får kemoterapi, får man tilskud til at købe en paryk. Hårtabet er midlertidigt, og langt de fleste af de parykker, der anvendes til dette formål, er fremstillet i kunstfiberhår.

Det kunstfibermateriale, man bruger til disse parykker, er i dag så godt et produkt, at det kan behandles næsten, som var det ens eget hår. Og det er ofte meget svært at se forskel på kunstfiber og ægte hår.

Parykker fremstillet af ægte hår er en del dyrere end kunstfiberhår. Derfor vælger mange i dag en paryk i kunstfiber, hvis de skal i kemoterapi.

De fleste parykker i dag bliver fremstillet af kunstfiberhår og fremstilles i Østen - typisk i Kina. Ægtehårsparykker laves fortrinsvis af indisk og kinesisk hår. På fabrikkerne i Kina bruger man sjældent europæisk hår, primært fordi der ikke findes meget europæisk hår på markedet, og fordi det derfor er meget dyrt at købe.

Vi kender til få steder i Danmark, som tager imod hårdonationer og fremstiller parykker af ægte europæisk hår efter den traditionelle metode. Det donerede hår bliver kun brugt til patienter, der har mistet hår på grund af sygdom, men det kan ikke garanteres, at det er en kræftpatient, der får glæde af lige netop din donation. Prisen vil, på grund af det tidskrævende håndarbejde, være højere end prisen på en syntetisk paryk.

Afklippet hår kan doneres til:

Anker og Løvbo
Amagerbrogade 196,
2300 København S
Telefon: 32 84 88 85

Eller:

Toftild alternativt hår

Vila's Skandinavisk Parykcenter

Der findes en del udenlandske organisationer, der tager imod hår, og får fremstillet parykker til børn fra familier, som ikke selv har råd til at købe en paryk. Disse børn lider af hårtab på grund af forskellige sygdomme - blandt andet kræft. Du kan søge på ”hair donations” for at finde de udenlandske organisationer.

Læs om din sygdom

Dette er en generel beskrivelse af hårtab. Du kan læse om de enkelte kræftsygdomme, herunder eventuelle bivirkninger til behandlingerne her:

Kræftsygdomme


Læs alt om bivirkninger og senfølger:

Bivirkninger og senfølger

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.