Gå til sygdomsliste

At leve med hårtab

At miste håret helt eller delvist er noget mange i kræftbehandling må forholde sig til. For nogle fylder det ikke så meget at tabe håret, mens det for andre kan opleves som én af de sværeste aspekter ved kræftsygdommen. Læs om, hvad du kan gøre, hvis du mister håret på hovedet, dit skæg, øjenbryn eller øjenvipper.

Mor og datter står og betragter, hvordan håret så småt er begyndt at vokse ud på datterens hoved

For nogle er hårtabet ikke et problem i hverdagen, mens det for andre kan påvirke livskvaliteten.

Bliv eventuelt klippet inden behandling

Hvis der en stor risiko for at tabe håret i forbindelse med din behandling, kan du vælge at blive klippet korthåret og at barbere skæget af, inden du går i gang med f.eks. kemoterapi. Har du langt hår, kan du eventuelt blive klippet ad flere omgange. På den måde kan du gradvist vænne dig til en anden hårlængde, og hårtabet kan virke mindre generende. For nogle kan det virke voldsomt, at håret falder af i store totter.

Hvis du barberer håret af, er det en god ide ikke at gøre det helt ned til hårbunden. Det kan give småinfektioner i hårsækkene. 

Det kan også være, du synes, det skaber for meget opmærksomhed at lade sig klippe. I stedet kan du gå fra dit eget hår til en paryk, der ligner den oprindelige frisure. Du kan også vælge at gå med en anden form for hovedbeklædning, som du føler dig tilpas med.

Jeg valgte at få mit lange hår klippet i en korthårsfrisure før min første kemo, sådan at det hverken for mig eller andre ville være så stor en forandring, når først korthårs-parykken skulle på. Det var faktisk rart, at mine kolleger havde "bemærket færdigt", inden jeg fik parykken. Alle havde jo kommenteret på, hvor flot jeg var med ”det korte med-vilje hår”.

Sara 44, brystkræft

De første tegn på hårtab

De første tegn på hårtab kan være en ekstra følsom hårbund, og at man taber flere hår end normalt, når man reder eller vasker håret. I nogle tilfælde kan man dog tabe håret over meget kort tid.

Har du (halv-)langt hår, kan du samle håret i en elastik - også om natten - for at undgå at tabe hår på tøjet, på hovedpuden osv.

Hvis dit hår bliver tørt og sart:

  • Brug en mild shampoo uden parfume
  • Brug en blød hårbørste, hvis din hårbund er øm
  • Sov eventuelt med elastik, hårnet eller en tynd blød hue for at undgå løse hår i sengen
  • Brug ikke hårtørrer, da varmen udtørrer håret og kan få det til at knække
  • Undgå at farve håret eller at blive permanentet i mindst et halvt år efter endt behandling
  • Hvis din hårbund er meget tør, så brug olie og ikke skælshampoo

Se Charlottes hårrejse fra hun afsluttede sit kemoforløb til nu, 4,5 måneder senere, hvor håret er kommet igen.

Hvis du taber håret fuldstændigt:

  • Brug altid en solcreme med høj faktor for at beskytte hårbunden, når du går med bart hoved
  • Beskyt hovedet mod kulde - f.eks. med en hue eller et tørklæde
  • Smør hårbunden ind i uparfumeret creme eller olie, hvis den bliver tør eller klør
  • Selvom du ikke taber håret, kan behandlingen dog gøre håret mere tørt og sart

Omfavn muligheden for at afprøve det skaldede look. Jeg har aldrig fået så mange komplimenter fra både kvinder og endda min frisør, selvom det ikke er god forretning. Jeg føler mig som 'hunk of the year'.

Mand, Hodgkins lymfom

Få hjælp til at vælge paryk

Parykken fremstilles specielt til dig og efter dine ønsker - uanset om du ønsker en helt ny frisure eller en paryk, der ligner dit eget hår så meget som muligt. Parykmageren kan give dig gode råd og hjælpe dig med at finde en passende hårfarve, frisure og størrelse.

Det kan være en hjælp at tage en pårørende med på råd, når du skal vælge paryk.

Du kan få tilskud til en paryk, hvis du taber håret som følge af behandlingen. Spørg personalet på hospitalet om, hvordan de gør det. Du kan læse mere om tilskudsordningen her: 

Tilskud til paryk ved hårtab efter behandling

Bekymret for, om parykken sidder ordentligt fast

Selvom parykken har den rette størrelse, føler nogle sig bedre tilpas, hvis de gør noget ekstra for at holde den på plads. 

Parykmageren kan f.eks. anbefale dig en speciel dobbeltklæbende tape, der generer hårbunden mindst muligt. Du kan også prøve at bøje dig frem og ryste hovedet, for at se om parykken falder af. 

Hvis du f.eks. skal til lægen eller ud at købe nyt tøj, kan det være praktisk at tage noget tøj på, der ikke skal over hovedet - f.eks. en cardigan eller en skjorte. Så er der mindre risiko for, at du ved et uheld kommer til at hive parykken af.

Parykken fik jeg på 2 uger efter den første kemo. Jeg var genert de første mange gange ude på gader og stræder og på job, men det blev bedre med tiden. Var så nervøs for at vinden ville blæse det lidt op, og om det monstro blev siddende på hovedet i det hele taget. Sandheden var, at selv bekendte, ikke havde bemærket at det var snydehår.

Sara 44, brystkræft
Få inspiration på nettet

Du kan også søge på nettet efter oplysninger og inspiration til forskellig hovedbeklædning. Brug søgeord som parykker eller hovedbeklædning. Mange veksler mellem at gå med bart hoved og forskellige typer af hovedbeklædning alt efter, om de er ude blandt fremmede eller hjemme sammen med familie og venner. Du må prøve dig frem og finde ud af, hvordan du føler dig bedst tilpas.

Andre former for hovedbeklædning end paryk

Du kan også bruge kasket, hat eller tørklæde som afveksling eller i stedet for en paryk. Parykforretninger har ofte også et udvalg af tørklæder og vil f.eks. kunne vejlede dig i, hvordan du kan sætte og binde et tørklæde på en smart måde.

Undersøgelser for årsag til permanent hårtab

Selvom det er sjældent, kan det ske, at håret ikke vokser ud igen efter kræftbehandling. Hvis du cirka et år efter endt behandling fortsat ikke har hårvækst, kan du kontakte den afdeling, hvor du fik behandling. De kan undersøge, om der kan være andre årsager til hårtabet end behandlingen, f.eks. stofskifteforandringer eller vitaminmangel.

At tegne øjenbryn og øjenvipper op

Det ændrer udseendet at tabe øjenbryn og øjenvipper. Du kan tegne øjenbrynene op med eyeliner og eventuelt bruge kunstige øjenvipper. Få gode råd om brugen af eyeliner og kunstige vipper hos kosmetologer eller i butikker, der sælger makeup.

På flere sygehuse i Danmark er der også gratis make-up kurser for kvinder, hvor du får råd og inspiration af make-up konsulenter. Du kan også udveksle erfaringer med andre kvinder i samme situation, f.eks. på Cancerforum eller på Look Good Feel Betters hjemmeside:

Look Good Feel Better

Når håret igen begynder at gro, kan det være anderledes

Det er meget individuelt, hvornår håret begynder at vokse ud igen. Du kan spørge på afdelingen, hvor du får behandling, hvad du kan forvente.

Når håret begynder at vokse ud igen, kan farven og strukturen være anderledes end før. Det kan f.eks. også vokse hurtigere i siderne end på issen eller omvendt. Over tid plejer det at normalisere sig.

Når håret igen begynder at gro efter endt behandling, er det stadig vigtigt med en skånsom pleje af hår og hårbund. Undgå udtørring ved at bruge milde hårprodukter (gelé, spray og lign.) og shampoo uden parfume.

Hvis du vil have håret farvet eller permanentet, kan du spørge frisøren til råds om, hvornår dit hår igen kan tåle det. Frisøren kan også hjælpe med at finde skånsomme hårprodukter, der passer til dit hår. Under alle omstændigheder er det dog klogt først at afprøve nye hårprodukter på en lille tot først.

Mit hår voksede ud med små krøller, men efterhånden som det er vokset ud, er det nu mere et hår med fald i. Jeg har løbende fået klippet siderne og nakken, og hver måned har min frisør tyndet ud i håret på toppen.

Sara 44 år, brystkræft
Billedet viser tre billeder en kvindes hårvækst fra hun har klippet al hår af under kemoterapibehandling til de nye hår gradvist vokser frem igen på hovedet

Private billeder af, hvordan Saras hår så ud, da det voksede frem igen efter behandlingen. På billedet i midten er håret vokset helt frem. På billederne til venstre og højre ses de første fine hår, som de efterhånden vokser ud.

Oplever du dårligere vækst af håret efter endt behandling

Hvis man har problemer med hårvæksten når håret forventes at vokse ud igen kan det være relevant at tale med egen læge om der kan være andre helbredsmæssige fysiske såvel som psykiske årsager til det

Kølehætter kan mindske eller forhindre hårtab ved behandling med kemoterapi

I nogle tilfælde kan en såkaldt kølehætte reducere hårtab. Kølehætten nedkøler hårbunden, så blodcirkulationen til hårrødderne nedsættes. På den måde når kemoterapien ikke helt ned i hårrødderne, hvorved påvirkningen af håret begrænses. 

Kølehætter blokerer imidlertid kun visse typer kemoterapi, og den kan ikke anvendes i behandlingen af alle typer kræft. Kølehætten kan f.eks. ikke bruges, hvis man har leukæmi eller lymfekræft, da der ved disse kræftformer er høj risiko for, at der kan være kræftceller i blodkarrene i hårbunden, som så ikke bliver behandlet.

Man kan heller ikke anvende kølehætte, hvis man får kemoterapi gennem en pumpe, da det ikke er muligt at have kølehætten på 24 timer i døgnet.

Selv om man har brugt kølehætte under behandlingerne med kemoterapi, kan man i nogle tilfælde alligevel tabe håret helt eller delvist. I hvilken grad kølehætten kan mindske hårtabet afhænger af, hvilke typer kemoterapi og doser der bruges i behandlingen. 

Nogle læger går ikke ind for brug af kølehætte på grund af den mulige risiko for, at kræftceller efterlades i hårbunden - og der er set tilfælde af spredning til skalpen efter brug af kølehætter. Der findes ikke meget forskning i, hvad risikoen er for, at kræften kommer tilbage efter brug af kølehætter i behandlingen.

Det er kun få kræftafdelinger, der tilbyder brug af kølehætte i behandlingen med kemoterapi. Du skal afsætte længere tid behandlingen ved brug af kølehætte, da den skal sidde på i cirka en time før og efter behandling. De mest almindelige bivirkninger ved kølehætter er hovedpine og en oplevelse af at kunne blive kuldeskær.

Din behandlende læge kan fortælle dig, om det er muligt og sikkert at bruge kølehætte i din behandling.

Mine råd er at klippe/barbere håret af, før man kan begynde at hive løse hårtotter af hovedet, for det er ret hårdt psykisk. Håret, eller manglen på samme, er jo det store synlige tegn på, at man er syg, når man nu er vant til at have hår på hovedet. Dernæst: omfavn dit nyt udseende. Heldigvis er der også mange mænd (modsat kvinder), der af sig selv vælger den helt korte frisure, så omverdenen ser det ikke nødvendigvis som et sygdomstegn, men mere som en ny 'stil', man har tillagt sig. Sidst, men ikke mindst, køb en rigtig god ulden hat/hue - det er f..... koldt for ørene om efteråret og vinteren.

Mandlig kræftpatient

Læs mere:

Årsager til hårtab

Læs alt om bivirkninger og senfølger:

Bivirkninger og senfølger


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.